cum sa inveti germana

10 sfaturi utile ca să înveți limba germană și s-o vorbești fluent

În contextul globalizării este absolut necesar să cunoști o limbă străină, de circulație internațională. Acest lucru îți deschide ușa spre o nouă civilizație și îți oferă nenumărate oportunități de studiu sau în carieră. 

E drept că ai nevoie de multă ambiție și disciplină pentru a învăța o altă limbă, mai ales germana, însă efortul tău nu va fi în zadar. Limba germană este cunoscută și vorbită în peste 20 de țări, fiind limba maternă a aproape 120 de milioane de oameni. Este a treia cea mai studiată limbă străină, printre primele zece cele mai importante dialecte ale lumii și cea mai vorbită limbă din Europa. Îți va fi de folos dacă mergi în Germania, Austria, Elveția, Belgia ori Luxemburg sau dacă vrei să citești în original operele autorilor germani și să te bucuri de filme nemțești. 

Ți-am pregătit câteva sfaturi care îți vor fi de folos în procesul de învățare a limbii germane.

1. Ai nevoie de motivația corectă

Dacă ți-ai propus să înveți limba germană pentru a o vorbi fluent ai nevoie de o motivație pe măsură. Nu este deloc simplu să reții și să vorbești un dialect ceva mai complicat decât limba maternă, așa că trebuie întotdeauna să ții cont de ce vrei să înveți germana. Unele dintre cele mai bune motive ar fi următoarele: să te muți într-o țară în care se vorbește această limbă, să lucrezi la o firmă nemțească ori să pleci cu bursă de studiu în Germania.

2. Aplică mnemotehnica

Învățarea vocabularului este dificilă chiar și pentru mulți germani. Există anumite cuvinte sau expresii complicate pe care nu ți le poți aminti prea ușor. 

Mnemotehnica este un ansamblu de procedee ce înlesnesc memorarea informațiilor noi pe baza unor asocieri dirijate. Utilizează un dicționar german român – român german Niculescu pentru a învăța anumite reguli sau expresii în limba germană, construiește rime, abrevieri, asonanțe ori lanțuri de asocieri mentale. Mai exact, trebuie să dai sens tuturor cuvintelor și propozițiilor pentru a le memora mai ușor.

3. Integrează limba germană în activitățile zilnice

Exercițiul este foarte important, așa că pune în aplicare tot ceea ce înveți în fiecare zi. De exemplu, scrie-ți lista de cumpărături în germană, formulează idei și poartă dialoguri cu tine, citește un articol în această limbă, ascultă melodii sau fă-ți diverse notițe. Este esențial să reții cât mai repede cuvinte uzuale pe care să le folosești apoi în orice conversație.

4. Repetă oricând ai ocazia

Repetiția stă la baza procesului de învățare, de aceea trebuie să profiți de fiecare ocazie pentru a-ți îmbunătăți vocabularul. Folosește-te de pauzele scurte la serviciu pentru a repeta ceea ce ai studiat în ziua precedentă. Aplicațiile mobile pot fi și ele de ajutor pentru a fi în contact permanent cu limba germană. Cu cât folosești anumite informații mai des cu atât mai repede ele se fixează în memoria de lungă durată.

5. Asociază cuvintele cu imagini

Creează o listă cu obiectele pe care le ai în locuință și repetă cuvintele de fiecare dată când vezi respectivele lucruri. Dacă ai constatat că ai reținut foarte bine traducerea pentru pat, pernă, dulap sau frigider, fă-ți liste cu animale, plante, obiecte din jurul tău și multe altele pe care le vezi în fiecare zi.

6. Concentrează-te pe un singur subiect

Ei bine, cu toții ne dorim să facem mai multe lucruri în același timp. Când vrei să înveți eficient limba germană, multitasking-ul nu este util. De exemplu, dacă îți cauți un job și vei merge la interviuri, învață înainte cum să descrii în germană activitatea ta de până acum. Apoi, stabilește cum vei vorbi despre pasiunile tale și ce cuvinte trebuie să știi pentru a le prezenta cât mai bine. Concentrează-te pe fiecare element pe rând ca să obții un rezultat de calitate.

7. Ascultă, urmărește și citește în germană

Orice limbă nouă îți va părea dificilă la început, iar pronunția îți va provoca mari probleme. Pentru a depăși mai ușor această senzație, vizionează filme și seriale interesante, chiar și cu subtitrare. Ascultă cântece nemțești și încearcă să înveți versurile pe de rost sau citește o carte pe care deja o cunoști, dar de această dată în germană.

8. Încearcă să înțelegi ceea ce înveți

Este important să nu treci mai departe atunci când nu ai înțeles ceva. Învățarea presupune și înțelegere, nu să memorezi totul mecanic fără să știi cum să aplici lucrurile respective. Gramatica nu este simplă, dar poți căuta informații pe internet sau la alte persoane experimentate până te lămurești și asimilezi totul așa cum trebuie.

9. Îndrăznește să vorbești

Nu trebuie să aștepți până înveți toate cuvintele și expresiile în limba germană ca să legi câteva propoziții. Găsește parteneri cu care să exersezi chiar dacă nu știi prea multe lucruri. Conversațiile în germană nu sunt deloc simple, iar vorbitul zilnic contribuie la stăpânirea pronunției și o înțelegere mai bună.

10. Nu te teme de greșeli

Indiferent dacă ai o conversație în limba germană cu un nativ, cu o persoană bine pregătită sau un începător, nu te gândi la greșeli atunci când vorbești. Învățarea unei limbi străine reprezintă un proces complex în care sunt permise orice fel de erori. Nimeni nu învăță teoria și apoi vorbește fluent germana.

Cu mult exercițiu și dorință de a învăța vei reuși să stăpânești foarte bine limba germană. Include-o în activitățile tale de zi cu zi pentru a reține mai ușor cuvintele și pregătește-te să porți conversații care să îți ofere încrederea de care ai nevoie pentru a rosti propoziții în germană!

 

 

Sursă: Digital workforce

Sursă foto: unsplash

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *