Confesiunile unui nutriționist

Foto: Barna Nemethi

Am stat de vorbă cu Valentin Vasile, nutriționist, coach și antrenor personal de fitness, autorul a două volume de profil apărute la Curtea Veche Publishing, în 2014, respectiv 2017, despre ce înseamnă cu adevărat să intri în formă și să te menții.
La lansarea cărții tale „Confesiunile unui nutriționist”, am zărit numeroși oameni pe care i-ai ajutat să slăbească și care se vedea că te apreciază mult și țin mult la tine. Te unesc multe de un camarad care ți-a fost aproape pe un drum așa de spinos cum este cel spre forma dorită; cu atât mai multe te unesc de un coach. Ce faci mai exact în calitate de coach?
În timp, lucrând cu mii de oameni, am înțeles că lucrurile nu pot fi privite doar dintr-o direcție: sportul nu merge fără nutriție, iar nutriția nu funcționea-ză fără suport psihologic. La Revvolution, spațiul pe care l-am creat pentru toți cei care vor să adopte un stil de viață sănătos, o dată pe lună sau chiar mai des, dacă este nevoie, partici-panții în program au o întâlnire unu-la-unu cu mine sau un alt specialist, pentru a analiza dacă abor-darea aleasă funcțio-nează. E greu să modifici obișnuințe, mai ales pe cele care generează depen-dență. La ședințele de coaching îi ghidez pe cei aflați în procesul de schimbare a stilului de viață, preîntâmpin momentele de criză, renunțările, suprasolicitările fizice și psihice. Dacă pentru tine metodele abrupte nu funcționează și știi că nu ești cel mai riguros om din lume, atunci nu are sens să decizi ca de mâine să te apuci de sport, să te lași de fumat, să renunți la dulce și la alcool, este clar că nu vei reuși. Dar poți să alegi, împreună cu antrenorul sau specialistul în remodelare corporală, ce anume ar fi de schimbat mai întâi și în ce ritm. În activitatea mea, coachingul înseamnă supravegherea procesului de schimbare a stilului de viață și sprijinirea celor care se află în acest proces, cu planuri concrete de nutriție, cu sfaturi și suport psihologic și cu antrenamente personalizate, potrivite obiectivului lor.
Mi-a plăcut mult titlul cărții tale precedente: „Stil de viață, nu dietă!” Din punctul meu de vedere, dieta sună a ceva pe termen scurt și poartă deja cu sine germenele eșecului, deoarece se bazează pe privațiuni de un fel sau altul. E vreodată nevoie de dietă ca să slăbești sau schimbarea de stil de viață face totul, chiar în cazul unui număr mare de kilograme în plus?

Eu nu am întâlnit încă diete care să funcționeze; de aceea nici nu le recomand, dar există coordonate de alimentație și sport care te pot ajuta să ai o viață echilibrată și sănătoasă. Remodelarea corporală e un proces transfor-mațional, iar ca să fie de durată el trebuie să pornească din interior spre exterior. Trebuie să înțele-gem motivul pentru care nu este sănătos să mâncăm anumite alimente, să conștientizăm pericolele sedentarismului. Dacă noi nu facem sport tot anul, mâncăm dezordonat, dormim prost, ne agresăm organismul cu tot felul de toxine, dar ținem dietă și mergem zilnic la sală cam cu o lună înainte să plecăm în vacanță, atunci schimbarea va fi la fel de nocivă ca și stilul de viață anterior.
De ce este important și benefic să ai un antrenor personal?
În România nu există încă înțelegerea necesității unui antrenor personal. Încă vedem acest lucru ca pe un moft. Însă antrenorul personal îți cunoaște istoricul medical, modul de viață, și îți poate personaliza antrenamentele și alimentația. Antrenorul te ajută și îndrumă ce să mănânci, când, cum să te refaci după sport. El este cel mai mare susținător al tău în a reuși să-ți atingi obiectivele propuse.
Mai toți avem obstacole interne ascunse, care ne despart de obiectivele pe care ni le propunem în mod conștient. Cum ne dăm seama de astfel de obstacole?
Exact acesta este subiectul pe care îl tratează cea mai recentă carte a mea, „Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului”, publicată de Curtea Veche Publishing.
În timp, am observat că, deși cei care vor să slăbească sau să-și schimbe stilul de viață au toate ustensilele la îndemână: abonament la sală, nutriționist, câteva cărți de nutriție citite, totuși cei mai mulți dintre ei renunță și revin destul de repede la vechile metehne. Există blocajele anterioare procesului: eternele amânări și motive autogenerate: voi începe dieta de luni, dar nu lunea asta, că este ziua colegului sau voi începe să fac sport de mâine, doar că mâine am o zi foarte plină și chiar nu am vreme. Apoi sunt autosabotările din timpul procesului de remodelare – când cineva îți oferă o prăjitură imensă, cu un aport caloric de vreo 600 de kcal și găsești imediat motivele pentru care, deși ești la dietă și știi că nu te mai încap hainele, vei considera că este o excepție pe care trebuie să o faci. Aceste mecanisme există în fiecare persoană, autosabotarea este parte din noi, iar eu nu sunt o excepție.
Cartea începe chiar de la confesiunea mea, de la cât de dificil îmi este mie să fiu mereu pe linia cea dreaptă, și continuă cu mărturiile altor participanți în program.
Ce părere ai de trendul vegan și raw vegan? Este o cale spre o formă bună? Ai sau ai avut clienți vegani sau raw vegani?
Eu sunt un adept al echilibrului, cred că avem nevoie de un meniu echilibrat, deci complet, diversificat, cu toți nutrienții necesari funcțio-nării optime a organismului. Eu nu recomand renunțarea la proteină. Pe de altă parte, există sportivi de performan-ță vegetarieni sau vegani, așa că fiecare știe mai bine ce îi face bine. Am avut o participantă în program care era vegetariană și mi-a explicat că așa se simte ea bine și că nu are rost să insist asupra acestui subiect. De curând s-a mutat într-o țară din Africa, unde este foarte dificil să găsească legume proaspete. După o perioadă de adaptare, în care a realizat că meniul ei zilnic este extrem de restrâns, a decis să revină la carne. Apoi a observat că brusc a început să aibă mai multă energie, o stare psihică mai bună și că, de fapt, dieta ei vegetariană nu i-a făcut bine – este o concluzie la care a trebuit să ajungă singură.
Ești gurmand? Gătești? Sunt aceștia doi factori care se pot pune în calea dorinței cuiva de a slăbi?
Sunt gurmand și gătesc și nu, nu sunt doi factori care să te împiedice să slăbești. Gătitul este esențial în procesul de slăbire. Numai tu poți să știi ce ai pus în mâncare și, dacă vrei să mănânci curat, atunci trebuie să te apuci de gătit.
Nu vei ști niciodată dacă la restaurant au adăugat făină sau smântână în supa-cremă sau dacă nu au turnat prea mult ulei peste legumele la grătar. E bine să îți placă mâncarea, doar că trebuie să descoperi că gustos nu înseamnă neapărat prăjit, gras sau dulce. Gustos înseamnă produse de calitate gătite corect, combinate corect și aromate din abundență cu cele mai variate condimente.
Oricine poate înlocui consolarea oferită de dulciuri cu senzațiile bune oferite de sport?
Eu fac o diferență între sport și nutriție. Nevoia de dulce se diminuează în timp și se reeducă, înlocuind dulcele din zahăr cu cel din fructe. Sportul este și el o chestiune de educație, efortul inițial depus în timpul antrenamentului ajungând să fie perceput de organism și mai ales de creier ca un moment de recompensă, datorită endorfinelor eliberate în organism. Dar sportul nu înlocuiește dulcele și nici invers. Cine consideră că după o oră de sală se poate recompensa cu o ciocolată, atunci înseamnă că încă nu a înțeles ce anume înseamnă o viață echilibrată.
Vedetele te iubesc, printre altele, deoarece le-ai îmbunătățit semnificativ imaginea. Cât de importantă este imaginea în viața de zi cu zi, chiar și pentru cineva care nu este persoană publică sau vedetă?
Imaginea este importantă pentru oricine, nu doar pentru vedete. Întâi vezi omul, apoi ajungi să-l cunoști și, deși nu ne place să recunoaștem, îi judecăm pe cei din jur după aspect: „dacă nu se poate controla suficient cât să aibă o dietă echilibrată, cum se va putea coordona să fie un angajat bun, un partener de încredere?”. Mulți dintre cei care vor să slăbească o fac pentru că se simt etichetați de societate. Dar ar trebui să o facă întâi pentru ei, pentru a fi mai sănătoși, pentru a se simți mai confortabil în propria piele. A slăbi pentru alții nu este niciodată o motivație corectă și de durată.