Foto: Fotolia

Apa și sportul, esențiale pentru o dietă reușită

În câte categorii se pot grupa dietele pentru slăbire? Care ar fi dieta ideală?

Dietele care promit scăderea în greutate circulă într-un număr infinit de mare. Multe au în spate motivații nefondate, nu sunt dovedite științific, încă își așteaptă proba timpului.
Dietele de slăbire care se practică sunt în mare clasificate astfel: diete care propun schimbarea permanentă a obiceiurilor alimentare și care sunt dietele cele mai sigure din punct de vedere al păstrării sănătății și al rezultatului obținut, apoi sunt dietele „low carb“ sau hiperproteice, care trebuie urmate însă pe perioade scurte de timp, pentru a nu produce dezechilibre nutriționale, dietele „low-fat“, care se bazează pe scăderea cantității de grăsime în diverse grade, sunt dietele cu conținut caloric foarte scăzut și trebuie urmate sub o atentă supraveghere medicală și pe perioade scurte de timp, fiind potrivite când pierderea în greutate este absolut necesară (de exemplu înaintea unor intervenții chirurgicale), dieta de slăbire bazată pe teoria indicelui glicemic al alimentelor. Mai sunt practicate dietele așa-zis „magice“, care de regulă îți promit slăbire rapidă, în timp foarte scurt, fără a-ți schimba obiceiurile și fără a face efort fizic. Aceste diete magice se bazează pe pastile, ceaiuri, diverse proceduri, diverse combinații de alimente, pe alimente „minune“ etc. Ele pot fi foarte dăunătoare și de regulă sunt repede abandonate odată cu revenirea la greutatea anterioară. Se cunosc și dietele care înlocuiesc una sau două mese cu produse deja preparate: shake-uri sau batoane.
Prin urmare, practic ne interesează mai mult ce dietă de slăbire este cea potrivită pentru noi, mai degrabă decât din ce categorie face parte. Iar dieta de slăbire ar trebui să îndeplinească mai multe deziderate pentru a ne garanta, în afară de slăbire, siguranță și sănătate, varietate, flexibilitate, plăcere. Dieta de slăbire ideală ține cont de fiecare persoană în parte, de nevoile speciale ale fiecăruia, de limitările fiecăruia, de buget, trebuie să fie ușor de urmat și se ajustează în permanență. Se știe că majoritatea persoanelor slăbesc cu usurință când se face o restricție calorică. Important este însă cum menținem rezultatul obținut și cu ce preț.

În ultimii ani, au fost mediatizate o multitudine de diete. Pe care dintre ele le considerați periculoase pentru sănătate?

Cele mai periculoase diete sunt cele propuse de persoane care nu au pregătirea necesară pentru a face acest lucru, sunt diete care au la bază mituri, testimoniale ale vecinilor sau care promit rezultate ușoare, peste noapte, fără ca aceia care urmează dieta să depună vreun efort de a-și schimba obiceiurile alimentare, de a face mișcare sau de a gândi chiar. Ne place să credem ca acele kilograme care s-au acumulat în ani de dezinteres se pot „topi“ în șapte zile, cu ajutorul unor soluții dubios de facile. Ar trebui să încetăm să mai credem în aceste lucruri periculoase și să ne înarmăm cu înțelepciune, răbdare și informare corectă, pentru a reuși să slăbim fără daune colaterale și recâștig ulterior de kilograme!
Dietele care dau naștere neplăcerilor sunt cele care elimină grupe întregi de alimente sau cele care indică consumul excesiv al unor grupe alimentare, în detrimentul altora. De exemplu, se cunosc diete care ne lasă să consumăm cantități industriale de carne grasă, fără a ne atinge însă de legume sau pâine pe termen lung. Astfel ne-am asigurat și dezechilibrul metabolic sau viitoarele probleme de sănătate, pentru care uneori plătim și la 10 ani distanță. Să ne reamintim că ne trebuie zilnic și minerale, vitamine, fibre și mulți alți nutrienți ca să funcționăm bine și să începem să slăbim. Aceste diete perturbă echilibrul între nutrienți, ca și dietele disociate, în care este propus consumul unui singur aliment în cantitatea dorită, pentru câteva zile. Diete de slăbire extrem de periculoase sunt și cele în care se face abuz de substanțe medicamentoase, ceaiuri și suplimente. Acestea pot acționa pe termen scurt, pierdem câteva kilograme, însă urmările pe termen lung pot fi extrem de nocive metabolic. Și dietele cu foarte puține calorii sunt periculoase: trebuie să înțelegem bine faptul că, după o perioadă scurtă în care ne înfometăm și slăbim (mai ales prin pierdere de masă musculară și apă), urmează întotdeauna perioada de recâștig al kilogramelor și acumulăm preponderent grăsime. Acesta este de fapt efectul yo-yo. El apare de fiecare dată când apelăm la metode „forțate“ de slăbire, fie prin înfometare, fie cu ajutorul diverselor substanțe din cauza cărora nu mâncăm, deci totul începe cu un consum foarte scăzut de calorii, mult sub metabolismul bazal. Această perioadă are un sfârșit, desigur, nu putem să nu mâncăm la nesfârșit. Și de-aici începe efectul invers, și anume recâștigul ponderal, pentru că în timpul înfometării și metabolismul nostru și-a încetinit rata, „gândind“ că trebuie să consume exact cât primește, deci puțin. La revenirea bruscă în scenă a caloriilor, metabolismul cel amorțit nu le va putea arde și ele se vor acumula sub formă de grăsime de depozit. Dacă începem o nouă dietă dură de slăbire, nu vom face decât să sporim efectul yo-yo, ca într-un cerc vicios.

Din experiențele pacienților dumneavoastră, care este etapa cea mai dificilă într-o dietă?
În dietele de slăbire corecte și echilibrate, deoarece nu vorbim despre alte metode de autotortură, cel mai dificil moment este începutul, când fiecare candidat trebuie să înțeleagă că a venit timpul să pună stop stilului de viață dezastruos în care se găsește. Fără a schimba ceva în rutina zilnică, fără a rupe obișnuința defectuoasă, nu se va întâmpla nimic. Deci totul ține de momentul de automotivație al fiecăruia, însă numai după ce a fost informat corect despre ce înseamnă o dietă de slăbire. Poate părea extrem de greu că trebuie să te desparți de prăjeala zilnică sau de farfuria cu prăjituri pentru a te întâlni cu ele ocazional. Pe parcursul dietei, momentele dificile sunt mai puține dacă este corect ținută, cu un conținut caloric confortabil. Dieta de slăbire nu are nimic în comun cu înfometarea sau cu lipsa gustului alimentelor, ci are de-a face mai mult cu disciplina, cu informația, cu a alege corect alimentele, cu conștientizarea importanței hranei. Perioada de menținere înseamnă să perpetuezi bunele obiceiuri din timpul dietei de slăbire, fiind permise și unele desfătări culinare ocazionale. Cred că, odată ce ai conștientizat și ai aflat informații corecte despre cum trebuie să te hrănești, nu se mai pune problema de dificil. Simplul fapt că știi mai multe va veghea asupra comportamentelor tale viitoare, fără a resimți în acest fel greul.

De ce se insistă pe consumul de apă în timpul dietei? Ce rol are aceasta?
Apa este vitală și benefică nu doar în dietele de slăbire, ci oricând și oriunde de-a lungul unei zile. Hidratarea corectă în funcție de greutate, efort, stare fiziologică, stare de sănătate și starea vremii ne asigură toate funcțiile și schimburile organismului, apa fiind vehiculul pentru subsțantele ce intră, ies sau se schimbă în organismul nostru. Funcția cardiovasculară, renală, de termoreglare, umectarea mucoaselor, calitatea pielii, starea noastră de dispoziție, sănătatea sau boala, toate depind de buna hidratare. Este vital să consumăm în medie 6-8 pahare de apă pe zi, atât pentru starea noastră actuală de sănătate, cât și pentru cea viitoare. Astfel, dacă ne gândim la procesul de slăbire ca la un proces de echilibrare a întregului organism înseamnă că avem nevoie ca fiecare celulă și sistem al nostru să funcționeze la capacitate maximă pentru a prelucra hrana, pentru a mobiliza grăsimile de depozit și a le folosi pentru producția de energie, pentru a transporta prin torentul sangvin și limfatic toate celulele implicate în această mobilizare și toți hormonii care ne comandă inclusiv procesul de slăbit. În toate acestea este implicată apa, ca mediu de schimb de materiale și informații. Pe scurt, apa mobilizează reziduurile, toxinele și produșii de metabolism din țesutul gras, ușurând astfel fiecare celulă grasă, pentru ca apoi acea celulă să funcționeze corect și să-și recapete dimensiunile. Toate acestea au loc și în cadrul unui aport caloric adecvat, desigur. Niciodată nu vom slăbi doar pentru că bem multă apă, însă astfel vom putea accelera și îmbunătăți procesul de slăbire.

Cum definiți metabolismul? Care sunt factorii care îl pot accelera?
Metabolismul energetic este rata la care organismul folosește caloriile pe care le primește din mâncare. Altfel spus mâncarea este tranformată în calorii, acestea exprimând energia. Metabolismul lipidic, glucidic, proteic, al calciului etc. sunt căile și tranformările prin care trec acești produși, inclusiv pentru a ajunge până la stadiul de energie cu care funcționează corpul uman și orice organism viu.
Felul în care funcționează metabolismul nostru este pe de-o în parte determinat genetic, iar pe de altă parte depinde de istoricul dietelor de slăbire pe care le-am urmat, de felul în care ne hrănim și de mișcarea pe care o facem. Singurele mijloace prin care putem influența și accelera natural funcționarea metabolismului sunt renunțarea la dietele intempestive și dezechilibrate, practicarea exercițiului fizic regulat, precum și mesele mici și dese. Săritul peste mese duce la încetinirea ratei metabolismului, în timp ce mesele regulate și mai ales micul dejun ne ajută să ne întreținem arderile metabolice. Astfel, metabolismul este „convins“ că nu are de ce să stocheze energie sub formă de țesut adipos, așa cum o făcea acum sute de ani, în perioadele de foamete.

Ce semnale ne dă organismul că metabolismul s-a schimbat, în cazul unei diete?
Schimbarea metabolismul în cazul unei diete de slăbire este semnalată de faptul că, după o lungă perioadă de „înghețare“ sau stagnare, metabolismul se normalizează, funcționează la parametri normali și corpul nostru este capabil să reacționeze adecvat la o cantitate corectă de alimente. Aceste lucruri survin datorită revenirii la echilibrul alimentar, psihic și datorită activității fizice. În niciun caz metabolismul nu se schimba în bine datorită vreunui ingredient-minune sau a unor ierburi miraculoase, ci doar atunci când atinge echilibrul prin hrană variată, sănătoasă și cât mai naturală. În această fază, de exemplu, putem începe să pierdem în greutate după ce, o lungă perioadă de timp, ne-am hrănit cu 3 mere și un iaurt pe zi și am fost la fel de supraponderali și, în plus, înfometați. Trebuie să mai precizez de asemenea ca aceste fine reglaje nu se întâmplă peste noapte, ci doar atunci când perseverăm în a ne perpetua bunele obiceiuri alimentare.

Vă rugăm să dați cititorilor 3 motive pentru care dieta trebuie însoțită de multă mișcare.
Foto: FotoliaDietele de slăbire cu finalul cel mai fericit includ și practicarea regulată a exercițiilor fizice. Atât exercițiile așa-zis „cardio“, cum este de exemplu alergarea, cât și exercițiile cu greutăți sunt adevărate instrumente magice în dieta de slăbire. În primul rând, ideal este să le combinăm deoarece, în timpul exercițiilor cardio se arde o cantitate substanțială de calorii, pentru ca apoi acest proces să înceteze odată cu terminarea ședinței, dar exercițiile cu greutăți (de 2-3 ori pe săptămână) ne ajută să ne construim masa musculară, care va arde apoi pentru noi calorii și în perioadele de repaus, pe toată durata zilei. Se știe că țesutul muscular este mult mai activ metabolic decât țesutul gras, iar cu ajutorul sportului reușim să ținem metabolismul la o rată mai crescută, pe toată durata zilei. În al doilea rând, antrenamentul moderat cu greutăți ne ajută și la constituirea masei osoase; acest tip de antrenament compactează practic mineralele în oase, ferindu-ne de osteoporoză și permițându-ne în același timp să practicăm mai ușor exercițiile fizice. Al treilea motiv pentru care trebuie să fim activi de-a lungul întregii vieți ar fi acela că sportul ne ajută să fim mai fericiți, prin reglajele hormonale care au loc astfel. Cu sportul în viața noastră suntem mai optimiști, feriți de depresii, avem un apetit pentru dulciuri mai scăzut, un somn mai odihnitor și un control glicemic mai bun (de o importanță maximă mai ales în rândul celor ce se confruntă cu diabetul zaharat).

La restaurantul Diet center vin și consumatori care apreciază mâncarea fără să vă fie pacienți? Ce categorie de preparate solicită aceștia?
La Diet Center vin foarte mulți consumatori fără să ne fie pacienți. Ei doresc să mănânce sănătos sau sunt deja consumatori informați, care își dau seama ce fel de produse oferim, și anume produse preparate corect, echilibrat, de o mare variabilitate și, nu în ultimul rând, foarte gustoase. Diet Center rezolvă dilema mesei de prânz a multor clienți care țin la sănătatea lor, care lucrează în timpul zilei și nu pot ajunge acasă la masă. Sunt solicitate toate tipurile de preparate, ca și când ai lua masa acasă, cu supă, salată și fel principal. Cine își „permite“ poate consuma și desert…

Interviu cu Dr. Ruxandra Maria Pleșea,
Medic specialist medicină de familie
Medic rezident diabet, boli de nutriție și metabolism

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica Diete și rețete 65 (3)/2011Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *