Ayurveda – spre echilibru, cu ajutorul învățămintelor străvechi

Interviu cu farm. Irina Pleşcan,
Specialist Ayurveda și remedii florale Bach
www. herbaayurvedica.ro

Stimată doamnă Irina Pleşcan, v-aş ruga să ne daţi o definiţie a Ayurvedei.

Dacă ar trebui să dăm o definiţie pornind de la etimologia cuvântului, ayus înseamnă viaţă, iar veda ştiinţă. Aşadar, Ayurveda este ştiinţa despre viaţă.
Se crede că, în vremuri imemorabile, zeii au transmis pământenilor învăţăminte care s-au propagat pe cale orală timp de mii de ani. Se consideră că textele celor patru vede au fost transcrise în jurul anului 500 î.e.n., adică acum 2500 de ani. Ayurveda este o subscriere în cadrul uneia dintre cele patru vede, texte sacre indiene.
Cu toate că sunt nişte scrieri atât de vechi, este un lucru extraordinar că ele conţin lucruri ancorate în realitatea prezentă şi că se ştiau lucruri pe care noi, astăzi, le-am descoperit în mod ştiinţific şi le-am certificat prin tot felul de teste şi evaluări. Ayurveda este un cumul de concepte, un sistem de vindecare complet, care include:
– tratamente cu produse naturale;
– tehnici chirurgicale;
– tehnici de detoxifiere;
– psihoterapie;
– dietoterapie;
– exerciţii fizice şi multe altele.
Include mai multe categorii de informaţii, diferenţiate pe niveluri:
-pentru terapeuţi;
– de bază, pe care orice om care vrea să trăiască sănătos şi înţelege le poate folosi în beneficiul sănătăţii sale, fără să aibă nevoie de un terapeut.
Ca terapeut, am învăţat medicina ayurvedică şi cum să tratez prin terapia ayurvedică, dar de fapt Ayurveda înseamnă să adopţi un stil de viaţă sănătos. Organizaţia Mondială a Sănătăţii dă sănătății o definiție care coincide cu cea pe care o avem din Ayurveda.
În Ayurveda nu este vorba numai despre tratare, ci sunt patru direcţii în care acţionează:
– prevenirea;
– tratarea, vindecarea bolii, acolo unde e cazul;
– menţinerea stării de sănătate;
– longevitatea, transformată în scop: într-un sistem de tratament, e important să îţi propui să duci la maximum ce ţi-a dat Dumnezeu, să ai o viaţă lungă și sănătoasă.
Ayurveda cuprinde opt ramuri care traduse în termenii medicinei moderne sunt: medicină internă, ORL, chirurgie, toxicologie, boli psihice, pediatrie, dar şi două ramuri speciale: terapii de reîntinerire și de creșterea potenței sexuale.

Este Ayurveda o terapie holistică?

Desigur, Ayurveda diferă de terapia alopată, se încadrează în terapiile holistice, din care fac parte homeopatia, acupunctura, medicina tradiţională chineză, terapia florală Bach şi multe alte terapii. În secolul trecut, în care a dominat alopatia, sistemul de vindecare s-a îndepărtat dinspre cauză spre efecte, dinspre individual spre general.
În loc să se caute cauza bolii, s-au ameliorat simptomele, apelând la un acelaşi medicament pentru un simptom, la toţi indivizii.
Ayurveda ţine cont de bagajul energetic al fiecăruia dintre noi, de dezechilibrele energetice ale pacientului, încercând să localizeze dezechilibrele care provoacă bolile şi să le trateze prin mijloace specifice. Chiar și dieta unui pacient se adapteaza în funcție de tipul constituțional.
Un tratament ayurvedic include:
- plante;
– dietă;
– recomandări privind stilul de viață;
– terapii de detoxifiere (masaj, clisme, etc.).

Cum se definesc tipurile constituționale?

La baza Ayurvedei stă conceptul energiilor. Totul în lume este format din 5 elemente primordiale: spațiu, aer, apa, foc, pamânt.
Toate aceste 5 elemente coexistă la nivelul materiei vii, elementele s-au combinat și au format doshele, cele 3 energii principale care guvernează structura fizică și funcționarea organismului.
Aerul și spațiul se combină formând energia primordială: dosha Vata. Ca atribute, un astfel de tip constituțional este ușor, rece, mobil, uscat.
Dosha Pitta provine din elementul foc: cald, penetrant, ușor. Pitta este energia prezentă acolo unde au loc arderile în organism.
Dosha Kapha este formată din apă și pământ. Ca atribute, acest tip constituțional este greu, imobil, inert.
Vata e localizata în partea inferioară a organismului, Pitta e localizată în zona de mijloc a organismului, iar Kapha în partea superioară.
Încadrarea unui pacient într-un anumit tip constituțional se face și pe baza trăsăturilor fizice, și a celor emoționale. Tipologia poate fi diferită din punct de vedere fizic și emoțional. De exemplu, un individ mai grasuț poate să aibă din punct de vedere fizic o structură Kapha, dar emoțional poate
avea o componentă Vata, cu emotivitate extremă și o minte care zboară rapid, de la o idee la alta. În legatură cu doshele, circula pe internet o mulțime de chestionare pe care fiecare dintre noi ni le putem face ca să ne
determinăm tipul constituțional.
Dezechilibrele doshelor în corpul nostru provoacă bolile. Cunoscând efectele plantelor asupra doshelor și asupra diferitelor forme de țesuturi, terapeutul acționează pentru restabilirea echilibrului.
Totodată, doshele guvernează momentele zilei, anotimpurile, vârstele omului (de exemplu, Kapha – copilăria, Pitta – maturitatea, Vata – bătrânețea).

Cum acționează plantele, în Ayurveda, în restabilirea echilibrului?

În Ayurveda, terapia cu plante este diferită de cea tradițională românească, este vorba despre modul diferit de a privi plantele. În fitoterapia ayurvedica, planta este descrisă și energetic. O plantă are niște calități: poate fi grea/ușoară, uleioasă/uscată, rapidă/lentă, are unul sau mai multe dintre cele 6 gusturi, poate să aibă o potență, noțiuni pe care nu le întâlnim în fitoterapia tradițională românească.
Deja de mulți ani, sunt și la noi medici care studiază plantele medicinale românesti din perspectiva ayurvedica și fac niște asocieri foarte bune.
Dacă apelăm tot la un principiu ayurvedic, e bine să folosim plantele din zona în care ne-am nascut, întrucât și noi, oamenii, ne încadrăm în ecosistem. Dar există plante indiene foarte eficiente, cu efecte mult mai puternice decât ale celor de la noi – clima de la ei favorizează acumularea unor principii active, așa încât devin mai concentrate. Este bine să se îmbine folosirea plantelor românești cu a celor indiene, să adaptăm Ayurveda la meleagurile noastre.

Ce obiceiuri cotidiene presupune practicarea Ayurvedei?

Foto 123rtf/ Shirodhara, o  terapie antistres foarte eficientă
Foto 123rtf/ Shirodhara, o terapie antistres foarte eficientă
1. Se recomandă trezirea înainte de răsăritul Soarelui, în jurul orei 6. Cina trebuie consumata în jurul orei la care apune soarele – sunt necesare 2-3 ore pentru digestie și asimilarea hranei, apoi 6-7 ore pentru somn. După aproximativ 9 ore de la momentul cinei, are loc trezirea și ridicarea din pat. Dacă sunt respectate aceste condiții cu privire la alimentație și
somn, ne trezim energici și vioi.
Un argument pentru trezirea înainte de ora 6: perioadele din zi sunt diferite în funcție de doshe, ziua împărțindu-se în intervale de 4 ore: între 6 si
10 dimineața guvernează dosha Kapha, între 10 și 14 dosha Pitta, între 14 și 18 guvernează dosha Vata. Vata ajută la eliminarea produselor de excreție rezultate în urma digestiei, înainte de 6 începe și eliminarea din organism: defecația, urinarea, adica eliminarea toxinelor.
Între orele 10 i 14, fiind activă dosha Pitta, se activează metabolismul, au loc arderi și deci perioada optimă pentru a mânca, pentru a asimila cel mai bine nutrienți este ora 12, la mijlocul intervalului.

2. Revenind la obiceiurile matinale, imediat după trezire trebuie făcută curățarea care comportă mai multe etape:
a) evacuarea produselor reziduale din intestine, a urinei
b) purificarea limbii
Curățarea limbii se face cu anse metalice, din metale nobile (aur, argint, cupru), cu ajutorul cărora se raclează limba.
c) curățarea cavității bucale
În India, spălarea dinților se face folosind niște bețisoare de neem, un copac cu principii astringente și amare, care stimulează digestia, e un drenor biliar și detoxifică organismul. Majoritatea pastelor de dinți de la noi au un gust dulce. Este mai sănătos să se folosească preparate purificatoare pe bază de plante amare și astringente, care vor curăța mai bine dinții. Pentru această operațiune se poate utiliza și un deget, care va
masa blând gingiile.
Se recomanda apoi gargara cu ulei – mestecarea uleiului: dizolvă toxinele acumulate în timpul nopții în cavitatea bucală și întăreste gingiile. Se mestecă de preferință ulei de susan, care e foarte bogat în calciu. Uleiul nu se înghite, se scuipă, iar în răstimpul celor 10 minute cât acumulează toxinele, devine alb. Mestecarea e foarte bună și pentru profilaxia parodontozei.
d) curățarea gâtului se face prin gargară cu apă fierbinte
e) curățarea nasului și urechilor
Nasul se curățăa prin masajul mucoaselor cu ulei de susan (la noi se poate folosi și ulei de cătină). Și în urechi se poate pune ulei.
Cu cât scade acuitatea unui organ de simț, cu atât trebuie să ne ocupăm mai amănunțit de el. Hrănirea cu ulei a organelor de simț este foarte importantă. Explic aceasta prin faptul că neuronii au acea teacă de mielină care este un înveliș gras, de aceea e nevoie de ulei pentru că învelișul să rămână integru.
f) curățarea ochilor se face cu apă călduță sau, în cazul unor afecțiuni oculare, cu infuzii sau alte substanțe recomandate de terapeut

3. Exercițiul fizic se efectuează după golirea intestinelor și trebuie dozat astfel încât să fie solicitată doar jumătate din capacitatea energetică a organismului. Uscarea gurii este semnul că s-a depășit acest prag, de exemplu.

4. Masajul și uleierea
Automasajul de la tălpi până la gât, cu ulei de susan (în Europa se poate folosi și uleiul de migdale dulci sau ulei din germeni de porumb) are rolul de hranire a sistemului nervos, de stimulare a circulației și de detoxifiere. Este importantă pauza de 10-12 minute între uleiere și duș,
pentru ca uleiul să intre în profunzime, în cele 7 straturi de piele. Uleiul penetrează primul strat în circa 3 minute, apoi fiecare dintre straturile următoare în câte 1 1/2 minute.

5. Dușul sau sauna sunt expuneri ale corpului la căldură, înlesnind absorbția
uleiului. Toate aceste operații se fac timp de 45 de minute, la fiecare început de zi. În cazul apariiei unor afecțiuni, se recomandă efectuarea anumitor secvențe cu ajutorul unor amestecuri speciale de plante. Dimineața se fac exerciții yoga fizice și de respirație, pentru mobilizarea
întregului organism. Acestea durează, de asemenea 15 minute. Un corp bine pregătit dimineața face bine față stresului. Pe la ora 18, între mese, se repeta exercițiile yoga. Pentru seara, este benefică puțină reflexoterapie pentru tălpi și pentru mâini, cam 5 minute masajul tălpilor si tâmplelor, cu uleiuri antistres.

6. Culcarea la puțin timp înainte de ora 10 seara.

În Ayurveda există proceduri speciale antistres?

Da, sunt mai multe proceduri. Shirodhara este cel mai des folosita, întrebuințează ulei cald, cu plante antistres, alese în funcție de tipologia constituțională a pacientului și de problemele lui. Pacientul se întinde orizontal, i se pune deasupra capului un recipient cu ulei, cu un orificiu prin care trece un fir. Se încălzește uleiul și vasul se balansează astfel încât uleiul să curgă pe frunte. Procedura este completată cu o terapie cu plante administrate intern. În cabinete se face o astfel de procedură și pentru dureri de cap sau pentru insomnii.
Și masajul capului cu ulei are efect de relaxare și, în plus, întărește foliculii părului.

Cum se face detoxifierea?

O boală acută, care nu a dus la degenerarea țesuturilor sau la importante modificări, se poate trata doar cu plante sau prin dietă, dar pentru o boală cronică (cum ar fi astmul, bolile de piele sau sinuzite cronice), e necesară o detoxifiere puternică, ce poate reprezenta un start în vindecare, deoarece un simplu tratament nu se dovedește a fi eficient.
Terapia de detoxifiere se numeste panchakarma (pancha=5, karma=cale). E nevoie de o pregătire prealabilă: timp de 3-5 zile, se supune organismul unei diete bazate pe terciuri din cereale. Sunt 5 căi de eliminare
a toxinelor din organism:
1) eliminarea prin provocarea emezei
Pentru toxinele din partea de sus a corpului, e cea mai buna metoda: se bea un decoct din anumite plante și se elimină rapid excesul de Kapha.
2) provocarea purgației – se administrează plante cu proprietăți purgative, care elimină excesul de Pitta.
3) clisma
În Ayurveda, clisma are rol important în vindecarea bolilor sistemului nervos, nu se face doar cu substanțe care să curețe, ci și cu substanțe hrănitoare, cu uleiuri și diferite decocturi.
Se consideră că stresul și bolile sistemului nervos sunt boli cu componenta Vata, care e localizată în colon, de aceea clismele sunt esențiale în tratamentul acestor boli.
4) prin instilarea unor picături
În rinite, sinuzite, se fac inhalații nazale de pulbere de pelin, de ghimbir, substanțe cu puternice calități antibiotice, dar și fierbinți, care ajută la decongestionare.
Există formule generale, dar se aleg și în funcție de problemele și vârsta pacientului. De exemplu, în insomnii se instilează gheea fierbinte sau untul clarifiat – o substanță mai grasă decât uleiul. În stări de alertă mentală, gheea acționează ca un calmant asupra sistemului nervos.
5) recoltarea de sânge
Sunt mai multe proceduri: prin tăieturi în anumite zone, bine cunoscute și adaptate fiecărei afecțiuni, prin hirudoterapie (terapia cu lipitori).
În trecut, se practica și la noi, în medicina tradițională românească. Foarte multe boli cronice au drept cauză intoxicarea organismului, de aceea se acționeaza mai dur, prin aceste terapii.
După detoxifiere, e necesară din nou o dietă, aplicată pentru o perioadă stabilită de terapeut.
Un pacient trebuie întâi detoxifiat si apoi tratat. Sunt și anumite categorii de pacienți la care nu se poate aplica detoxifierea puternică, de exemplu, copiii, gravidele.

Ce ne puteți spune despre alimentația ayurvedică?

Foto: 123rtf - Turmericul, un condiment cu virtuți terapeutice
Foto: 123rtf – Turmericul, un condiment cu virtuți terapeutice
Bucătăria ayurvedică e diferită de bucătăria tradițională a poporului indian. Bucătăria ayurvedică este o bucătărie sănătoasă, ține cont de doshe, iar fiecare trebuie să-și aleagă alimentele care să-i păstreze echilibrul. De exemplu, un pacient la care predomină Pitta nu trebuie să se enerveze, să consume mâncare fierbinte sau ardei iute. Trebuie să consume alimente care să-l răcorească.
 Ayurveda recomandă, în general, mâncare caldă și gătită. E vorba despre focul lor digestiv, indienii au digestia mai slabă decât a europenilor, au o climă mai caldă. Ei mănâncă de 2-3 ori pe zi alimente trecute prin foc deoarece sunt mai ușor digerabile. În climatul temperat, avem perioade când putem mânca și hrană gătită, și crudă, nefăcând excese în nicio direcie.
Trebuie să adaptam alimentația la clima și condițiile noastre. Se preferă mâncare gătită zilnic, proaspătă.
Sunt întrebuințate multe sosuri cu turmeric.
Turmericul este antibiotic, detoxifiant, antitumoral, stimulator al secreției de bila.
Carnea se taie mărunt, ca să fie bine pătrunsă, iar prin intermediul condimentelor i se crește capacitatea de digerare.
Se combină cu orez și se servesc împreună cu sosuri picante, stil chutney, mai dulci sau mai picante, care de asemenea contribuie la digestie.
În India consumă lassi, un fel de băutură din lapte bătut, cu rol de probiotic: o parte de iaurt gras, integral și 3 părți de apă, care se bate pâna face spuma, se adaugă un pic de sare, chimen, anason, ghimbir crud sau uscat. Lassi are un rol important în digestie.
 În timpul zilei, nu avem voie să dormim imediat după ce mâncam. După masă, stomacul e încarcat; în timpul somnului, rata metabolismului scade și riscăm să ne intoxicăm cu ceea ce mâncăm. Trebuie să luptăm cu moleșeala care ne cuprinde imediat după masă și, dacă totuși vrem să dormim, e bine să lăsăm o pauza de 2 ore după masă, timp în care mâncarea să se digere.
Ar trebui sa respectăm ritmul organismului, ziua să avem activitate, iar noaptea să ne relaxăm.

Cât de răspândită e Ayurveda în lume?

Ca stil de viață, Ayurveda e foarte răspândită în lume, deoarece fiecare dintre noi ne dorim să traim o stare de armonie.
Ca o concluzie, starea de sănătate perfectă este posibilă doar la atingerea echilibrului între minte, corp și suflet.

Interviu realizat de Sonia Stanciu, publicat în Cărticica nr. 5(79)/2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *