Îmi plac dulciurile cu foarte multe calorii

Sonia este frumoasă şi inteligentă și are ştiinţa echilibrului dintre job şi familie. A absolvit cursurile Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Germană-Spaniolă, ale Universităţii București și, încă din anul 2000, în urma unui casting la Școala germană, a fost aleasă pentru a prezenta emisiunea în
limba germană de la TVR 1 

Din 2000, cariera Soniei a însemnat Televiziunea Română. A lucrat pentru o mulţime de emisiuni, moderează evenimente, prezintă concursuri şi festivaluri. Din aprilie 2013, Sonia mai prezintă emisiunea de sănătate „Vreau să fiu sănătos” (TVR 1). Ea însăşi este adepta unui stil normal de viaţă, care îmbină o alimentaţie echilibrată cu mişcarea. Este o alergătoare redutabilă, pe care o întâlneşti la multe dintre competiţiile de alergare stradală. Dintr-un hobby, colierele, a ştiut să facă un business apreciat în branşă.
Este căsătorită şi are doi fii, Marc şi Eric. Despre împlinire şi frumos ea declară că: „Îmbrăţişarea soţului, mirosul copiilor, o carte, o pereche nouă de pantofi, un masaj, să cânt tare atunci când şofez, un film de Woody Allen… cam acestea sunt lucrurile esenţiale din viaţa mea.”

Ce faci în luna lui Cuptor?
Sper să reuşesc să mă odihnesc un pic. Dar nu ştiu dacă îmi va ieşi. Începe proiectul doer „Cum îmi decorez casa șic şi eficient”. Aşa că există şanse mari să mă găsiţi pe şantier.

Din ceea ce prepari în bucătărie, cât se face la cuptor?
Îmi place mult să gătesc la cuptor. Mi se pare că îţi face viaţa mult mai uşoară. Probabil că o treime din ceea ce pregătesc se face la cuptor.

Ce tip de alimentaţie preferați tu și familia ta?
Cu toţii suntem mari fani ai fructelor şi legumelor. Aşa că ele nu lipsesc niciodată din casă şi frigiderul nostru. Am deja câteva surse foarte bune în piaţă.

În ce preparat regăseşti gustul copilăriei?
Tocmai pentru că am crescut cu multe fructe şi legume, de la curte, sunt tot timpul în căutarea acelor gusturi autentice. Cel mai mult îmi place dulceaţa de vişine, pe care o fac după reţeta străbunicii mele. Aşa dulceaţă bună nu am mai mâncat nicăieri. Dar îmi amintesc cu plăcere şi de mâncarea de gutui (cred că nu am mai mâncat aşa ceva de ani de zile), de sarmalele făcute de bunica (acel gust din păcate nu prea îl mai găsesc în nicio bucătărie), de grișul cu lapte.

Prăjiturile, ciocolata, îngheţata au loc în frigiderul tău?
Sunt fan al prăjiturilor cu texturi multiple, gen straturi fine de cremă de ciocolată şi bezea sau moelleux aux chocolat cu îngheţată de vanilie şi fulgi crocanţi de migdale.

Băieţii tăi nu merg şi ei cu gaşcă la un fast-food?
Este aproape imposibil ca după o vârstă să mai poţi controla în totalitate ceea ce mănâncă copiii. Mai ales când există o anumită autonomie, au bani de buzunar. Bineînţeles că mai dau o fugă cu prietenii la câte un fast-food şi dacă le interzici cu desăvârşire o vor face oricum. Pe ascuns. Dar deocamdată sunt mulţumită că se întâmplă destul de rar. Şi mai sunt mulţumită că până la un anumit moment am putut să le ofer exact ce ştiu eu că e sănătos, din surse controlate şi că ei au fost foarte receptivi. Dacă nu avem altceva în casă de mâncare, amândoi băieţii sunt foarte fericiţi cu brânză, roşii şi ceapă. Mie mi se pare foarte bine aşa!

Arăţi spectaculos. Cum faci să te păstrezi fit şi să ai un aer fericit?
În primul rând, sunt un om fericit cu viaţa sa. Cred că de aici pornesc optimismul şi atitudinea mea pozitivă. Nimeni nu trăieşte perfecţiunea, dar cred că este important să vedem ansamblul. Este absolut firesc să ne dorim poate mai mult, dar să nu suferim atunci când nu obţinem. Şi nici aşteptările noastre nu ar trebui să fie rupte de context. Sunt fericită că am lângă mine un bărbat în adevăratul sens al cuvântului, care mă iubeşte şi pe care îl iubesc, care mă respectă şi care îmi oferă susţinere şi libertate.  Sportul este un alt factor important care îmi dă o stare de bine. Şi desigur el mă ţine în formă.

Dietele fac parte din viaţa ta?
Doar câte o zi pe săptămână, atunci când nu consum niciun fel de proteine animale. În rest, nu am fost niciodată capabilă să ţin diete. Nu îmi plac şi mă frustrează. Prefer să fac tot posibilul pentru a nu ajunge să fiu nevoită să recurg la vreun regim alimentar.

Vara alergi? Ce program de sport ai în perioada de caniculă? 

Alerg în toate anotimpurile, dar dintre toate cred că vara îmi este cel mai dificil, din cauza căldurii excesive. Aşa că vara mă retrag în sală, la WorldClass, unde merg de peste 13 ani. Fac antrenamente de forţă, interval training sau yoga. Iar recent am descoperit o minunăţie de mişcare, Pilates. Merg deja de câteva luni, mă antrenez cu Luminiţa Petrişor şi rezultatele se văd incredibil de bine. Şi este mult mai greu decât mi-aş fi imaginat, ceea ce pentru mine a reprezentat o atracţie în plus. Sunt tot timpul dornică să fiu pusă la încercare din acest punct de vedere. Să îmi testez limitele. Şi observ cu surprindere cât de mult pot să duc. Doar că s-au prins şi antrenorii şi mă cam muncesc.

Cu ce echipament alergi? E important echipamentul pentru un alergător?
Alerg cu mai multe branduri, în funcţie de necesitatea de moment. Dacă alerg pe asfalt, am un anumit tip de încălţăminte, la fel şi pe bandă sau la munte. De exemplu, la Maratonul DHL, dacă nu aveam încălţăminte de alergat trail, nu reuşeam să alerg în siguranţă. Deci da, echipamentul este foarte important, mai ales când depăşeşti un anumit nivel de experienţă. Şi trebuie achiziţionat în funcţie de tipul de sport pe care îl practici şi de la producători specializaţi. Ei sunt cei care oferă tehnologia necesară pentru a putea evolua. Sunt foarte încântată că recent am mai inclus în detaliile echipamentului meu şi ceasul Garmin Fenix 5S.

Cariera ta presupune un aspect impecabil. Cine te sfătuieşte în materie de stil vestimentar?
O am alături de mine pe mama, care este un sfătuitor foarte obiectiv. Mai am şi câteva prietene deosebit de critice, dar al căror sfat îl apreciez aproape de fiecare dată. Iar din când în când, mă mai sfătuiesc şi cu stilistul şi critical de modă Ovidiu Buta.

Care e ţinuta preferată?
Vara nu aş ieşi din jeanşi scurţi şi rupţi, tricouri albe şi papuci. Sau şi mai bine, aş sta toată vara doar în costum de baie… la mare. În sufletul meu sunt destul de minimalistă în ceea ce priveşte vestimentaţia, doar că natura activităţii mă obligă să mai experimentez.

Cu cine te sfătuieşti în materie de stil de viaţă?
Mama este foarte preocupată de tot ceea ce ţine de wellbeing. Este foarte la curent cu tratamente, alimentaţie, etc. Câteodată chiar exagerează cu toate informaţiile pe care mi le trimite sau mi le împărtăşeşte. Dar trebuie să recunosc că este primul om pe care îl sun atunci când am o nelămurire în ceea ce priveşte sănătatea.
Dacă ar trebui să îţi faci o scurtă biografie, care sunt lucrurile şi evenimentele din viaţă care te definesc?
Învăţarea limbii germane, momentul în care l-am cu-noscut pe soţul meu, venirea pe lume a copiilor mei, linia de coliere, fondarea site-ului doer.ro, alergarea primului meu semimaraton.

Televiziunea este un job greu? În ce proiecte te implici acum?
Televiziunea poate fi un job foarte greu şi foarte solicitant. La fel ca orice alt job în care vrei să performezi. Practic, îţi poţi trăi viaţa în televiziune şi cunosc mulţi oameni atât de pasionaţi, încât să facă fix asta. Depinde foarte tare de proiectele în care un om de televiziune este implicat. Eu am două emisiuni săptămânale care înseamnă ceva implicare, dar mai ajung şi pe acasă.

Echilibru şi frumuseţe. Cam asta se vede pe chipul tău. Cum te reinventezi?
Mă bucur că asta se vede. Este important câteodată să primeşti complimente şi confirmări. Cu toţii avem nevoie de aşa ceva. Nu îmi dau seama dacă mă reinventez şi nici dacă simt nevoia să fac asta. Mă simt bine cu mine aşa cum sunt. Dar cu siguranţă sunt foarte adaptabilă la ceea ce se schimbă în jurul meu. Ceea ce sigur mă transformă şi pe mine câte un pic. Cred că acesta este secretul de a evolua şi de a trăi în prezent.

Cum erai în copilărie şi cât din bucuria acelor ani mai trăieşte în tine?
Am fost un copil foarte asemănător cu adultul care sunt acum. Fericit, vesel, optimist, cuminte, echilibrat, studios, respectuos, cu opinii proprii, dar exprimate cu bun simț, consecvent, ambiţios (ambiţia totuşi s-a amplificat recent), riguros, responsabil, emotiv (ştiu că nu pare, dar aşa este). În afara momentelor în care trebuie să îmi iau un anumit rol mai în serios, eu sunt încă foarte copilăroasă. Şi tare mi-aş dori ca viaţa să fie în continuare bună cu mine şi să mă lase să copilăresc până la adânci bătrâneţi. Adică şi la o sută de ani, să râd cu la fel de multă poftă.
Dintre bunătăţile din gastronomia lumii ce ai adus acasă şi nu îţi lipseşte din borcănaşele de mirodenii?
Nu prea am adus mirodenii din străinătate. Prefer să nu intru în magazine alimentare, pieţe etc., deoarece aş putea căra cu mine tone. Şi apoi mă ceartă soţul.

Ce mirodenie are pentru tine parfum de fericire?
Herbes de Provence. Este un amestec de arome pe care le-am descoperit datorită soţului meu, care le iubeşte. Şi cred că aş putea fi foarte fericită în acea regiune.

Interviu de Ivana IancuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *