Sovata: lac pe munte

Un weekend la Sovata echivalează cu vreo lună de vacanță. Aceasta deoarece locul are ceva extrem de relaxant, care face din cei mai aprigi turiști niște filosofi contemplativi. 
Nu mai e nevoie să te întrebi ce să faci, deoarece mereu ai câte ceva de făcut. În zilele de vară stai la plajă pe malul lacului Ursu, înconjurat de un peisaj de vis și dotat cu ape binefăcătoare cu nămol, dar și cu un grad mare de salinitate, care îți asigură o plăcută senzație de plutire.
Împrejurimile abundă de locuri de plimbare, amenajate cu gust, dar mai ales cu simțul responsabilității. Trepte accesibile și bine croite din lemn, pasarele, foișoare de observație asigură o experiență plăcută exploratorului de ocazie, Fie că dai ocol numeroaselor lacuri din apropiere, fie că dai o raită prin parcul de aventură, fie că urmezi ecotraseul sării sau vizitezi turnul Belvedere, este practic imposibil să te rătăcești: în acest sens este un loc minunat pentru a-i învăța pe cei mici să cunoască și să iubească pădurea.
Când natura nu pare prea generoasă, respectiv plouă, e rece și/sau întunecat, contemplarea devine și mai interesantă. Peisajele lacustre și negurile de pe munții din jur creează o senzație de început de lume, de supă primordială din care în curând se va naște viața. Este un mediu profund feminin, impregnat de ceea ce chinezii numesc yin, feminitate, receptivitate, un spațiu al concepției, al fertilității, al începutului. Dar acest microclimat al dospirii este plasat în cel mai masculin dintre contexte, anume muntele. În plus, tot mediul umed, feminin, stă pe un sol bogat în sare, uscat, masculin. Este ca și cum fiecare atom de natură ar mărturisi aici acea unitate ideală a contrariilor care face nu doar echilibrul lumii, ci creează și starea de completitudine extatică din care iau naște-re lucrurile și oamenii. Sovata se revelează astfel ca un loc al fertilității fizice și spirituale.
Putem explora astfel din plin aceste locuri, chiar dacă nu suntem deloc amatori de drumeții. Dacă suntem găzduiți într-unul dintre cele trei hoteluri ale Com-ple-xului Danubius și folosim baza de tratament a acestora putem beneficia de toate binefacerile nămolului sapropelic și ale apelor sărate și calde din Lacul Ursu… fără să scoatem nasul din interior! Anual se folosesc aici 30 de milioane de litri de apă sărată, precum și 217 tone de nămol sărat, pentru realizarea procedurilor baleare marca Danubius Sovata.

Marea Moartă 
a Transilvaniei
Așa este supranumit Lacul Ursu, singurul lac heliotermic din Europa. Apele sale au un grad de salinitate foarte ridicat, de 300 g/l la adâncime. Apa sărată este acoperită de un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţii. Acest strat acționează ca o barieră termică, concentrând razele solare asemenea unei lentile până la o adâncime de 2 metri. Fenomenul se numește heliotermie. În contact prelungit cu apa, se realizează o reglare complexă psiho-neuro-imuno-endocrină, amplificată de prezența în nămolul lacului a unor substanțe cu structură foarte asemănătoare cu cea a hormonilor sexuali feminini, eliberate de crustaceul Artemia salina, care viețuiește în acest lac (și pe care îl putem vedea în bazinele cu nămol ale lacului).

Terapie de la natură
Mediul special, superrelaxant, caracteristicile ionice ale aerului și procedurile de fizio și kinetoterapie aplicate la Sovata cu ape sărate și nămol sapropelic trebuie asimilate și savurate în liniște. După 10 sau 12 zile la Sovata, urmând sfatul medicilor balneologi de la baza de tratament a complexului Danubius poți obține rezultate în:
1. afecțiuni ginecologice, problemele de ordin inflamator, sterilitate, disfuncții menstruale sau ovariene. 2. afecțiuni articulare. Nămolul sapropelic, care ia naștere datorită florei, faunei și microfaunei dezvoltate în apele calde ale lacului, are efect intens mineralizant, antiinflamator și de diminuare a durerilor, atât imediat, cât și pe termen de 3-6 luni posttratament.
3. Psoriazisul. Cura se focusează pe băi în cada cu apă sărată extrasă din Lacul Ursu și împachetări totale sau parțiale cu nămol. Li se adaugă ședințe de gimnastică, precum și accesul în zona spa la bazinele cu apă dulce și sărată, piscină, jacuzzi, baie Kneipp, sauna finlandeză, cu aburi, infrasaună, aromasaună.

Mobilitate la Sovata
Cca 70% dintre cei care vin la Sovata o fac pentru a-și îmbunătăți mobilitatea. Tratamentele de aici se recomandă pentru artroză, artrite, toate tulburările reumatice inflamatorii (însă nu în timpul puseelor de acutizare!), deformări articulare și tulburări de postură (de exemplu ca urmare a sedentarismului), stări posttraumatice (inclusiv sportive) și postoperatorii, contracturi musculare generate de oboseala cronică (fibromialgie), afectarea sistemului nervos central sau periferic (pareze, nevralgii). Apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic, prelucrat termic pregătesc țesuturile pentru kinetoterapia în bazine. Ca urmare, crește rapid mobilitatea, forța musculară și coordonarea, cu impact psihic pozitiv – pacientul se simte capabil să se miște fără durere. Crește și capacitatea cardio-respiratorie, se obține readaptarea la efort și se relaxează sistemul nervos.

Fertilitate la Sovata
L-am intrebat pe medicul ginecolog de la Danubius Health Spa Resort Sovata, dr. George Vasilescu, ce poate face o femeie ca să își păstreze fertilitatea în parametri optimi. Răspunsul a venit imediat: dacă vrea să aibă copii, cel mai sigur este să o facă în perioada când fertilitatea ei este la cote maxime – în linii mari până la 35 de ani, dar există mari variații individuale. E necesar să își trateze afecțiu-nile care pot pune în pericol fertilitatea (inflamații pelvine, dezechilibre hormonale), dar mai ales este nevoie de echilibru în alimen-tație, greutate corporală, stil de viață, odihnă, recreere, somn. „Faceți-vă bucurii, practicați hobby-urile și mai ales iubiți-vă mult”, conchide doctorul.
Dacă însă nu reușim să facem aceasta acasă, putem încerca să ne regăsim echilibrul la Sovata.
Dacă nu sunt probleme mari de fertilitate la niciunul dintre parteneri și principala cauză a insuccesului de a concepe este stresul de felurite origini, tratamentele naturale și, deloc în ultimul rând, mediul și microclimatul de la Sovata pot fi tot ce trebuie pentru regăsirea fertilității. „Terapia naturala pro fertilitate ajută organismul să obțină o sarcină, dar nu este un tratament de fertilitate propriu-zis.
Desigur, au fost cazuri – nu puține – când în urma acestor tratamente s-au obținut sarcini.
Un tratament natural bine condus poate crește rata de succes în obținerea unei sarcini cu până la 50% dacă se folosește ca etapă premergătoare unei proceduri de reproducere umană asistată.
Terapia naturală simplă poate crește rata de succes în obținerea unei sarcini cu până la 25%.”
Cu zâmbetul pe buze, doctorul declară că de multe ori cuplurile care au avut un sejur complet în stațiune au conceput chiar aici.
Un factor decisiv este nămolul aplicat local, sub formă de tampon vaginal – acesta are un efect antiinflamator foarte puternic și realizează și o ușoară reglare neuroendocrină datorită conținutului de substanțe aproximativ identice cu hormonii sexuali feminini. Nu este un tratament de stimulare a ovulației, ci un tratament pregătitor al organismului feminin. Rata de succes a acestui tratament noninvaziv natural este însă comparabilă cu procedura invazivă a fertilizării in vitro (25-30%) în cazurile necomplicate (trompe permeabile, lipsa patologiei endocrine).

Aflați detalii despre hotel și baza de tratament și faceți rezervări (cu cât mai timpurii, cu atât mai avantajoase) pe: www.danubiushotels.roLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *