Secretele unui vin de calitate

Deoarece locuiesc într-o zonă viticolă și prepar de mulți ani vin în gospodărie, vă scriu câteva dintre secretele obținerii unui vin de calitate:
-înainte de a musti strugurii, curăță ciochinii de boabe stricate;
-opărește vasul în care mustești, clătește-l bine și adaugă un praf de pucioasă (sulfat de cupru);
-înainte de a transfera mustul într-un butoi curat, verifică dacă acesta nu are mucegai pe doagă sau un alt miros care poate duce la alterarea gustului vinului;
-butoiul se umple, dar nu până la cep; lasă un spațiu pentru fermentare și astupă cu un dop prevăzut cu fierbător. După fermentare, astupă ermetic și lasă vinul să se limpezească;
-după limpezire, separă vinul de drojdie. În interiorul butoiului în care îl păstra, aprinde un fitil de pucioasă. După aproximativ 60 de zile, scoate din nou vinul și separă drojdia formată, după care reia procedura de pregătire a butoiului (spălare și afumare cu pucioasă), toarnă vinul și închide ermetic butoiul, presărând în jurul dopului un praf de pucioasă pentru a nu pătrunde aerul.
Obișnuim să păstrăm vin limpede și în sticle închise ermetic, cu dopurile ceruite, depozitate în locuri răcoroase. Astfel, suntem siguri că nu face floare și nu se alterează.

Mihail Motoran, Urlați, jud. PrahovaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *