Interviu cu Diana Munteanu

“Viața e superbă dacă știi să te bucuri de tot ce ai”
Diana Munteanu

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Diana Munteanu, actriță talentată, a optat încă de la începutul carierei sale, pentru televiziune. Are avantajul unei voci inconfundabile, are o frumusețe discretă, o educație și o instruire care o fac să treacă dintr-un domeniu într-altul cu ușurință. Dedică mult timp fiului ei, David și își traieste viața cu discreție. Drumul ei în televiziune a început la 16 ani, îndrumată de regretatul Titus Munteanu, la „Școala vedetelor”. Au urmat: MCM România, mai apoi MTV România și apoi show-urile de la Antena 2 și Antena 1. Acum își exersează rolul de jurat în cadrul emisiunii „Ham talent”,  la Antena 1.
 
Dintre gustările tale preferate, de pe vremea școlii primare, făceau parte biscuiții și prăjiturelele de casă?

Da, cum să nu! În fiecare dimineață mâncam biscuiți cu nuci în fața casei bunicilor:) Și de când mă știu, și bunica, dar și mama, au făcut prăjituri în casă. Iar eu le-am moștenit și fac mereu câte ceva pentru David.
 
Dar lui David ce îi place să aiba în rucsăcelul de școală, pentru gustarea din pauză?

David are întotdeauna un sendviș, un măr și o felie de chec sau o bucată de plăcintă, o clătită sau cornulețe.


Poveștile legate de diete și mâncatul rațional și echilibrat au creat un fel de reticență la tot ceea înseamnă produse din aluat, de la pâine la biscuiți, checuri și cozonaci. Îți amintești mesele de sărbătoare din familia ta? Cum arătau?

Da, noi am avut întotdeauna masa tradiționala de Paște sau Crăciun, cu tot ce trebuie. Pâine făcută în casă, sarmale, salată boeuf, preferata mea, piftie și toate bunătățile. Și sigur că nici cozonacii n-au lipsit.


Și cum arată astăzi?   

La fel! Pentru că și mie îmi place să duc tradiția mai departe și, deși sunt de parere că, într-adevar carbohidrații în exces îngrașă, încerc pe cât posibil să nu abuzez de ei. Cât despre biscuiți, cornulețe, gogoși și alte bunătăți, eu fac aproape zilnic câte ceva pentru David și prietenii lui. Sunt sănătoase.
 
Cât de importantă este bucătăria, în economia casei tale? Ai utilat-o? Te preocupă aspectul veselei?

Este foarte importantă pentru că petrec destul timp în bucătărie. E o bucătărie deschisă, spațioasă, complet utilată. Îmi place să am tot ce trebuie în bucătărie și întotdeauna când găsesc câte ceva de cumpărat nu mă pot abține. Cel mai des cumpăr șervete colorate din pânză.
 
Cât a schimbat bucătăria apariția lui David și etapele lui de creștere?

David m-a învățat să mănânc mult mai sănătos decât o făceam înainte. Pentru că, se știe, cei mici nu mănâncă foarte multe prăjeli sau mâncăruri grele, așa că am început să gătesc mult mai sănătos, dar cu gust. Fresh-urile și smoothie-urile nu lipsesc din meniul zilnic, mâncăm echilibrat și încerc să-l învăț și pe el asta.
 
Ești brașoveancă. Mai păstrezi tradiția pâinii cu cartofi și a prăjiturelelor de casă?

Prăjiturile de casă, da! Așa cum spuneam, aproape zilnic facem câte ceva: plăcinte, cornulețe, budinci. Pâine cu cartofi n-am făcut de multă vreme, din păcate, dar acum, că mi-ai amintit, o să fac!
 
Cât stăteai prin bucătărie în preajma mamei sau a bunicii? Care sunt lucrurile esentiala , fara de car nu ai putea gati, mostenite de acasa?

Întotdeauna mi-a plăcut să învăț de la bunica și mama mea și îmi amintesc că prima mâncare pe care am învățat să o fac a fost tocănița de cartofi. Aveam opt ani:) Am și acum moștenite obiecte de bucătărie de la bunica. Mama păstreaza o lingură de lemn și eu un cuțit. Sarea și legumele sunt esențiale atunci când gătești.
 
Dacă te gândești la acele momente, care este gustul copilăriei?

Plăcinta cu mere…
 
Din când în când, prepari un chec sau ceva asemănător. Dă-ne și nouă o rețetă.

Da, chec cu lămâie! E foarte gustos și ușor de preparat, aromat.
Ingrediente: 5 ouă, 100 ml ulei, 200 g zahăr, 400 g făină, 1 lămâie (zeama și coaja rasă), 1 vârf de cuțit de praf de copt, esență de vanilie
Separi gălbenușurile de albușuri. Freci gălbenușurile cu uleiul și pui peste ele zeama de lămâie și coaja rasă. Într-un alt castron, bați albușurile spumă, agaugi zahărul și praful de copt, apoi esența de vanilie. Încorporezi gălbenușurile și făina. Coci checul 30 de minute, la 170 ºC, în tava tapetată cu hârtie de copt.
 
Ești tânără, ești frumoasă, fără cabinete de înfrumusețare. Ți-as pune întrebarea mătușii mele: “Ce mănânci de ești așa frumoasă?”.

De toate! Chiar de toate! Dar cu măsură și respectând ore. Nu mănânc după ora 19 🙂
 
Ai un stil de viață de la care nu te abați?

Da, mănânc echilibrat, beau multă apă, fac sport și dorm. Nu obișnuiesc să pierd nopțile și mă bucur de tot ce mă înconjoară. Cred că cel mai important lucru în viață este să fii fericit și împlinit!


Când nu ai timp, apelezi la semipreparate?

Nu, niciodata! Prefer un sendvis sau un ou fiert.
 
Lumea e în continuă mișcare și fenomenul globalizării se manifestă și în preferințele noastre culinare. Ce ai adaptat și adoptat în bucătăria ta, din rețetele altor popoare?

Am gătit de câteva ori sushi și sigur că mai fac și paste din când în când. Dar cel mai mult îmi place să gătesc mâncare românească. Lui David îi plac supele de pui și ciorbele acrite cu borș, mâncărurile cu sos așa că… bucătăria românească e în top la noi.

E toamnă…ai momentele tale, de citit o carte, la un ceai cu prăjiturică?

Da, mai am din când în când timp și pentru asta. Chiar acum citesc “Sticletele”, de Donna Tartt.
 
Cum e viața, după o masă bună?     

E superbă dacă știi să te bucuri de ea și de tot ce ai!

Interviu realizat de Ivana Iancu, publicat în Cărticica practică nr. 11/2015Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *