Din tainele vinului

Fie că este vorba despre o masă festivă sau despre o cină cu prietenii, ne întrebăm adesea ce vin să asociem preparatelor noastre astfel încât să punem în valoare savoarea mâncărurilor şi să nu îngreunăm digestia musafirilor noştri dragi.
Măiestria asocierii perfecte cu preparatul nu o poate stăpâni cu adevărat decât enologul, căci aşa cum producerea vinului este o adevărată ştiinţă, alegerea lui este o artă. Dar orice poate aplica o serie de reguli generale:
-oferă oaspeţilor tăi un vin uşor la începutul mesei, înaintea unuia tare;
-dacă ai un vin mai nou şi unul mai vechi, serveşte-l întâi pe cel vechi;
-vinul alb sec trebuie consumat înaintea celui roşu, iar cel alb dulce, după cel roşu;
-nu servi niciodată şampania între două tipuri de vin, ci numai înaintea vinurilor sau după ce le-ai oferit pe acestea;
-nu asocia vin preparatelor care conţin oţet, de genul salatelor cu sos vinegretă;
-asociază vinurile albe seci preparatelor din peşte (crap, şalău, păstrăv, nisetru) şi legume;
-vinurile albe demiseci se potrivesc consumului de plăcinte, pateuri, preparatelor din peşte cu sos alb şi mâncărurilor uşoare cu pui fiert sau copt în cuptor;
-unei fripturi de viţel, curcan, cotletelor de miel, mititeilor şi tocăturilor, preparatelor cu ficat li se potriveşte un vin roşu mai uşor;
-carnea mai grasă, de berbec, vită, porc, vânat, dar şi unele preparate cu iepure şi pui prăjit au nevoie de compania unui vin roşu consistent.

Alege calitatea
Dacă nu ai vinul casei şi eşti nevoit să cumperi un vin bun, alege unul pe a cărui etichetă se menționează termenul special și, în plus, denumire de origine protejată. Spre deosebire de vinurile speciale, la prepararea cărora poate fi întrebuințat zahărul și substanțele aromatizante, vinurile cu denumire de origine protejată îți oferă următoarele garanții:
-strugurii au fost cultivați pe areale bine delimitate, al căror sol, poziție geografică și climă le-au permis o dezvoltare optimă;
-boabele au fost culese toamna târziu, la deplină maturitate, când conținutul lor de zaharuri era maxim;
-pentru musturi, boabele au fost atent selecționate, iar vinul a fost obținut pe cale naturală, fără adaos de zahăr, alcool, stafide sau substanțe aromatizante și colorante;
-tehnologiile alese au permis păstrarea unor compoziții care să se încadreze în standarde, dar și a unor arome speciale.
Niciodată nu vei găsi astfel de vinuri în vrac, ci numai îmbuteliate. E adevărat că un astfel de vin e mai scump, dar mai bine oferi puțin și bun.
Ce alte specificații mai poți găsi pe etichetele vinurilor speciale?
Vinurile din butoaie alese sunt de o calitate excepțională, întrucât s-au maturat în butoaie de lemn de o anumită esență.
Vinurile din vinotecă au buchet format în sticlă, au fost îmbuteliate chiar de către producător și s-au învechit în vinoteca acestuia, în condiții deosebite.
La vinurile medaliate se specifică și concursul la care s-a obținut această diplomă.
Alese de producător din recoltele anilor celor mai favorabili și depozitate separat, vinurile comoara pivniței se remarcă prin gust și personalitate aparte.

Și vinul cere maniere
Codul bunelor maniere ne spune că soţul gazdei este cel care toarnă băuturile în pahare, trecând prin dreapta fiecărui oaspete, fără să se întindă sau să se aplece peste masă şi ţine sticla în mâna dreaptă, cu eticheta la vedere.
Vinul alb poate fi turnat de la o înălţime de 3-4 cm faţă de gura paharului, în timp ce pentru vinul roşu, gazda prinde paharul imediat sub cupă, într-o poziţie cât mai stabilă, piciorul paharului rămânând astfel între degetele mijlocii. Ca să evite neplăcerea petelor pe faţa de masă, cel care toarnă vinul roşu în pahare trebuie să încline uşor paharul către sticlă şi să apropie cât mai mult gura paharului de cea a sticlei. Contrar superstiţiilor din popor, nu e un semn al norocului şi nici al voioşiei să umpli un pahar până aproape de gură, deci nu-i cere gazdei să-ţi umple mai mult decât două treimi din volumul paharului.
Nu cel mai însetat mesean, ci soţul gazdei este cel care va ridica întâiul pahar, toastând scurt la începutul mesei, în semn de bun venit.

Articol de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica nr. 5/2011Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *