Aperitiv din 10 legume

Zacusca de legume_MG_4472_
Ingrediente

  • 2 kg ceapă
  • 2 kg gogoșari
  • 2 kg ardei graşi
  • 2 kg morcovi
  • 1 kg țelină
  • 1 kg pătrunjel
  • 1 kg conopidă
  • 1 kg varză albă
  • 10-15 căței de usturoi
  • 200 ml pastă de tomate
  • 2-3 linguriţe zahăr
  • 700 ml ulei
  • 1 linguriţă boabe de piper
  • 5-6 foi dafin
  • 1 linguriță scorțișoară
  • sare
  • piper măcinat
  • 1 linguriţă salicilat

Preparare
1. Speli și cureți legumele. Le dai pe rând prin maşina de tocat şi le pui în vase diferite.
2. Într-un tuci mare, căleşti ceapa în uleiul încins. După ce devine transparentă, adaugi pe rând varza, țelina și continui cu legumele rămase. Lași să fiarbă la foc mic, amestecând periodic, cu o lingură de lemn cu coada lungă. Când uleiul s-a ridicat deasupra, încorporezi pasta de tomate, condimentele şi sare după gust și lași să mai dea în câteva clocote. La sfârşit, pui zahărul şi salicilatul dizolvat în puţină apă caldă.
3. Între timp, speli borcane de 400 ml, le pui pe tava aragazului şi le sterilizezi în cuptor. Repartizezi aperitivul fierbinte în borcanele calde, pe care le închizi ermetic şi le laşi sub pături până la completa lor răcire, în acest mod sterilizându-se.

Sfatul meu
Dacă dorești un aperitiv mai picant, adaugi către sfârşit un ardei iute tocat sau boia iute.

Lujza Piroska, Tărlungeni, jud. Brașov

14 borcane
12 h



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *