Poftă bună!

Monica Duţă, nutriţionist
[email protected]

De câte ori nu auzim la știri despre nunți care se încheie nu la periniță, ci la pernița de spital???
Există câteva măsuri eficiente pe care le putem lua pentru a evita toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecția alimentară este o boală infecţioasă acută, datorată ingestiei unor alimente contaminate cu germeni patogeni și/sau toxinele lor în cantitate mare. Cele mai frecvente alimente implicate în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt ouăle şi preparatele din ouă (maioneze, creme, ouă umplute), laptele şi preparatele din lapte (brânză, smântână, frişcă), peştele şi fructele de mare.
Din cauza igienei necorespunzătoare, a modului de preparare sau a modului de manevrare a alimentelor, acestea dezvoltă bacterii, virusuri sau paraziţi care poartă vina toxiinfecțiilor alimentare. Substanţele toxice pot proveni de la anumite specii de ciuperci sau de la alimente tratate cu pesticide.

Foto: Guliver/iStock

Cei mai frecvenţi agenţi patogeni:
Novovirusurile – un grup de virusuri foarte contagioase, care determină gastroenteritele virale sau aşa- zisă „gripă intestinală”.
Salmonella – o bacterie pe care o întâlnim în intestinul animalelor și cel mai frecvent contaminează ouăle proaspete şi carnea.
Giardia lamblia – parazit intestinal care determină dureri intestinale, balonare, greaţă, uneori scaune apoase.
Debutul toxiinfecţiilor alimentare este brusc: stare de rău, dureri şi crampe abdominale, diaree, greaţă, vomă, uneori febră, ce apar la câteva ore după consumul alimentelor sau băuturilor contaminate.
În mod normal, simptomele gastroenteritelor virale dispar de la sine, fără necesitatea unui tratament
specific.
Se va acorda o atenţie deosebită hidratării, care este cea mai importantă măsură ce se poate lua pentru a restabili nivelul de electroliți pierduţi prin vomă sau scaun diareic. Se vor consuma multe lichide, însă în porții mici: apă plată, ceai de plante neîndulcit (mentă), supă de legume strecurată. Se vor evita băuturile carbogazoase dulci, sucurile acide, cafeaua, alcoolul, deoarece irită mucoasa digestivă şi pot accentua simptomele, întârziind restabilirea echilibrului digestiv.
În faza acută, alimentaţia trebuie să fie compusă din produse uşor digerabile (pâine prăjită, orez, banane, biscuiţi fără zahăr), evitând alimentele crude (legume, fructe), precum şi cele bogate în fibre (pâine integrală, paste integrale). Nu sunt recomandate alimentele procesate (mezeluri, brânză topită) şi nici alimentele prăjite sau grase.
Dulciurile şi produsele de patiserie şi cofetărie vor fi excluse din alimentaţie.
Ulterior, când simptomele se ameliorează, se vor introduce legumele şi fructele fierte (piure de morcovi), carne slabă fiartă (pui, curcan) în porţii mici. Porţiile se vor creşte treptat, iar alimentaţia va reveni la cea normală în câteva zile. Pentru restabilirea florei intestinale se pot consuma (doar în perioada de revenire la alimentaţia normală) iaurturi îmbogăţite cu probiotice, care vor restabili flora intestinală.
În cazul unei deshidratări accentuate (gură uscată), scăderea cantităţii de urină sau dacă simptomele nu prezintă nicio ameliorare după 1-2 zile, se recomandă consultul medical de specialitate, care va stabili diagnosticul şi medicaţia specifică.

Regulă de bază pentru prevenirea toxiinfecțiilor:
– Spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de fiecare masă;
– Păstrarea corespunzătoare a produselor alimentare (refrigerarare/congelare). Pe vreme călduroasă preparatele sensibile (maioneză, mezeluri, fructe de mare) nu se lasă pe masă la infinit. Nu consumați astfel de aperitive dacă le vedeți pe masă la câteva ore după ce au fost servite prima dată.
– Pregătirea corespunzătoare a alimentelor cu risc mare de contaminare (carne, ouă, fructe de mare, lapte);
– Spălarea cu multă apă a fructelor şi legumelor. Când pregătiți fructierele ornamentale, țineți seama și de faptul că unii invitați vor fi tentați să le consume (mai ales copiii) și spălați-le cu atenție în prealabil.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *