7 pași către o dietă cu mai puțin zahăr

A mânca dulciuri ține, în primul rând, de obișnuințele dobândite din copilărie și, ar spune psihologii, de tendința de a asocia gustul dulce cu emoțiile pozitive resimțite în copilărie, cu iubirea părintească, protecția, recunoașterea unor merite și întărirea încrederii în sine. Se spune și că
dependența de dulciuri vine dintr-o nevoie de iubire, iar când acest sentiment apare în viața cuiva, aproape că dă uitării dulciurile, întrucât creierul secretă hormonul fericirii și fără gustul lor.
Să căutăm, însă, adevăratele motive ale consumului de zahăr și să găsim soluții practice pentru a ne dezvăța de consumul acestei categorii de alimente.

Ce ne învață specialiștii în nutriție ca să ne fie mai ușor să renunțăm la consumul de dulciuri?

1. Începe orice cură de slăbire cu o perioadă de detoxifiere!
Apelează la un program de detoxifiere pe bază de smoothie-uri, sucuri naturale și ceaiuri, pe care să ți-l recomande un specialist în astfel de procedee, sau la terapia Gerson, foarte apreciată peste ocean, o terapie utilă și în profilaxia cancerului.
IMG_9291Consumă salate și legume verzi și, desigur, bea apă în cantități suficiente.
O altă metodă de detoxifiere constă în consumul, pe o perioadă de cel puțin o săptămână, a unor alimente amare, în special verdețuri, cum ar fi păpădia și rucola. S-a demonstrat că gustul amar „taie” pofta de dulciuri. Acest tip de detoxifiere vizează îndeosebi ficatul și are ca efect și reducerea poftei de dulce. Și un secret în plus pentru tine, de la dr. Oz: în perioada de detoxifiere, nu uita să folosești un săpun exfoliant sau o perie pentru piele, după exfoliere toxinele urmând a fi mai ușor eliminate prin porii
pielii.

2. Mănâncă la ore fixe, la intervale de 2-3 ore, fără să aștepți să ți se facă foame!
Când suntem la serviciu sau ocupați cu treburi casnice care ne absorb cu totul, uităm să mai oferim organismului hrana de care are nevoie periodic, în așa fel încât să nu existe fluctuații ale valorilor glicemiei.
Cei care neglijează orele de masă vor ajunge la o senzație de foame mai puternică și la scăderea valorilor glicemiei, fiind tentați ca, la prima pauză, să mănânce cât mai repede și cât mai multe glucide.
Așadar, dacă vrei să scapi de nevoia de a mânca dulciuri, impune-ți o disciplină cu privire la orele de masă și bazează-te pe proteine, grăsimi sănătoase, fructe, legume și carbohidrați complecși. Pentru început,
te poate ajuta un ceas care să te avertizeze asupra orelor de masă, apoi organismul tău va fi cel care te va „trage de mâneca” să iei o pauza.

3. Renunță la mâncatul nervos, datorat problemelor emoționale!
Chiar și în momentele de tristețe sau frustrare, când privești mâncarea pe care te-ai hotarât să o ingerezi, fă-o conștient; cu siguranță poți renunța la dependența de a te consola cu mâncare pentru lipsurile din viața ta. Dacă te simți singur sau frustrat, mai bine provoacă-ți prietenii sau rudele la
o plimbare ori la o întâlnire în parc. Un „pahar de vorbă” e întotdeauna mai bun pentru sănătatea ta decât unul cu alcool sau o prăjitură.
Ciocolata este, de multe ori, „colacul de salvare” pentru zilele sau momentele de proastă dispoziție, fiind vestită pentru efectele sale: relaxant, tonic, antidepresiv și afrodiziac. Ciocolata, dulciurile și
carbohidrații simpli, cu absorbție rapidă provoacă o creștere a nivelurilor de endorfine și serotonină. Acestea îmbunătățesc starea de spirit și induc o oarecare senzație de relaxare. S-a constatat, însă, că beneficiile
sunt pe termen scurt, limitate la a potoli pofta de dulce și că nu acționează ca antidepresiv, ci doar schimbă dispoziția pentru o scurtă perioadă de timp, urmând apoi o scădere bruscă a nivelurilor glicemiei și o nouă schimbare a stării de spirit, datorită încetării producerii de endorfine și serotonină.
Simți că nu mai poți de pofta ciocolatei? Fă o plimbare de 15 minute, dar nu oriunde, ci în natură, într-un parc sau pe o alee înverzită. Ia cu tine și o sticluță cu apă.
Îți va trece mult mai repede pofta decât daca ai ramâne așezat la birou sau într-o încăpere în care nu-i poți schimba atât de ușor gândurile și starea de spirit.

4. Alege-ți cu grijă alimentele din meniu!
Dacă nu ai răbdare să cauți informații despre alimente, dar îți propui îmbunătățirea calității meniului tău, ghidează-te după o regulă mult mai simplă: consumă alimente într-o paletă coloristică bogată. Fă-ți un jurnal în care să desenezi culorile alimentelor consumate într-o zi. A doua zi, înlocuiește albul, dacă acesta a reprezentat un aliment dintre cele procesate: pâine albă, paste din făină albă, biscuiți, cremă dulce pe baza de amidon etc.
Legumele îți oferă o paletă largă de culori și, în plus, minerale, vitamine și fibre. Amintește-ți să incluzi în meniu câteva migdale sau nuci care, deși nu sunt viu colorate, contribuie la reducerea poftei de mâncare și menținerea senzației de sațietate. Nu uita de scorțioară, condimentul care „taie” pofta de dulciuri; dacă în pauză vrei să bei ceva cald, adaugă scorțișoară în cafeaua sau ceaiul tău!

5. Dormi suficient!
Pe termen lung, a te priva de un somn bun și suficient duce la tulburări ale apetitului și la o creștere a dorinței de a mânca dulciuri. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn de bună calitate, într-o cameră bine aerisită, lipsită de zgomot și ferită, pe cât posibil, de smog electromagnetic. Dacă respecți acest „al treilea 8” al zilei, mai odihnit fiind, vei pofti mai puțin la dulciuri, vei fi mai calm și mai stabil emoțional. Cei care nu dorm suficient tind să consume calorii în plus zilnic, mai ales sub formă de mâncare procesată industrial.

6. Cum stai cu… mineralele?
Când ai apelat la toate ajutoarele de mai sus, și totuși pofta de dulciuri nu-ți dă pace, întreabă-te dacă nu cumva organismul tău are ceva deficiențe de minerale. Cromul, vanadiul, magneziul și zincul sunt implicate în metabolismul glucozei și în producția de insulină. Cromul se găsește în cantități importante în cerealele integrale și drojdia de bere, portocale sau struguri, ouă, lactate, carne slabă, pește, fasole boabe și nuci.
Nu reziști fără ciocolată? Fii sigur, organismul tău are nevoie de magneziu, mineral pe care corpul îl poate lua din spanac, migdale, orez brun și ovăz. Mușchii au nevoie de vanadiu, iar acesta poate fi găsit în ciuperci, mărar, pătrunjel, vin, fructe de mare și cereale integrale. Deficiența de zinc poate să ducă la producție insuficientă de insulină; să introduci în alimentația ta carne slabă de vită și de porc, iaurt, năut, migdale, scoici și fulgi de ovăz!

7. Și dulce, și fără zahăr rafinat?
Da, se poate. Fără zahăr, dar cu mici cantități de îndulcitor de stevia, melasă ori porții mici de fructe uscate. Dacă te-ai obișnuit să îți începi ziua cu o cafea, renunță la cea de la dozator, care poate conține diferiți amelioratori de gust, mai ales dacă optezi pentru rețete mai sofisticate.
Ce spui de o cafea neagră? Ți se pare șocant de amar gustul ei pur? Pentru început, combin-o cu cel mult 20% lapte, în niciun caz cu frișcă sau smântână lichidă pentru frișcă. Lactoza din lapte va face cafeaua neîndulcită mai plăcută. Dar nu rămâne la procentul de 20%, încearcă să îl reduci zi de zi, până când te vei putea lipsi de acest adaos. Un soi de cafea mai aromat îți poate veni în ajutor, în această perioadă de tranziție. Boabele de cafea arabică Java, recoltate de pe insula indoneziană cu același nume sunt renumite pentru gustul lor mai dulceag decât al altor soiuri de cafea.
…și încă un amănunt: când citești o eticheta unui produs, caută cuvinte ca: îndulcitor, sirop sau orice cuvânt care are terminație „oză”. Acelea sunt ingrediente neprietenoase.
Surpriza este că le vei găsi în sosuri (de exemplu, pentru spaghete), ketchup, cereale, fructe conservate.
Ai răbdare cu tine și dă timp corpului să se obișnuiască fără zahăr! Lupta împotriva dependenței de dulce ți-ar putea lua 4-5 săptămâni, timp în care organismul se va obișnui treptat cu schimbările de alimentație.
Iartă-ți corpul când încă îți mai cere dulciuri și, mai ales, nu te simți vinovat!
Seară de seară, scrie într-un jurnal progresele, apreciază-le consolidându-ți încrederea că poți controla consumul de dulciuri.

Un articol de Sonia Stanciu, publicat în Cărticica nr. 7/2015Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *