Alergii și intolerante

 

Monica Duță, nutriționist
[email protected]

 

Din ce în ce mai multe persoane dezvoltă în ultimii ani intoleranțe și alergii atât de natură alimentară cât și non-alimentară. E bine să facem distincția între intoleranță și alergie.

Alergiile
Sunt reacții anormale ale organismului la substanțe pe care acesta le consideră în mod normal inofensive (de exemplu polen, miere, praf, păr de pisică, anumite alimente) – acestea devin alergerni. Alergiile se manifestă prin simptome predominant cutanate și respiratorii. Cele mai frecvente sunt urticarie, prurit, dificultăți respiratorii, edeme.
Reacțiile alergice apar numai după ce alergenul intră în contact cu organismul. De aceea, cea mai bună metodă de a preveni reacțiile alergice sau de a controla cu succes simptomele alergiei este de a evita contactul cu alergenii. Dacă dezvolți o simptomatologie ușoară sau moderată când ești expus la alergeni, problema ta poate fi ușor controlată cu medicamente precum anti-histaminice sau decongestionante nazale prescrise de medic.
Pentru anumite tipuri de alergii, medicul tău poate prescrie o imunoterapie. Tratamentul constă în administrarea unor doze crescânde de alergen specific pe o durata de câteva luni urmărindu-se desensibilizarea progresivă. Rolul este de a spori toleranța organismului la alergenul respectiv.
Polenul este unul din cele mai puternici alergeni. Interesant este faptul că, potrivit medicalnewstoday.com, o treime dintre persoanele diagnosticate cu alergie la polen pot avea reacţii alergice şi la anumite alimente. Această reacţie, cunoscută şi drept sindrom alergic oral, poate fi de slabă intensitate, la fel cum poate fi şi deosebit de agresivă.
Simptomele includ mâncărimi, furnicături sau tumefierea cavităţii bucale, senzaţie de vomă, diaree, reflux gastroesofagian, dureri de stomac.
Reacţia este provocată și de anumite alimente. Astfel, dacă sunteţi alergici la polenul arborilor, aţi putea avea reacţii alergice şi atunci când mâncaţi mere, cireşe, prune, migdale, alune. Dacă sunteţi alergici la polenul buruienilor, este posibil să suferiţi reacţii şi când consumaţi pepene galben, banane, ceai de muşeţel sau Echinacea.
Simptomele se menţin câteva minute şi rareori pun viaţa în pericol – caz în care avem de-a face cu şocul anafilactic.
Decojiţi sau preparaţi termic fructele pentru a elimina o parte din alergeni.

Foto: Guliver/iStock

Intoleranța
Spre deosebire de alergie in care simptomatologia este extrem de evidentă și apare la scurt timp de la contactul cu alergenul (minute-ore), reacția de intoleranță poate să se manifeste la un interval de până la 24-48 de ore de la consum.
Intoleranța presupune o reacție de respingere a organismului față de anumite alimente, pe care nu le poate digera și asimila în mod corespunzător.
La ingestia alimentului incriminat are loc o reacție locală inflamatorie, care repetată în timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar 
și la o reacție inflamatorie sistemică, cu repercusiuni asupra întregului organism.
În cazul intoleranței alimentare, manifestările nu sunt la fel de bruște ca în cazul alergiei, dar sunt foarte diverse și de aceea de cele mai multe ori sunt neglijate, nediagnosticate și ca atare netratate.
Regăsim aici simptome atât digestive, dar și cutanate, respiratorii, articulare, musculare sau prin afectarea stării generale.
Cele mai frecvente sunt:
în sfera digestivă balonarea, durerea abdominală difuză, diaree sau constipație, greață, afte bucale, scădere sau creștere ponderală. Manifestările cutanate pot fi acnee, eczeme, urticarie, prurit.
Conform OMS, jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticați.
Depistarea intoleranței și adoptarea unei diete corespunzătoare sunt necesare pentru combaterea consecințelor acestei afecțiuni.
Această afecțiune nu se poate diagnostica decât 
cu teste serologice speciale, deoarece simptomatologia este nespecifică, cu debut insidios, uneori neobservată de pacient. Testele pun in evidenta prezenta anticorpilor de tip IgG specifici ca mijloc de apărare față de unele alimente. Cele mai frecvente alimente față de care putem dezvolta intoleranță sunt oul (în special albușul), laptele de vacă, drojdia și glutenul. În top se găsesc și diferite tipuri de carne sau mirodenii și nu în ultimul rând cereale, precum grâu, porumb sau secară și preparatele din acestea.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *