Aritmia impune modificarea stilului de viață

Mi s-a pus diagnosticul de aritmie, pe care reușesc să o țin în frâu cu medicamente și regim naturist. Am desfășurat activitate în mediul toxic, am avut spasmofilie și am trecut prin nenumărate suferințe.
Doresc să aflu mai multe informații despre această boală, ce investigații ar trebui să fac și care sunt metodele de tratament.
Viorica Badea, Ploiești

Prin termenul „aritmie“ se înțelege o perturbare a ritmului normal al inimii (numit și ritm sinusal). Aritmiile se clasifică în funcție de frecvența cardiacă:
-bradiaritmii (frecvență cardiacă100 bătăi/min),
-tahiaritmii (>100 bătăi/min)
iar în funcție de originea lor, în aritmii
ventriculare
atriale.
Pot apărea ca urmare a unei anomalii în formarea impulsului electric sau din cauza unei tulburări de conducere a acestuia.
Aritmiile cardiace pot fi asimptomatice (fără simptome), fiind depistate cu ocazia unui control de rutină sau simptomatice, variind de la palpitații (resimțirea bătăilor inimii), oboseală, amețeli și până la pierderea stării de conștiență.
Unele aritmii sunt benigne, fără semnificație deosebită, în timp ce altele reprezintă urgențe medicale.
Diagnosticul este stabilit clinic și cu ajutorul electrocardiogramei.
Evaluarea clinică nu stabilește în general tipul aritmiei, dar oferă informații asupra frecvenței cardiace și regularității ritmului cardiac. Monitorizarea Holter este o electrocardiogramă înregistrată timp de 24 de ore, cu ajutorul unui dispozitiv portabil, crescând șansa de identificare a aritmiilor ce pot apărea brusc, au durată scurtă sau apar în timpul nopții, neputând astfel să fie surprinse pe electrocardiograma de rutină.
În unele cazuri, sunt necesare investigații suplimentare, cum este studiul electrofiziologic, metodă invazivă de diagnostic, folosită la identificarea zonelor de miocard responsabile de apariția aritmiei, precum și pentru stabilirea conduitei terapeutice (ablație cu radio-frecvență, crioablație etc.). Această investigație necesită aparatură specializată și personal înalt calificat, fiind posibilă în centrele specializate de cardiologie.
Aritmiile sunt mai frecvente la pacienții cu boală cardiacă ischemică, valvulopatii, afecțiuni endocrinologice sau dezechilibre hidroelectrolitice, dar pot apărea și la persoane fără afectare cardiacă – extrasistole atriale sau ventriculare izolate sau tahiaritmii supraventriculare (ex.: fibrilația atrială după abuz de alcool – „holiday heart syndrome“).
Tratamentul aritmiilor cardiace poate merge de la modificarea stilului de viață și medicație antiaritmică, până la metode invazive, ablație cu radiofrecvență, dispozitive implantabile tip pace-maker, cardiodefibrilator implantabil și chiar la rezolvarea chirurgicală a aritmiilor.
Modificarea stilului de viață presupune:
limitarea sau întreruperea consumului de băuturi cu conținut crescut de cafeină (cafea, ceai negru, cola, nes, băuturi energizante, precum și o serie de preparate pentru răceală, suplimente naturiste etc.),
întreruperea fumatului
evitarea abuzului de alcool.
În situațiile în care sunt prezente simptome care pot ascunde o eventuală aritmie cardiacă, trebuie consultat medicul de familie, care va decide dacă este necesară o evaluare suplimentară a tulburării de ritm (consult cardiologic de specialiate).
În cazul dvs., nu cred că mediul toxic de lucru, spasmofilia sau viața supusă stresului și suferințelor ar putea fi neapărat cauze declanșatoare ale bolii, de aceea vă recomand consult de specialitate, pentru stabilirea tipului de aritmie.

Răspuns oferit de dr. Oana Savu, medic cardiolog
Rubrică realizată de Daniela Șibaev, în Cărticica nr. 1/20082 comments

  1. Referitor la aceste aritmii…In urma cu 6 luni i-am facut fiului meu in varsta de 9 ani o electrocardiograma.A reiesit ca are aritmie, el joaca fotbal de performanta. Intrebarea mea este, trebuie sa renunte la fotbal, sau aceasta aritmie poate fi controlata in vreun fel?

    1. Daca doriti o intrebare de la un medic specialist, va rog sa o trimiteti la adresa [email protected], de unde redactia o preia si raspunsul il veti gasi in una din urmatoarele aparitii ale Carticelei practice. Scrieti, va rog, si numelele si localitatea dumneavoastra de domiciliu. Va multumim.
      Sanatate si numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *