Batata, kumara sau dulcele cartof american

Apăruți în ultimii ani și în magazinele noastre, cartofii dulci sunt originari din zonele tropicale ale Americii de sud, încă de acum aproximativ 5000 de ani. Cartofii dulci, denumiți de sud-americani batatas, sunt alungiți și ascuțiți la capete. În funcție de varietate, culoarea miezului diferă de la galben intens la portocaliu, iar coaja subțire de la alb la galben, roșu sau maroniu. Consumați întotdeauna gătiți, sunt dulci și făinoși, cu un gust mai degrabă asemănător morcovilor sau dovleacului.  
Se presupune că zona în care își au originea cartofii dulci este cea cuprinsă între Mexic și Venezuela, sud-americanii răspândind apoi cultura și în insulele din Pacific. Metoda ce folosește carbonul radioctiv a datat cartofii dulci descoperiți în Polinezia din anul 700 e.n., iar pe cei din Insulele Cook din anul 1000. 
 
Cultivare
Deși poartă numele binecunoscutei legume, aparțin unei familii de plante diferite de a cartofilor. Florile plantei sunt asemănătoare zorelelor albe, motiv pentru care unii cultivă Ipomoea batata și ca plantă decorativă. 
Planta nu tolerează clima răcoroasă, dezvoltându-se perfect la temperatura de 24-25ºC, în zone însorite și fără diferențe mari între temperaturile nocturne și cele diurne. Temperatura scăzută la nivelul solului depreciază calitatea tuberculilor. În funcție de condițiile de cultivare, tuberculii ajung la maturitate în 7-9 săptămâni. Dacă în privința climei este o plantă mai pretențioasă, nu același lucru se poate spune despre teren, cartoful dulce crescând în orice tip de sol.
Cei mai mari cultivatori și exportatori de cartofi dulci sunt China, Indonezia, Vietnamul, Japonia, India și Uganda, planta fiind acum aclimatizată și în zonele temperate. China este cel mai mare producător de cartofi dulci, cu peste 100 de varietăți cultivate, 60% din producție fiind destinată consumului porcinelor. 
 
 
Beneficii pentru sănătate
Având în vedere conținutul în fibre, proteine, minerale și antioxidanți, cartoful dulce poate fi apreciat ca legumă cu mare valoare nutritivă. 
Doi dintre antioxidanți sunt prezenți în compoziția cartofilor dulci: vitaminele A și C. Acestea au rol nu numai în profilaxia bolilor cardiace, dar se comportă ca antiinflamatoare în astm și artrită reumatoidă. Cu cât miezul este mai portocaliu, cu atât varietatea de cartof are un conținut mai mare de betacaroten. 100 g cartofi dulci conțin tot atâta vitamina A cât 85 g morcovi. Tuberculii sunt o bună sursă de vitamina B5 și B6. Dintre minerale, fierul, calciul și manganul sunt prezente în cantități notabile.
Consumul de cartofi dulci trebuie făcut cu prudență, aceștia conținând cantități apreciabile de oxalați, care pot duce la formarea calculilor. Cercetările de laborator au arătat că prezența oxalaților diminuează absorbția de calciu în organism.
 
Întrebuințări culinare
Spre deosebire de cartofii obișnuiți, de la planta ai cărui tuberculi provin cartofii dulci se consumă și frunzele crude sau mlădițele tinere, în salate. 
Cartoful dulce face parte dintre legumele sud-americane tradiționale, dar datorită calităților nutritive s-a strecurat și în gastronomia asiatică.
Prăjirea, fierberea și coacerea sunt cele trei metode prin care pot fi gătiți cartofii dulci. Fierberea în apă are dezavantajul pierderii de nutrienți, preferându-se fierberea în abur. 
Foarte populari în sudul SUA, cartofii dulci nu lipsesc de pe mesele americanilor la sărbători precum Ziua Recunoștinței și Crăciun. Ei pot fi ingredientul de bază atât în mâncăruri sărate, cât și la plăcinte sau alte deserturi aromate cu scorțișoară, nucă de cocos, nucșoară, ghimbir și lime.
În Uganda, se consumă felii subțiri de cartofi dulci, uscate la soare, asemănătoare chipsurilor. În multe alte țări africane, cartofii dulci fac parte din micul dejun, oferind organismului carbohidrați complecși. 
Locuitorii Noii Zeelande coc tuberculi, pe care îi numesc kumara, în cuptoare de pământ încinse, învelindu-i în frunze și așezându-i pe pietre încinse, după ce au stins focul.  
În China, cartofii dulci fierți sunt un produs căutat iarna și se vând calzi, pe străzile orașelor. Taiwanezii asociază cartofii dulci fierți cu sos de soia și usturoi. Coreenii fabrică tăiței din amidon de cartof dulce. 
 
Un articol de Sonia Stanciu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *