Artrita reumatoidă, o boală a sistemului imunitar

Ce este AR?
 
Artrita reumatoidă (AR) este o boală inflamatorie cronică de origine autoimună, în care un rol important îl are sistemul imunitar, care nu mai funcționează normal, ci lansează un atac împotriva organelor și a părților componente. Artrita reumatoidă este o afecțiune progresivă, care afectează pacienți între 25 și 55 de ani, începând cu articulațiile mâinilor, picioarelor, gleznelor, coloana vertebrală sau gâtul și implicând, de regulă, ambele articulații sau mai mult de trei seturi de articulații deodată. Procentul de femei afectate este de 3 ori mai mare decât cel al bărbaților. 
 
Cum acționează boala?
 
Procesul inflamator atacă inițial capsula și cartilajul articulațiilor, epifezele osoase, tendoanele și ligamentele, provocând deformarea articulațiilor, dureri permanente, înroșirea și încălzirea zonelor respective. În stadii avansate, bolnavul este invalidat prin anchilozarea articulațiilor și durerile intense, iar procesul inflamator cuprinde și organele interne.
Inflamația membranei care îmbracă articulația este o reacție a sistemului imunitar la prezența unei infecții locale, a unor depuneri de celule moarte sau toxine ce nu mai pot fi eliminate din organism. Infectarea membranei sinoviale determină reacția anticorpilor de a distruge elementele patogene, însă printr-o interpretare imunitară eronată, anticorpii vor ataca și țesutul articular, progresând spre oase, ligamente, mușchi și organe interne, dacă nu se urmează un tratament corespunzător. Această reacție imunitară eronată apare și pe fondul unei predispoziții genetice și este declanșată de factori de mediu activatori precum: viruși, bacterii, acțiunea unor toxine din mediu, mediu de viață foarte poluat, acțiunea unor agenți chimici. 
Așadar, printre cauzele incriminate se numără: factorul genetic, autoimunitatea și unii agenți patogeni, precum unii viruși: rubeolic, parvovirusul sau Chlamydia pneumoniae, dar în acest caz legătura cauză-efect nu a fost demonstrată prin intermediul studiilor.
 
Simptome
 
Tabloul simptomelor variază în cazul artritei reumatice: unii pacienții au o formă ușoară a bolii, cu o afectare minimă a articulației, alții suferă de poliartrită într-o formă mai gravă, marcată de deformarea articulațiilor membrelor, iar cea mai mare parte a pacienților prezintă simptome intermediare.
 
Principalele simptome:
Rigiditate articulară, mai ales dimineața
Durere
Tumefiere
Mișcare dificilă
 
Alte simptome posibile:
Pierderea forței 
Pierderea poftei de mâncare 
Scăderea în greutate
Oboseala
Febra
Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor
 
Complicațiile artritei reumatoide:
Deformarea articulațiilor, ca urmare a deteriorării cartilagiilor și a eroziunii osoase
Noduli reumatici
Vasculite (inflamații ale vaselor)
Manifestări pleuropulmonare, inclusiv fibroză pulmonară
Inflamații la nivelul ochilor
Osteoporoză
Necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru restabilirea capacității funcționale
 
Tratament
Tratamentul în cazul AR este început în urma unui consult de specialitate, realizat de un medic de familie, un internist, un reumatolog sau un chirurg ortoped. Planul terapeutic medicamentos se combină cu exercițiile fizice regulate, efectuate inițial sub îndrumarea unui kinetoterapeut și, eventual, cu schimbarea stilului de viață, inclusiv cu urmarea unei diete, dacă pacientul suferă și de obezitate. Tratamentul clasic include obligatoriu antiinflamatorii nesteroidiene și analgezice.
Pentru a reduce inflamația și distrugerea articulațiilor, trebuie îndepărtați din organism factorii declanșatorii și trebuie regenerate zonele de țesut deteriorat. În ajutorul medicinei tradiționale vin și terapiile alternative, precum acupunctura, fitoterapia și termoterapia, care accelerează metabolismul local și vascularizația, iar toxinele și reziduuriile celulare vor fi preluate de limfă și sânge și vor fi eliminate din organism.
 
Alimentația
 
O cauză a artritei este și alimentația necorespunzătoare. Alimentația corectă trebuie să conțină mai ales proteine slabe complete (carne de pasăre, vită slabă, pește) și cât mai puține grăsimi. Trebuie să calculați rația de calorii a alimentelor, distribuindu-le astfel: 30% din proteine, 40% din fructe, legume și cereale și 30% din grăsimi animale și vegetale, nelipsiți fiind acizii grași esențiali ”buni”, care atenuează inflamația, tumefierea și durerea zonelor afectate.
Alimente recomandate: cereale integrale, fructe și legume proaspete, soia, tofu, sardine, somon, merluciu
Alimente de evitat: alimente foarte rafinate, grăsimi saturate, zahăr și sare
Dintre legume, sunt de preferat cele care conțin betacaroten, acid folic, fier și vitamina C, mai ales în stare crudă sau puțin fierte; de exemplu, morcovul – o importantă sursă de betacaroten sau broccoli – bogat în betacaroten, vitamina C, acid folic și potasiu. 
Cele mai indicate fructe sunt acelea care furnizează potasiu, fibre și vitamina C. Pacienților li s-a recomandat de asemenea un aport normal de calciu și vitamina D, pentru a fi protejați de osteoporoză.
 
Importanța acizilor omega 3
Există cercetări care au demonstrat că uleiul de pește poate fi util în tratarea artritei reumatoide. Somonul, hamsiile, scrumbiile, macroul și sardinele conțin grăsimi polinesaturate, definiți precum acizi grași omega 3, care au o acțiune antiinflamatoare asupra articulațiilor. Persoanele afectate de artrită reumatoidă trebuie să mănânce pește gras proaspăt de două sau trei ori pe săptămână sau să ia ulei de pește sub formă de capsule sau în formă lichidă, fiind atente la dozele recomandate. Chiar și peștele la conservă, printre care și tonul, conține acizi grași omega 3, dar în cantități mici. Beneficiile consumului de acizi grași omega 3 se observă după 2-3 luni. Și uleiul de primulă de seară are efecte antiinflamatorii, fiind util celor care nu mănâncă pește. Vegetarienii se pot bucura de ajutorul acizilor omega 3, adăugând dietei lor soia și tofu. Numeroase studii au arătat că dieta vegetariană contribuie la diminuarea simptomelor artritei reumatoide.
 
Brățări din cupru
 
Multe peroane care suferă de artrită reumatoidă susțin că purtarea unei brățări de cupru reduce durerea. De fapt, cuprul împreună cu aurul și argintul sunt prescrise de anumiți medici care practică medicina naturistă, considerând că diminuează simptomele inflamatorii dureroase ale aparatului osteoarticular. Contactul brățării de cupru cu pielea poate favoriza absorbția acestuia în organism.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *