Infertilitatea are acum un leac revoluționar!

Foto: Guliver/Thinkstock

La nivel mondial, unul din cinci cupluri nu reușește să aducă pe lume un copil. Despre ce înseamnă infertilitate pentru cei doi parteneri, dar mai ales despre o metodă revoluționară, care poate ajuta cuplurile care primesc acest diagnostic, vorbim cu un specialist de frunte, dr. Andreas Vythoulkas.
Ce facem dacă ne dorim un copil și el pare că refuză cu încăpățânare să apară în viața noastră?

Dacă timp de 12 luni, în care cuplul a întreţinut rapor-turi sexuale regulate şi neprotejate, sarcina nu a apărut pe cale naturală, cuplul trebuie să se prezinte la medicul specialist în in-fer-tilitate pentru a începe investigaţiile. Doar în acest mod, cei doi vor putea primi un diagnostic corect şi concret şi tratamentul potrivit.
Cca 40% din cazurile de infertilitate ale cuplurilor au drept cauză factorul feminin, alte 40% sunt cauzate de factorul masculin, iar în restul de 20% din cazuri fie infertilitatea este atribuită problemelor ambilor parteneri, fie cauzele nu se pot stabili cu exactitate.

Cauzele infertilităţii de tip feminin

Dr. Vythoulkas ne-a dezvăluit cei mai importanți factori ai infertilității 
feminine:
Sindromul ovarelor polichistice – când organismul produce mai mulţi hormoni masculini, ciclul menstrual nu e regulat, iar ovulaţia se produce rar sau deloc. Acest dezechilibru duce la apariţia chisturilor ovariene, la obezitate, hirsutism (apariţia firelor de păr pe sâni, faţă, barbă), sterilitate. Tra-tamen-tul urmăreşte restabilirea ovulației şi, ca o consecinţă firească, apariţia unei sarcini pe cale naturală.
Endometrioză
Endometrul este mucoasa ce căptuşeşte uterul, creşte la fiecare menstruaţie, se îngroaşă şi pregăteşte uterul pentru o posibilă sarcină. Endometrioza reprezintă creşterea celulelor endometriale în afara cavităţii uterine: pe ovare, intestine, abdomen, plămâni sau, în cazuri mai rare, pe creier. Afecţiunea este des întâlnită în rândul femeilor aflate la vârstă reproductivă. Cele mai întâlnite simptome sunt durerile pelvine de intensitate crescută şi imposibilitatea de a rămâne însărcinate.
Menopauza precoce, cunoscută şi sub numele de insuficiență ovariană prematură, afectează cca 5% din populaţia feminină a lumii, aflată la vârsta reproductivă. Este caracterizată de încetarea menstruaţiei şi, implicit, a activităţii ovarelor. Printre cele mai importante cauze sunt bolile autoimune tiroidiene sau articulare, infecţiile la ovare, dar și anomaliile cromozomiale, istoricul familial al menopauzei.
Infecţii inflamatorii nedepistate şi, implicit, netratate.
Vârsta femeii – după 35 
de ani, curba fertilităţii feminine scade abrupt, iar după 40 de ani dramatic.

Alte cauze ale infertilităţii de tip feminin:
1. afecţiunile trompelor uterine (fie că sunt înfundate cu aderenţe, fie cu lichid)
2. fibromul uterin (în funcţie de dimensiune şi de poziţionare, poate împiedica apariţia sau dezvoltarea unei sarcini), polipii uterini, anomalii ale colului sau vaginului
3. folosirea pentru perioade foarte lungi a dispozitivelor intrauterine de contracepţie
4. stresul, obezitatea etc.

Cauzele infertilităţii de tip masculin
Cu toate că sunt mult mai reticenţi decât femeile să-şi facă analize pentru testarea fertilităţii, şi bărbaţii au numeroase probleme medicale care îi împiedică să aibă urmaşi, ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas.
Probleme ale spermei 
Cu ajutorul unui singur test simplu, numit spermogramă, se pot detecta eventualele modificări ale materialului seminal. Anomaliile cel mai des întâlnite sunt oligospermia (cantitate redusă de spermă), astenospermia (abilitate scăzută a spermatozoizilor), teratospermia (formă anormală a spermatozoizilor, ce face imposibilă fecundarea ovulului) şi azoospermia (lipsa totală a spermatozoizilor în spermă).
Variocelul reprezintă dilatarea unei vene din jurul testiculului şi afectează producerea de spermă.
BTS (boli cu transmitere sexuală) – Infecţiile cu Gonoreea şi Chlamydia sunt cel mai des întâlnite cauze ale infertilităţii la bărbaţi.
Alte cauze – stres, fumat, alimentaţie nesănătoasă, practicarea sporturilor extreme, dereglări hormonale, boli autoimune etc.

Analize pentru infertilitate
Diagnosticarea infertilităţii se face doar în urma unor teste şi investigaţii specifice, recomandate doar de către medicul specialist în infertilitate, a punctat dr. Vythoulkas. În cazul femeilor, e important de aflat profilul hormonal. În cazul bărbaţilor, pe lângă efectuarea spermogramei – care este şi prima investigaţie recomandată, rezultatul demonstrând fertilitatea la nivelul lichidului seminal – , mai pot fi recomandate analize hormonale, testul postcoital al lui Huhner (examinarea mucusului cervical prelevat de pe col, imediat după actul sexual) sau ecografia testiculară.

Inseminarea artificială şi fertilizarea în vitro
Există metode de reproducere umană asistată, care pot readuce zâmbetul pe chipul partenerilor, ne-a asigurat dr Vythoulkas. Se face deseori confuzie între inseminarea artificială (IA) şi fertilizarea în vitro (sau FIV). E vorba însă despre proceduri diferite și numai medicii specialişti în infertilitate decid care dintre metode e potrivită cuplului, în funcţie de problemele sale.
Vorbim despre inseminare artificială când problemele de infertilitate sunt minore: femeia nu are niciun fel de patologie a trompelor uterine sau a uterului, iar spermograma arată modificări mici. Prin această metodă, sperma este tratată în laborator: sunt aleşi cei mai buni spermatozoizi, ce sunt apoi ajutaţi să ajungă în uterul femeii, cât mai adânc, pentru a facilita fecundarea, ce se produce natural. Se face cu anestezie, nu este o metodă dureroasă, iar pacienta poate pleca acasă în aceeaşi zi. Rata de succes variază între 8% şi 14% şi nu neapărat de la prima încercare.
Fertilizarea în vitro presupune crearea embrionului în afara corpului uman. Este o procedură complexă şi cuprinde multe etape de pregătire: stimularea ovariană, colectarea ovocitelor, fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la partener (sau de la donatorul ales), urmate de transferul embrionului astfel conceput, în uterul viitoarei mame.

O procedură inovativă și restauratoare
Menopauza precoce, rezerva ovariană şi endometrioza răpeau până de curând femeilor şansa de a rămâne însărcinate cu propriile ovocite, de a-și transmite mai departe propriul material genetic. Pentru aceste femei – dar și pentru cele care nu suportă ușor procedurile descrise mai sus – există acum o nouă șansă: o procedură inovativă care funcțio-nează cu totul diferit, restaurând capacitatea corpului de a produce material genetic. Dr. Andreas Vythoulkas ne-a spus în ce constă procedura PRP (Platelet-rich Plasma): „Se extrag anumite celule din sângele pacientei, se prelucrează şi se injectează apoi fie în ovare, care încep să producă din nou material genetic, fie în endometru, care se poate îngroşa suficient cât să permită implantarea embrionului”. După doar câteva zile, femeia va repeta analizele pentru a urmări dacă organismul ei a răspuns pozitiv la tratamentul aplicat şi dacă 
ovulaţia a reapărut.
Dacă răspunsul este pozitiv, unele femei pot încerca să rămână însărcinate pe cale naturală, iar altele pot opta, pentru a-şi mari şansele de a obţine sarcina, pentru începerea procedurilor de fertilizare în vitro. Tehnica este folosită cu succes în stomatologie, ortopedie, chirurgie estetică, dar nu a fost aplicată şi în ginecologie, ne-a spus prof. dr. Konstantin Pantos. 
„Urmează să o aplicăm 
în curând şi la Bucureşti, am depus toată documentaţia necesară obţinerii 
acreditării de către Ministerul Sănătăţii”, a mai adăugat prof. dr. Pantos.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *