Gustul vine din voință!

Foto: Mihai Nicolae

Dragii mei,
Am pregătit împreună, voi cu reţetele, eu cu probarea lor, o mulţime de Cărticele cu diete, o temă îndrăgită de toată lumea. De data aceasta eu m-am implicat şi din poziţia omului care şi-a schimbat stilul de viaţă: o să vă împărtăşesc din experienţa mea într-ale beteşugurilor.
Pe de o parte avem recomandări la tot pasul către un stil de viaţă echilibrat, stropit din belşug cu apă plată şi îmbunătăţit cu suplimente pentru orice, pe de altă parte avem reclame ca să-ţi plouă în gură după toate „bunătăţile” care dăunează grav sănătăţii.
Alegerea stă în capacitatea fiecăruia de a se gândi la propria sănătate. Eu zic că nu sunt gurmandă, dar nici departe de bunătăţi nu am stat. Asta până anul trecut când au început să mă doară oasele rău de tot. Care oase? Toate! Nici nu ştiam că am atâtea şi că s-au decis să se revolte pe subsemnata!  Cu greu m-am decis să merg la doctor. De ce atât de greu? De frică, fiindcă de fiecare dată lucrurile se complică, te duci cu una şi dai de altele.

Dau să merg la reumatologie, stau cu inima cât puricele la analize medicale, apoi raze, ecografie, consultaţie, EKG şi ajung la momentul bilanţului.
„Suferiţi de ficat”, zice doctoriţa. Linişte.
„Ştiţi, eu am venit la dumneavoastră fiindcă mă dor oasele”, supralicitez sperând că au încurcat omul.
„Oasele vă dor din cauza inflamaţiei”, şi aşa am aflat că te poate durea în cot după ce mănânci o vreme ceafă de porc sau mijlocul dacă eşti fanul caşcavalului. N-aveam motiv nici pentru o fărâmă de îndoială, fiindcă doctoriţa are şi competenţă în boli de nutriţie.
„Nu vă speriaţi, cu un regim echilibrat, suplimente cu omega 3, ceva pentru protecţia articulaţiilor, antiinflamatoare şi calmante se rezolvă, ne vedem peste 3 luni”, zice 
doctoriţa.
Dar eu m-am panicat. Fix 3 zile, timp în care m-am plâns tuturor de problema mea şi m-am străduit să mănânc „sănătos”. Cei dragi m-au consolat, fiecare dintre ei cunoştea pe cineva cu aceeaşi problemă ca a mea, dar care n-a ţinut nici pe departe regim, toată lumea are acum steatoză hepatică, chiar şi copii, fiindcă mâncarea procesată e cauza.
„Bine, dar la mine e cu inflamaţie”, încercam eu să argumentez în faţa valului de încurajări.
„Arăţi tu a om bolnav?” M-am uitat în oglindă şi am decis că nu, aşa că am redus pe ici pe colo câte ceva preţ de 3 luni, până la control.
Care a ieşit şi mai prost. Recomandări serioase de dietă, medicaţie antilipidică, iar dacă lucrurile nu se schimbă în bine, un RMN. Mie când îmi spui de RMN, mă apucă panica şi mă pun pe treabă, fiindcă ţin la viaţă, la ai mei, la munca mea.
Am cerut şi alte păreri, am citit o grămadă de articole medicale şi de nutriţie şi am tras ceva concluzii: în primul rând niciodată n-o să fie ceva mai gustos decât sănătatea şi asta merită orice preţ. Am reuşit în primele luni să ţin un regim sever, fără dulciuri, fără grăsimi animale, doar cu lactate degresate, legume, fructe, seminţe, apă plată şi sport. Următoarele analize au fost în parametrii normali, am slăbit 5 kg şi am prins curaj.
Acum deja îmi dau seama ce nu-mi face bine şi evit, m-am obişnuit să beau cafeaua fără zahăr şi să evit dulciurile în general, deşi cam asta fac toată ziua. Prefer pâinea integrală şi mâncarea proaspătă, preparată în casă din legume proaspete. Mănânc multe salate, nucifere cât intră în căuşul pumnului, pește. Numai în weekend mănânc carne, aşa cum făceau oamenii pe vremuri, file sau muşchiuleţ de porc degresat sau curcan, la cuptor. Fac sport şi mă bucur în fiecare zi că am reuşit, este un sentiment care m-a făcut mai puternică.
Era să uit esenţialul, nu mă mai dor deloc oasele, nici măcar la schimbările climaterice.
Mama nu e de acord cu regimul meu, zice că dacă nu pui puţină carne nu dai gust mâncărurilor.
Realitatea este că gustul vine din voinţă, din dorinţa de a fi sănătos şi, nu în ultimul rând, din explorarea unor noi preparate înnobilate cu condimente alese, uleiuri sănătoase şi ingrediente proaspete, exact ca în bucătăria mediteraneeană.
Vă doresc să fiţi cumpătaţi, ca să puteţi ţine doctorul la distanţă.

Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *