Dulce ca… fagurele cu miere!

Ce înseamnă miere raw sau miere crudă?
Miere raw, miere vie, miere brută, miere crudă sunt nume care se dau pentru o miere în stare naturală, netratată termic sau în alt fel. Miere crudă este un termen folosit de nespecia-liști – în limbajul apicultorilor se numește „crudă” o miere care nu e bine maturată – nu a fost bine căpăcită rama. Mierea naturală din țara asta mai devreme sau mai târziu începe să cristalizeze, să se zaharisească. Unele sortimente cristalizează foarte repede, cum este mierea de rapiță, care se extrage în luna mai și cristalizează în maximum două săptămâni. Altele cristalizează în aproximativ o lună. Se spune despre mierea de salcâm că nu cristalizează – de fapt cristalizează și ea, dar foarte târziu, după un an și jumătate sau chiar doi ani. Unele sortimente (mierea de rapiță sau de baltă) au cristalizare foarte fină și capătă o consistență cremoasă, gen șerbet, altele au însă cristale mai mari (mierea de tei, de floarea-soarelui și multe sortimente de polifloră). Unii strâmbă din nas, spun că are zahăr – însă acest proces nu are nicio legătură cu zahărul industrial, este felul propriu de a cristaliza al mierii respective, grunjos. Începând cu luna noiembrie, cam toate sortimentele de miere din țara noastră, în afară de salcâm, se prezintă sub formă cristalizată. După noiembrie, dacă o miere se cheamă polifloră, tei sau floarea-soarelui și se prezintă în stare fluidă, fie este încălzită, fie nu este miere deloc. Intervenția termică nu este falsificare – este un obicei pe care îl practică marea majoritate a apicultorilor, pentru că pe piață există mare cerere de miere fluidă și ieftină. Dar prin încălzire la peste 37-40 ºC se distrug toate enzimele și tot ce este terapeutic valoros în miere. Rămâne un produs care îndulcește și atâta tot.
Cu toții putem să ne dăm seama că o miere este mai gustoasă decât alta, deși provine din aceeași specie de floare (tei, salcâm etc.). De unde vin deosebirile de calitate a gustului? Proprietățile florilor trec în mierea produsă din ele?
Unii spun că mierea de tei este calmantă, liniștitoare și face cam tot ce face și ceaiul de tei. Alții spun că nu e chiar așa. Cert este că fiecare miere are indicații terapeutice; apiterapeuții chiar vindecă oamenii cu produse apicole. Diferențe sunt, poți să te duci în același loc în ani succesivi și să nu-ți iasă mierea la fel. Pentru că e vorba de ani, de ploi, de frig noaptea, de milioane de factori din natură. Pot exista diferențe și între un butoi și altul, din același an. O extracție poate să dureze mai multe zile; dacă se întâmplă să te oprești din cine știe ce motiv, albina nu stă! Dacă a terminat cu salcâmul, ea trece la altceva și ce vei găsi atunci când te întorci nu mai e identic cu ceea ce ai lăsat când ai plecat. De exemplu, la tei există mai multe variante, sunt specii diferite, diferă mult gustul și culoarea.

De ce vă plac albinele?
Până acum 9 ani, nu am avut nicio tangență cu albinele (eu sunt inginer mecanic). Acum am căpătat această pasiune și, dacă ar fi să fac altceva, tot mi-aș păstra câțiva stupi. Lucrul cu albinele este relaxant, interesant, înveți lucruri noi, înveți să le cunoști, când să umbli și când nu, le simți, te miști mai repede sau mai încet, în funcție de ele. Nu trebuie să fii grăbit, nervos.

V-ați temut vreodată de albine? În ce condiții pot ataca omul?
La început m-au taxat bine, într-o gleznă, de două zile nu am putut pune piciorul în pământ. Am avut un botez al albinelor, dar nu m-am speriat, am învățat să nu mai umblu aiurea și să mă opresc atunci când ele dau semne de nerăbdare. De atunci n-am mai pățit nimic. Începătorii ar trebui să aibă mereu la ei antiinflamatoare și antialergice, pentru ei și pentru vizitatori. În presă au apărut știri despre atacuri ale albinelor. E drept că o albină poate ucide un cal – calul are un miros puternic și, dacă se află pe culoarul de zbor al albinelor, poate fi victimă. O regulă de bază este să nu stai în culoarul de zbor al albinelor. Dacă vezi stupi în preajmă, urmărește puțin traseele pe care zboară albinele (toate vor zbura pe același traseu). Evită să stai chiar pe culoarul lor de zbor, deoarece te pot ataca (devin cu atât mai agresive cu cât aroma de flori este mai intensă, cantitativ și calitativ). Sunt niște reguli specifice cu stupina și albinele și trebuie respectate strict. Până în urmă cu 9 ani nu știam nimic, dar socrul meu este un mare apicultor și acum am învățat totul de la el. Acum pot să umblu la stup fără mănuși, ceea ce este foarte bine pentru albine, deoarece mănușile te fac mai neîndemânatic atunci când manipulezi ramele, inevitabil strivești câteva albine. Fără mănuși simți altfel rama, plus că se creează o legătură, cunoști mai bine albinele – și ele pe tine – ai mișcări mai precise, durează mai puțin și fără victime. Mască port, înțepă-turile la față sunt foarte periculoase.

Ce sortimente mai deosebite de miere produceți?
În zona Dobrogei se produce mierea de amorphă – de la planta Amorpha fruticosa (nu o producem chiar în fiecare an, nu sunt condiții), mierea de baltă (din flora specifică bălților de la sfârșit de vară) și mierea de coriandru, care are o aromă cu totul și cu totul deosebită, o miere foarte apreciată. Amorpha este un soi de arbust care crește spontan pe malul Dunării – un soi de salcâm roșiatic pitic. Cristalizează relativ repede și mierea e ușor portocalie, roșiatică. Mierea de coriandru se obține numai din flori de coriandru, nu are coriandru adăugat – însă este nevoie de plantații întregi de coriandru pentru a se obține miere pură. Plantațiile de coriandru, de zeci și sute de hectare, sunt doar în Dobrogea. Floarea pleacă în totalitate la export. Când plan-tațiile sunt înflorite, aroma este extrem de puternică, albina este înnebunită și devine agresivă – se întâmplă și la rapiță.

Ce deosebire este între mierea de mană și mierea de manuka?
Mierea de mană de pădure este de două feluri – de foioase sau de conifere. Există niște insecte, niște afide care au excremente care conțin multă glucoză. Pe acestea le adună albina, le prelucrează și rezultă mierea de mană. Este singura miere de la noi care nu provine din nectar de flori. Este valoroasă, are un conținut foarte ridicat de enzime – deoarece trece prin gușele a două insecte – și are mai multe minerale, care dau culoarea închisă. Mierea de manuka se produce în Australia și Noua Zeelandă, e foarte valoroasă, închisă la culoare, seamănă cu mierea de mană. Noi recomandăm mierea de mană, deoarece, spun unii, produsele locale sunt cel mai ușor de asimilat și cele mai benefice.
Din câte știam eu, cele mai bune zone melifere de la noi sunt Delta Neajlovului – Comana și Dobrogea. Sunt oare și cele mai productive? Noi am mers în zona Comana pentru că există păduri mari de tei și salcâm. În Delta Neajlovului se poate culege și după ce în alte zone nu mai este nimic de cules. Există flora spontană de luncă, de baltă, de unde albina culege până în pragul iernii. Este un cules de întreține-re, iar familia de albine își păstrează astfel puterea, matca depune puiet. Cu cât o familie de albine intră în iarnă mai puternică și mai numeroasă, cu atât are mai multe șanse de a face față cu bine iernii. Delta Dunării este cu atât mai valoroasă din acest punct de vedere. În Dobrogea există o floră meliferă bogată și variată.

Care sunt cele mai căutate produse ale stupului?
Lăptișorul de matcă și apilarnilul sunt energizantele stupului, au și o latură hormonală și trebuie consumate în cantități specifice. Apilarnilul este un triturat din larve de trântor până în ziua a șaptea, care se păstrează la congelator – se consumă decongelat și amestecat în miere. Acest preparat, inventat de un apicultor român, a cucerit lumea.
Polenul crud este vitaminizant, mineralizant, reglează flora și tranzitul intestinal, dă o stare de bine. Polenul își pierde multe proprie-tăți prin uscare; învelișul care se formează (exina) este tare, se digeră greu și acest lucru îi încetinește absorbția. De aceea se consumă măcinat. Polenul crud se păstrează numai la congelator; se ia dimineața cu un pahar cu apă.
Din polenul crud albina face păstura, un compus proteic pentru hrănirea puietului; este de 3 ori mai eficientă decât polenul crud, deoarece, pentru a produce păstură, albina depune polenul în faguri, unde are loc o fermentație lactică la 37 ºC. Fiind polen deja procesat de albină, păstura nu poate fi decât mai bogată și mai puternică. Medicii recomandă păstură în loc de polen atunci când este nevoie de efecte foarte rapide.
Este foarte eficientă în probleme hepatice, în anemiile severe; se găsește la noi compactată, o punem la frigider. Se consumă ca și polenul.
Propolisul este antibioticul natural. Există propolis brut, care poate fi consumat ca atare, și tinctura de propolis. Tinctura este cicatrizantă, ajută la vindecarea pielii și a mucoaselor. Cei mai mulți o folosesc pentru uz intern, deoarece îndepărtează viermii intestinali, vindecă inflamațiile din gât, aftele, și alte afecțiuni.
Așa-numita căpăceală este ceea ce rezultă când luăm capacele de la fagurii dintr-o ramă. Apoi rama merge la centrifugă pentru a extrage mierea.
Ramele cu fagure se întorc în stup, pentru a servi drept început pentru o nouă miere – albina se așază mai bucuros acolo unde are faguri construiți, care au deja urme de miere decât pe un fagure uscat. Totuși la 3-4 ani fagurii trebuie schimbați – devin închiși la culoare, datorită acțiunilor de propolizare, de igienizare pe care le întreprinde albina. De-a lungul timpului, aceste acțiuni duc la îngustarea fagurelui și puietul nu mai are loc unde să crească. În fiecare an reciclăm cam o treime dintre faguri, pentru restul folosim rame noi, adică niște cadre din lemn cu sârmă de inox, pe care se prinde o foiță care are imprimată forma perfectă de fagure. Albina lucrează mai repede atunci când are acest model. În plus, acest aspect e important și atunci când matca depune ouăle: dintr-un fagure perfect format iese o lucrătoare, dintr-un fagure imperfect sau diform nu va ieși decât un trântor. E nevoie și de trântori, dar nu de foarte mulți.
Lăptișorul de matcă este un produs glandular alb cu care albinele-doici hrănesc larvele în primele 3 zile de viață și pe matcă o hrănesc pe tot timpul vieții. Matca se hrănește numai cu acest lăptișor. Se recoltează greu și în cantități mici. Un lăptișor de matcă bun are un gust foarte astringent. Dacă lăptișorul nu este astrigent, este posibil să nu fie proaspăt recoltat și deci nu foarte eficient.

Punem miere în cafea?
Eu nu pun decât miere! Orice miere merge, poate în afară de mierea de tei, care are aromă foarte puternică. Cafegiii cei mari cer miere de salcâm sau rapiță, dar un gust interesant se obține folosind în cafea miere de coriandru. Așa cum nu se recomandă încălzirea mierii peste 40 ºC, deoarece astfel i se distrug proprietățile binefăcătoare, la fel trebuie să evităm să punem miere în ceaiul sau cafeaua fierbinți. Este bine să așteptăm până ce băutura ajunge la o temperatură suportabilă și abia apoi să o îndulcim cu miere.

Unchiul meu de la țară spunea: cât timp vor fi albinele, atâta timp vom fi și noi. Peste tot auzim că albinele se împuținea-ză. Cât de grav e?
Vorba asta vine de la Einstein. Și la noi se simte chimizarea exagerată a agriculturii; flora spontană se împuținează. Apar boli care nu erau până acum, ca enigmatica Colony Collapse Disorder, care a decimat populațiile de albine în America de Nord și Europa: dispar albinele lucrătoare din stup, ca și cum nu ar fi fost niciodată acolo, lăsând în urmă matca și puietul. Nimeni nu știe ce se întâmplă, nu sunt găsite niciodată moarte. Efectul a fost pus pe seama pesticidelor numite neonicotinoide, dar rezultate sigure nu au fost date publicită-ții. Însă într-o familie puternică de albine nu există boli, dacă în preajmă nu sunt familii bolnave. Eu și colegii mei nu am avut astfel de probleme. Însă e drept că sunt mulți care raportează scăderi ale populațiilor de albine după ce acestea sunt duse la culturile de floarea-soarelui, dar legătura nu a fost confirmată oficial și în România sunt permise în continuare pesticidele neonicotidoide.
E păcat că nu păstrăm și nu promovăm tradiția 
albinăritului în România. 
Ar fi trebuit să avem o 
agricultură ecologică foarte puternică, cu producții importante pe care să le vindem bine.

https://fagurelecumiere.ro/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *