Agricultura ecologică, o schimbare mai mult decât necesară

În ultimii ani s-a vorbit mult despre o schimbare a umanității, despre un alt nivel de conștiință și de înțelegere a vieții. Și în ceea ce privește alimentația, este nevoie de o modificare a unor puncte de vedere, dar mai ales este nevoie de echilibru și de cumpătare. Pentru o schimbare profundă în alimentație, nu doar bucătarii sunt cei implicați, se cere o modificare a perspectivei din care privim viața speciei umane pe planeta Pământ, lăsând deschisă larg ușa aprecierii între oameni și a respectului față de pământ și față de tot ce înseamnă lumea vie.
Schimbarea pleacă de la semințe, de la conștiința celui care le vinde; se extinde apoi la atitudinea responsabilă a fermierului care plantează, îngrijește, recoltează și vinde; continuă cu atitudinea celui care decide ce să cumpere și se încheie în bucătărie, acolo unde chiar noi alegem ce anume și cum să ajungă pe mesele noastre.

Foto: Burda România

Toate aceste aspecte au fost discutate cu ocazia unei dezbateri inițiate de organizația nonguvernamentală Greenpeace România (www.greenpeace.org/romania/ro/), la data de 16 octombrie, la care a fost sărbătorită Ziua Internaționale a Alimentației.

Reprezentanții Greepeace România, doamna Marina Barbălată, director executiv și domnul Alexandru Riza, coordonatorul Campaniei de Agricultură sustenabilă au prezentat viziunea organizației pentru agricultura ecologică, oferind detalii asupra celor 7 principii ale unui sistem alimentar în care oamenii sunt pe primul loc:
1. Suveranitatea alimentară Înseamnă cum se produce hrana și de către cine.
Agricultura ecologică sprijină ideea unei lumi în care lanțul alimentar este controlat de producători și consumatori, nu de corporații.

2. Beneficiile pentru fermieri și comunitățile rurale: agricultura ecologică își aduce contribuția la dezvoltarea rurală și la lupta împotriva sărăciei și foametei, permițând existența în comunitățile rurale a unor mijloace de trai sigure, sănătoase și viabile din punct de vedere economic.

3. Producție alimentară și recolte mai inteligente
Pentru a crește disponibilitatea alimentelor pe plan global și pentru a îmbunătăți mijloacele de trai în regiunile mai sărace, trebuie să se reducă utilizarea nesustenabilă a culturilor actuale, să se diminueze risipa de alimente, să se micșoreze consumul de carne și să se obțină recolte mai mari în zonele unde este nevoie, prin metode ecologice.

4. Biodiversitatea și sistemele de semințe variate
Agricultura ecologică se bazează pe diversitatea naturii – de la sămânță până în farfurie – și cuprinde întregul domeniu agricol. Ea celebrează savoarea, nutriția și cultura alimentelor pe care le mâncăm, îmbunătățind alimentația și sănătatea.

5. Sănătatea durabilă a solului și apă mai curată. ertilitatea solului poate fi crescută fără a folosi produse chimice. Agricultura ecologică protejează solul de eroziune, poluare și acidificare. Pentru creșterea cantității de materie organică din sol atunci când este nevoie, se poate mări gradul de retenție a apei și se previne degradarea solului.

6. Protecția ecologică împotriva dăunătorilor și buruienilor fără a recurge la pesticide scumpe, care pot afecta solul, apa și ecosistemele, dar și sănătatea fermierilor și a consumatorilor.

7. O producție alimentară rezistentă la schimbările climatice, deziderat ce poate fi atins prin agricultura ecologică, prin adoptarea diversității și printr-un sol bine întreținut, bogat în materie organică, ce reține mult mai bine apa în perioadele de secetă.

Raportul prezentat de Greenpeace românia s-a dorit a fi un manifest pentru schimbările privind producerea și consumul hranei noastre cea de toate zilele. În agricultura medernă, nu sunt excluse inovațiile și descoperirile științei moderne, ci sunt folosite toate cunoștințele de care acest domeniu dispune la ora actuală. mai mult, agricultura ecologică nu se poate face fără o înțelegere profundă a tot ce este viu și fără un bagaj solid de cunoștințe.

Foto: Burda România

Reprezentanții Greenpeace România au fost mediatori în dezbaterea cu tema: “Dificultăți și oportunități ale agriculturii ecologice”, dezbatere care i-a avut în centru pe cei câțiva producători prezenți și problemele reale cu care se confruntă în societatea românească. Acești fermieri, adevărați pionieri, se dedică unei cauze pe care mulți nu o înțeleg, se confruntă cu obstacolele birocratice, cu lipsa unor mijloace de informare, cu modificările climatice, cu rezistența crescândă a dăunitorilor culturilor, dar și cu mentalitatea majorității fermierilor care preferă un sistem de cultură convențional, dăunător solului, apei, animalelor și oamenilor. Și totul pleacă de la lipsa de cumpătare, de la dorința de a obține profituri în timp scurt, fără o preocupare reală pentru sănătatea ecosistemelor și pentru echilibrul natural al planetei.

Câțiva producători de legume și produse alimentare ecologice au fost prezenți la expoziția cu vânzare de produse locale și de sezon, împărtășind celor prezenți experiența și succesele lor: Legume de Țară, Legume fericite, Cutia Țăranului și Tomatina.

Foto: Burda România

Ca un corolar, cu ocazia evenimentului, Chef Tobias Fetz, bucătar cu o stea Michelin și cu o experiență internațională impresionantă de pest 20 de ani a gătit alături de renumiți bloggeri din zona food feluri de mâncare rapide, ușor de preparat , care au pus în valoare gustul perfect al ingredientelor preponderent vegetale aduse la târg de către producători. Cristina Toth, Isabela Dobrin, Laura teodora Holban, Bianca Onofrei și Dorina Ene s-au întrecut în a pregăti și prezenta în mod inedit preparatele lor bio.
Felicitări tuturor!

Foto: Burda România
Foto: Burda România

Text și foto: Sonia Stanciu, articol publicat în Cărticica nr. 11/2015Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *