Mâini măiestre

 

foto: Magda Gheorghe Photography

Centrul Holistic Wellness
(www.holisticwellness.ro) oferă servicii din sfera Mind & Body (psihoterapie, nlp life coaching, terapia Bowen, ifting facial natural Rejuvance, masaj terapeutic și altele), într-un spațiu prietenos și intim, situat în București, în apropiere de Piața Victoriei. Conform viziunii de bază Holistic Wellness, natura umană se poate desăvârși numai prin complementarizarea potențialului fizic cu cel psihic, astfel încât individul este privit în integralitatea lui. La Holistic Wellness am întâlnit-o pe Ioana, terapeut Bowen.

 

Aflasem despre terapia Bowen că se adresează întregului corp și psihic și constă din atingeri pe anumite puncte din corp, atingeri mai ușoare decât la masaj, aplicate pe principiul diapazonului: se execută mișcarea și apoi urmează lungi perioade de pauză, în care unda stârnită de această mișcare este lăsată să se propage în corp. Aflasem că este extrem de eficientă în mai toate cazurile, fără a avea însă în spate o teorie sau filosofie și că a fost descoperită empiric de un australian fără pregătire medicală, care a trăit la începutul secolului trecut și care declarase că ceea ce practică el este un „dar de la Dumnezeu”. Când am intrat în cabinetul de la Holistic Wellness și am cunoscut-o pe Ioana, terapeut Bowen, am realizat că mai sunt o mulțime de lucruri pe care urmează să le aflu.

Ioana, am fost adusă la tine de circumstanțe în care unii ar vedea mâna destinului. Din experiență pot spune că ai mâini măiestre. Cum ai ajuns să practici Bowen? Ce te-a atras la acest tip de practică?

Și pe mine m-a adus la Bowen tot destinul – și propriile căutări. Din 2000, mult înainte a mă specializa în terapia Bowen, făceam transferuri de energie pentru a-i ajuta pe oameni să-și ajute corpurile. Urmasem o școală de yoga spirituală; la început am lucrat cu mâinile și totul era foarte bine – oamenii veneau la mine și plecau simțindu-se cu totul altfel. Ajungând la nivelurile superioare ale școlii, am învățat să transmit energia de la distanță; acum nu mai aveam nevoie să lucrez cu mâinile, iar nu toți oamenii aveau capacitatea de a înțelege că pot primi energie și de la distanță. Am avut un sentiment de enormă inadecvare; în 2010 întrebam continuu în meditațiile mele: Cum să fac? Cum să ajut mai bine oamenii? Aș fi vrut să lucrez cu mâinile, știam că dacă nu ating omul, nu mă va lua nimeni în serios. Într-o seară, în 2012, m-am cuibărit în pat, căutam pe laptop ceva despre astrologie. Am lăsat deschis laptopul pe linkurile cu astrologie și m-am dus să beau apă. Când m-am întors, pe ecran scria cu litere de-o șchioapă: Terapia Bowen, un dar de la Dumnezeu. Am fost uluită, nici acum nu știu cum de s-a deschis pagina asta (era chiar site-ul Bowen
www.bowtech.ro).
Am citit câteva rânduri și m-am oprit, cuprinsă de o stare ciudată: sufletul îmi râdea, plângea; nu mai simțisem vreodată așa ceva, nu pot descrie în cuvinte. Era o emoție atât de puternică, nici nu am putut termina de citit. Simțeam nevoia să povestesc lumii, am sunat prieteni, familie, mulți au fost sceptici. Abia după ce am citit mult și am vizionat filme, mi-a apărut în minte întrebarea: Eu oare n-aș putea să o fac? Există vreo școală la noi? Într-o lună eram înscrisă la cursuri la București. Mi s-au deschis porțile. Am lucrat la început cu familia, cu toți cunoscuții.
Cred că în timpul ăsta te-a ajutat mult și ceea ce mi-ai spus mie de la prima ședință: mișcările Bowen nu pot face rău nimănui.
Profesorii noștri ne-au asigurat de la început că nu avem cum să facem rău nimănui. Dacă nu lucrăm corect, ceea ce urma să facem nu avea nicio consecință asupra pacientului, nici în rău, dar nici în bine. Mi-am zis: aici e de mine; dacă știu sigur că nu pot face rău, pornesc cu mare încredere. Nu m-aș fi apucat dacă exista și cea mai mică posibilitate de a face mai rău cuiva deja bolnav. Au venit la mine pacienți cu cancer, s-au simțit mai bine după câteva ședințe, dar nu au continuat. Mi-am zis: atâta am avut eu de făcut pentru pacientul acesta, atât i-a fost suficient, poate să facă altceva.

Ce se întâmplă, de fapt, în timpul unei ședințe de terapie Bowen?
Începem cu o scurtă conver-sație: explicăm pacientului ce este terapia Bowen și el povestește despre problemele sale; dacă are diagnostice, radiografii, dovezi clinice, le poate aduce. Apoi explicăm exact cum se va desfășura ședința. Eu prefer să aplic mișcările direct pe piele, dar pacientul este cel care decide dacă se dezbracă sau nu (în lenjerie). Ideal este ca pacientul să stea culcat, învelit cu un prosop. Terapia funcțio-nează prin activarea undelor cerebrale alfa, de relaxare profundă: primele două mișcări activează la nivel cerebral undele alfa, apoi terapeutul părăsește încăperea timp de 10 minute. În acest timp pacientul intră într-o stare de relaxare totală și de acolo începe procesul de autovindecare; corpul lui face totul, eu sunt doar un facilitator de mesaje pe care le dau din anumite puncte de pe întreg corpul. O mișcare din Bowen trece uneori peste mai multe puncte de acupunctură, de prosopunctură sau pe câte un meridian energetic.

Este o hartă diferită de cea folosită în medicina tradițională chineză, de exemplu?
Da, terapia Bowen este unică, și ca mișcare, și ca puncte, și ca mod de lucru, și sub multiple alte aspecte. Pacientul vine o dată la 7 zile (minim 5 , maxim 10), interval în care mesajul dat corpului se desfășoară, lucrează: corpul își face travaliul de autovindecare. Mesajele facilitate de terapeut acționează pe sistemul corzii de chitară: eu lucrez într-un punct și efectul reverberează în tot corpul.

Așa am simțit și eu. Cum participă pacientul la acest proces?
Contează mult pacientul și starea lui. Eu le spun pacienților să lase la ușă preocupările mentale mărunte, cotidiene, ca să avem rezultate. Am ajuns să-i percep și să știu care dintre ei va reveni, care își va rezolva problemele. În timpul ședinței, pacientul ar trebui să se lase purtat de senzațiile pe care le are în momentul respectiv. Unii au frici, reticențe, nu știu ce o să li se întâmple. Pentru pacient cel mai bine este să stea liniș-tit să contemple, să observe. Dar asta nu înseamnă că un pacient care nu contemplă și nu observă nu beneficiază de terapie. Efectele se întâmplă pentru toată lumea. Se zice că numai la unul la un milion de cazuri se poate întâmpla ca terapia să nu funcționeze deloc; eu nu am întâlnit niciun caz în care să nu funcționeze chiar deloc.

Care sunt obstacolele cel mai greu de trecut: cele mentale sau cele fizice?
Obstacolele mentale; dacă nu ne deschidem să primim tot ce vine spre noi, pierdem mult. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Pacien-tul ar trebui să colaboreze foarte mult cu terapeutul chiar în cursul ședinței.
Terapeutul intră în cameră, îl întreabă cum se simte, constată eventuale mirosuri, observă schimbări ale culorii pielii, vede dacă pacientul s-a răcit, dacă s-a încălzit. Acestea sunt semne că lucrează corpul; terapeutul îl lasă pe pacient singur un timp (minim 2 minute), apoi se întoarce și continuă cu următorul set de mișcări. Am avut o pacientă care a venit de la doi terapeuți Bowen și nu simțise niciodată nimic în timpul ședinței. Când a venit la mine, a fost foarte impresionată de reacțiile sale; nici eu nu mai întâlnisem reacții atât de puternice; a trebuit să o mai țin în cabinet o oră și jumătate după ce se terminase ședința. După câteva ore s-a simțit din ce în ce mai bine, a băut apă, s-a liniștit, a plecat acasă conducându-și mașina și m-a sunat seara târziu. Mi-a spus că se simte excelent, că s-a născut a doua oară și l-a programat și pe soțul ei. Era uimită, mai fusese la două cabinete Bowen și nu simțise absolut nimic. Probabil că trebuie să existe o compatibilitate între pacient și terapeut.

Cât la sută din vindecare se datorează sistemului terapeutic și cât vindecătorului? Oricine poate fi terapeut Bowen?
Din experiența mea pot spune că 90% din vindecare se datorează tehnicii Bowen și 10% terapeutului, acesta fiind doar un facilitator de mesaje. Sunt sigură că mulți au istorii interesante despre felul în care au ajuns tera-pe-uți. Mulți sunt foști pacienți Bowen. Poate supralicităm dacă spunem „vindecător” – partea aceasta este spirituală: dacă ai rolul de vindecător, trebuie să faci asta, iar dacă nu o faci în viața asta, te întorci pentru a face ceea ce trebuia. Probabil că și eu asta trebuia să fac.

Experiența ta anterioară, celelalte terapii pe care le-ai practicat au avut și ele un rol în felul în care practici Bowen?
Posibil. Întotdeaua la școală ni s-a spus să facem mișca-rea cu dragoste, să fim prezenți, să fim acolo. La Bowen se face desigur și un schimb de energie: cu tot ce atingi sau cu cine te atingi se creează un schimb energetic la un anumit nivel. Probabil contribuie puțin și experiența mea din trecut cu transferurile de energie, pentru că funcționa pe același principiu, și anume acela de a face totul cu iubire.

E nevoie și de har propriu ca să fii un bun terapeut Bowen?
Eu cred că trebuie doar să îți dorești să ajuți oamenii. La școală ni s-a spus că oricine poate deveni terapeut Bowen sau să practice terapia Bowen.

După cursuri ți se dă o diplomă, dar e adevărat că îți trebuie ani ca să devii terapeut. Atât de complexă este această terapie, încât poate să treacă timp și tu să nu folosești un anumit tip de tehnici sau proceduri; în fiecare an, noi mergem la un curs pentru o reîmprospătare a cunoștin-țelor. Având în vedere că nu poți face rău, nu ai frică. În timp, eu am ajuns să simt exact pe unde ar trebui să treacă mișcările Bowen; la școală ni s-a spus că o să ajungem să vedem cu mâinile și chiar așa se întâmplă.

Se poate practica preventiv?
Da, prinde bine dacă ne simțim stresați sau avem insomnie.
De la stres pleacă toate – ca să nu le lăsăm să devină probleme, putem face câteva ședințe Bowen, pentru reechilibrarea organismului.
Din proprie experiență pot spune că fie și numai o ședință de Bowen te face să te simți cu totul altfel în aceste situații. Terapia Bowen nu pune diagnostice.

Pacientul trebuie să vină la tine cu diagnosticul primit de la medic?

Pacientul poate veni în terapia Bowen și dacă are un diagnostic de la medic și dacă nu. Medicii au rolul lor; în multe cazuri, Bowen ajută acolo unde medicina nu mai poate face nimic. Poate face chiar minuni în astfel de situații, mi s-a întâmplat. Însă dacă cineva vine și spune „am o durere între omoplați”, cauzele pot fi multiple și diverse. Eu pot să fac una, două ședințe de Bowen, dar dacă durerea se agravează îl trimit direct la medic, să-și facă investigații. Medicii ne salvează viața, ei ar trebui să lucreze cu noi. Efectele unui tratament medicamentos sunt potențate dacă merge în paralel cu Bowen. Împreună putem face treabă bună. Dar, din păcate, la noi terapia Bowen nu a fost recunoscută de Ministerul Sănătății, de Ministerul Muncii, de Casa de Asigurări. În Australia terapia este recunoscută și decontată de Casa de Asigurări. La noi, acreditarea terapeuților este mereu amânată. Terapia Bowen este încă puțin cunoscută în România, deși școala împlinește anul acesta 10 ani. Există multe serii de terape-uți absolvenți, chiar cu master, care nu practică. Au fost atâtea povești cu tot felul de șarlatani în țara asta, încât oamenii s-au săturat și nu mai vor să creadă în nimic. Eu cred că fiecare pacient poate simți dacă rezolvarea lui ține de acest terapeut, de această terapie sau de alta. Intră, interacționează și știe, simte. Și eu știu; altădată mă chinuiam: „Oare de ce nu a mai revenit pacientul? Ce am greșit eu?” Acum am ajuns la înțe-le-pciunea de a considera că nu toată lumea trebuie să fie vindecată, și nu de mine. Acum îmi doresc să vină la mine doar cei pe care trebuie să îi ajut. Și, Doamne, suntem împăcați toți!

Cum ar trebui să ne alegem terapia și terapeutul?
Fiecare ar trebui să coboare în interiorul său și să simtă cu ce rezonează. După câteva ședințe, poate constata ameliorări. Eu, din experien-ța mea, aș sfătui oamenii să se adreseze terapiei Bowen cu orice problemă și niciodată să nu renunțe la medici. Nimeni, în afară de medicul curant, nu are voie să îi întrerupă un tratament. Un terapeut Bowen nu trebuie să știe medicină neapărat, dar ni s-a cerut să avem cunoș-tin-țe anatomice și de prim-ajutor. Dar Tom Bowen știa numai lucruri elementare, probabil anatomia pe care o înveți la școală.

Poți slăbi cu Bowen?
Pot spune că datorită echilibrării organismului metabolismul se accelerează, dar e mai bine să combinăm și cu sală, sport, nutriție.
Dacă omul are 300 kg, nu se poate aștepta să slăbească fulgerător: mișcările din Bowen îi vor menține corpul în viață și activ, dar el trebuie să aibă voință, să ia și alte măsuri.

Bowen acționează în cazul bolilor psihice și neurologice? Dar în maladiile autoimune?
Terapia Bowen ajută la eliberări emoționale. În depresie ar fi bine ca pacientul să facă mai întâi câteva ședințe de psihoterapie și pe urmă să vină la Bowen. Dar în caz de anxietate, tulburări obsesive, Bowen ajută la îndepărtarea simptomelor. Avem protocoale speciale pentru Parkin-son, depresii, dar eu le-am folosit foarte rar. Bowen merge foarte bine pe bolile autoimune. Simptomele pot dispărea complet, chiar dacă maladia e încă acolo. Avem o colegă care a scăpat astfel de toate simptomele maladiei autoimune de care suferea; a ajuns apoi terapeut. Cel care s-a vindecat cu Bowen practică Bowen cu maximă încredere și va fi probabil un terapeut minunat. Are deja convingerea. Eu a trebuit să-mi formez convingerea învățând și practicând pe cei apropiați. Adevărul este că e greu de crezut că mișcările Bowen, atât de simple, pot face așa de mult. În terapia Bowen, mai puțin este mai bine. Corpul nu trebuie bombardat cu mesaje; cu cât are mai puține, cu atât le poate prelucra și asimila mai bine. Bowen acționează cel mai bine asupra sistemului osos: sănătatea începe cu un sistem osos aliniat corect și aici Bowen ajută la realiniere.

Și totuși cum se face că tâmplarul Tom Bowen, care nu avea cunoștințe medicale, a ajuns la o terapie care nu este numai extraordinar de eficientă, ci și extraordinar de precisă?
De aceea se spune că e un dar de la Dumnezeu. Soția lui Tom Bowen suferea de astm; el suferea împreună cu ea, o iubea enorm și dorea arzător să o ajute. Poate că din atingeri, din mângâieri, a constatat că ea se simțea mai bine. El punea dragoste în felul în are o atingea și cred că aici este secretul.
Credința, convingerea că faci bine se transmite și acționează.
Poate că tocmai am dat răspunsul la cea mai grea întrebare, la care lucrează în prezent peste 40 de cercetători: Cum, pe ce cale acționează terapia Bowen? Se vede că niciunul dintre cercetători nu a fost îndrăgostit, că nu a găsit răspunsul: terapia Bowen acționează pentru că e cu suflet, e din dragoste. Efectele depind și de starea terapeutului. Trebuie să fii calm, senin, curat; e bine să lași la ușă orice probleme de viață, personale. Eu reușesc asta; nu știu exact cum fac, dar realmente uit de toate problemele mele, mă adresez numai pacientului.
E tot un gest de dragoste.
În plus, răspunsul pozitiv al pacientului, feedbackul lui pozitiv pe mine mă face să mă vindec de 10 ori mai mult.
De aceea se spune „dăruind vei dobândi…”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *