Beigli cu nucă

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Ingrediente
500 g făină
50 g unt sau margarină
2 ouă
50 g drojdie proaspătă sau 1 plic (7 g) drojdie uscată
200 ml lapte
½ linguriță de sare
150 g zahăr
1 fiolă esență de rom
300 g nucă măcinată
200 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
2 linguri lapte și 1 gălbenuș pentru uns

Preparare
1. Amesteci drojdia cu 50 ml lapte călduț și 1 linguriță de zahăr și lași maiaua să crească ¼ oră.
2. Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui maiaua, ouăle bătute cu sarea, restul de lapte călduț, în care ai dizolvat zahărul, apoi ½ din esență. Amesteci bine ingredientele.
Topești 50 g margarină Rama Maestro într-o crăticioară pe care o pui în cuptorul cald. Frămânți aluatul timp de 20 de minute, cu mâinile unse cu margarină topită, în acest fel încorporând-o treptat pe toată.
3. Presari aluatul cu puțină făină, acoperi cu un șervet și lași să dospească timp de ½ oră.
4. Întinzi trei dreptunghiuri de aluat subțiri, de 4-5 mm. Întinzi în strat fin restul de margarină Rama Maestro, topită la temperatura camerei. Presari nuca măcinată amestecată cu zahărul pudră și esența rămasă și rulezi.
5. Tapetezi cu hârtie de copt o tavă și așezi rulorile. Le coci la foc mediu, pentru 40 de minute, până când se rumenesc. Le scoți din cuptor și, fierbinți, le ungi cu gălbenușul bătut cu lapte.
După ce s-a răcit complet, tai beigli în felii, pe măsură ce îl consumi.

30 felii
2 h 45 min

Sfatul nostru
Beigli este cozonacul care se pregătește în Ardeal și Banat, de obicei de Crăciun. Această rețetă de cozonac-rulou este preluată din bucătăria ungară și umplutura cu nucă poate fi înlocuită cu mac fiert în lapte îndulcit.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *