Arta culinară este știința care ne vindecă sufletul

Interviu cu Elena Rodica Munteanu Os, psiholog, expert ONU

1. Cum definiți femeia modernă?

Femeia modernă este o femeie emancipată și sincronă cu spiritul vremurilor, o femeie complexă, care știe să vorbească mai multe limbi, să poarte cu mândrie atât năframa din pânză topită, cât și pălăria, are independență financiară și libertate de exprimare. Ea gătește și sarmale cu mămăligă, dar și supă á la grec sau cochilii Saint Jaques, cărora le putem adăuga tot felul de minunății internaționale, căci trebuie să ne integrăm și pe tărâmul artei culinare, chiar dacă nu putem uita tradițiile care reprezintă rădăcinile noastre.
De altfel, întrebarea a apărut în ultimele decenii ale sec. XIX, când a luat naștere și “feminismul”, mișcare socială organizată de femei revoluționare care doresc egalitate în drepturi cu bărbații.
Ca specialist, susțin că structural, anatomic, fiziologic, deci și psihologic, femeia diferă de bărbat. Poate sub aspect social să forțăm nota și să pretindem “egalitate”. Rezultatul este clar: femeia actuală, modernă, muncește mai mult!!! Prin tradiție, femeia este definită ca o ființă sensibilă, analitică, inteligentă, cu talent în educarea celor din familie, cu intuiție psihologică, având preocupări pentru frumos, valori morale și sentimente durabile foarte rezistente.

2. Emanciparea diminuează din calitățile tradiționale ale femeii?
Uneori da, dar de cele mai multe ori nu. Femeia zilelor noastre este mamă, soție, dar și un excelent profesionist în domeniul în care lucrează. Ea are însă o enormă responsabilitate în cadrul familiei: educator, suport moral pentru cei din jur și în cele mai frecvente situații gospodină, pentru că nicăieri nu e mai bine decât la noi acasă, cu satisfacția lucrului bine făcut, adică participarea directă, nu numai fizic, dar și sentimental, valență care unește familia.

3. Cum poate preveni femeia modernă eșecurile?
Marele dușman este timpul, pe care trebuie să-l organizăm foarte bine, în așa fel încât să-l valorificăm eficient, să nu avem “timpi morți”, dar nici să nu ne suprasolicităm, pentru că epuizarea conduce mai devreme sau mai târziu la boală!
O altă metodă este preluată din știința managementului și se referă la “declinarea de competențe”, în așa fel încât să nu ne asumăm numai noi, doamnele, toate responsabilitățile, ci fiecare după puterile lui, de la cel mai mic copil până la cel mai respectabil bunic, fiecare având astfel sentimentul utilității.

4. Care este prețul pe care-l plătește femeia care își asumă un stil modern de viață?
Nu putem aprecia cu exactitate, dar este cert că nu este nici ușor, nici comod. Stilul modern de viață este foarte solicitant, pentru că a fi modern înseamnă a fi în actualitate, a fi permanent inovator, a dovedi o fantezie exuberantă, plină de grații care generează libertatea în gândire, cât și în decizii sau în exprimarea ideilor care pot deveni modele de urmat.
Pentru a realiza aceste deziderate trebuie să facem efort permanent pentru informare, pentru a actualiza ceea ce s-a asimilat deja, deci a avea capacitate creativă și inovatoare. Toate acestea implică mult curaj și mai ales responsabilitate, deoarece femeia, ca model de urmat, poate influența omenirea, dar tot femeia, cu darurile ei divine, dar și cu harul ei, invită la omenie.
Să învățăm să ne respectăm propria valoare, pentru că astfel vom fi sigur respectate și de cei din jur, iar dacă vom alege văicăreala și “capul plecat”, în mod cert vom primi compasiune.
Timpului, dușmanul numărul 1, îi adăugăm viteza cu care se derulează evenimentele, de aceea trebuie să prindem toate “trenurile” pentru a putea valorifica toate oportunitățile.
Astfel, în programul zilnic al unei femei pot fi înscrise multe obiective, pe care ea trebuie să le ordoneze după priorități. Nu trebuie să uite că mișcarea o menține în formă, că “gimnastica minții” o ține departe de bolile vârstei a treia, că iubirea și generozitatea sunt două vitamine sufletești care fac miracole.
Calitățile femeilor trebuie evidențiate concret, cu multă modestie, pentru că numai așa prind contur și dau roade, prin seriozitate și consecvență. Imaginați-vă ce diferență este între rubine, safire, diamante și niște simple sticle colorate. Este în puterea fiecăreia să aleagă.

5. Știu că sunteți o femeie foarte ocupată, fiind psiholog și expert ONU, dar și mamă, soție și nu în ultimul rând, de un an, bunică. În ce mod se desfășoară o zi din viața dumneavoastră?
Ca program, majoritatea zilelor seamănă, de aceea ordinea este una dintre condițiile de bază ale orarului zilnic. Mi-am pus “ordine” în viață pentru a putea realiza tot ceea ce îmi propun, dezorganizarea fiind echivalenta haosului. Mă trezesc destul de dimineață (6-7) și mă ridic imediat din pat pentru a mă pune în mișcare. (Să nu leneviți în pat pentru că nu ajutați organismul, dimpotrivă!). Întotdeauna pregătesc micul dejun,nelăsând pe nimeni să iasă din casă fără a mânca dimineața. Este bine ca celelalte mese să nu fie prea consistente și să le programați la ore fixe, deoarece ordinea asigură sănătatea.
Am o zi pe săptămână pentru aprovizionare, după o listă întocmită riguros în cursul săptămânii precedente, de către toți membrii familiei, care de altfel participă la cumpărături. Fiind cadru didactic universitar, am câteva ore libere în fiecare zi, timp în care aranjez toate treburile casei. În timp ce fierbe mâncarea, aerisesc dormitorul, când este nevoie, punem aspiratorul și ștergem praful, în vreme ce mașina de spălat își face datoria… Sunt o persoană căreia îi place să se bucure de rezultatele activității personale, pe care o țin mereu sub control.
După cursuri, fac o plimbare pe jos (zilnic cel puțin 2 ore), mai intru în magazine pentru a fi la curent cu tot ce este nou, în librării de asemenea, sau îmi aleg concerte pe care le ador și, bineînțeles, cumpăr câte un CD, fie pentru cei mari, fie pentru Ilenuța, nepoata adorată.
Niciodată nu mă culc după ora 22, pentru că studiind neuropsihologia, știu că orele de somn dinainte de miezul nopții sunt cele mai odihnitoare.
În plus, am studiat și aplic programe de detoxifiere a organismului, prin mișcare, odihnă și dietă alimentară, care îmi asigură rezistența organismului la efort atât fizic, cât și intelectual. Prefer stilul de viață bazat pe produse naturale. Încerc de asemenea, pe cât posibil, să păstrez lângă mine numai pe cei cu care sunt compatibilă, asigurându-ne confortul psihologic, singura armă eficientă împotriva stresului.

6. Ce urați cititoarelor pentru anul 2007?
Multe bucurii… pentru a se încadra în Oda Bucuriei, imnul Europei, fantezie și creativitate pentru a le dezvolta pasiunea pentru arta culinară care, pe lângă artă, este și știință, acea știință care ne vindecă sufletul fără ca noi să ne dăm seama, altfel spus este o metodă simplă, dar eficientă de psihoterapie. Haideți să-i acordăm importanța cuvenită!

Interviu cu Elena Rodica Munteanu Os, psiholog, expert ONU

Interviu realizat de Cristina Bălan, publicat în Cărticica nr. 1/2007Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *