Baclava

Ingrediente
  • 1 pachet foi de plăcintă
  • 200 g margarină
  • 500 g miez de nucă
  • 2 linguri pesmet
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 500 g zahăr
  • 2 căni apă
  • 2 linguri miere
  • ½ linguriță cuișoare
  • scorțișoară
Preparare
1. Topești margarina într-un vas pe care îl introduci în cuptorul cald. Ungi cu margarină o tavă cu dimensiunile de aproximativ 30×40 cm. Așezi pe rând câteva foi de plăcintă și le ungi cu un strat subțire, uniform, de margarină topită. 
2. Amesteci nucile măcinate cu pesmetul, 200 g zahăr, zahărul vanilinat, coaja de lămâie și scorțișoară după gust. Pui în straturi amestecul cu nuci și foile rămase, unse cu margarină. Ai grijă ca deasupra să-ți rămână 2-3 foi.  
3. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, porționezi prăjitura în pătrate sau triunghiuri. Stropești cu margarina topită rămasă și introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, pentru 30 de minute. 
4. Între timp, prepari un sirop din zahărul rămas, miere, apă, 1 linguriță rasă scorțișoară și cuișoare. Strecori siropul fierbinte și torni uniform 1/3 din el peste baclava, în timp ce aceasta este la cuptor. Când foile de deasupra s-au rumenit, scoți tava din cuptor și torni restul de sirop. 
Este bine să o consumi după 2-3 ore sau a doua zi, când foile s-au înmuiat. Este un desert oriental foarte concentrat, de aceea trebuie să îl împarți în porții mici. 
 
Alina Beatrice Dascălu, Iași
35 bucăți
1 h 20 min
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *