Bolnavul este judecătorul actului meu medical

Interviu cu Mohammad Abu-Baker
Specialist în chirurgie generală, flebologie (varice) și ginecologie
Cabinet Tulkarem
Str. Nicolae Bălcescu, nr. 32-34, et. 1, ap. 6, sector 1 București
Tel./Fax: 0040-21-312.45.79
Mobil cabinet: 0040-722-25.77.77

1. Care este cheia succesului dumneavoastră, stimate domnule doctor Mohammad Abu-Baker?
Din momentul în care vorbim despre tratarea unui bolnav, trei lucruri sunt esențiale: respectul față de părinți, dragostea pentru divinitate și pentru Dumnezeu și perseverența în tratarea unei singure boli. Când ați intrat în cabinetul meu, ați văzut fotografia tatălui meu, care a avut un efect pozitiv asupra mea. Părinții mei m-au crescut în respectul foarte mare pentru semenii mei, cărora le doresc numai bine. Din păcate au fost bolnavi: tata avea probleme cu inima, iar mama avea diabet, iar aceste lucruri m-au influențat pozitiv, m-au ajutat în munca mea, am pus pe primul loc munca, ajutorul pentru semenii mei.
Divinitatea te învață și te îndrumă numai spre lucruri bune: nu trebuie să faci rău, nu trebuie să minți pe cel apropiat ție. Eu nu pot să-mi mint pacienți, cum nu pot fi nici doctorul suprem, așa cum a fost Iisus, care a tratat fără nicio sală de operație, fără niciun fel de medicament, ci doar cu voia Celui de Sus.
Boala varicoasă este o boală caracteristică omului, nu se găsește nici la animale, nici la păsări. Nu poate apărea la animale deoarece nu au poziție bipedă și, în plus, ele nu trăiesc atât de mult ca oamenii, nu au tălpi, ci labe, iar la oameni sistemul venos profund poate să producă acel flux invers, iar la animal nu are cum.
Medicina este un ocean de informație, nu ai cum să le cuprinzi pe toate. Din această cauză, ca medic, trebuie să știi să tratezi o boală, dar bine, ceea ce necesită să fii foarte bine informat, de aceea eu plec în străinătate, mă informez, învăț de la alții, iar mai presus de toate pe mine mă interesează bolnavul meu, care este un rege pentru mine, este judecătorul actului meu, pentru că se poate simți bine sau nu de la tratamentul aplicat de mine.

2. Aveți două specialități? De ce ați ales tocmai varicele?

Prima mea specializare a fost obstretică și ginecologie și a doua a fost chirurgia generală. Am ales această specializare deoarece mi-am dorit să descopăr cum a rămas Fecioara Maria însărcinată, din punct de vedere medical, de aceea eu fac un tratat pe această temă – să descopăr enigma acestui miracol. Mi-am ales varicele pentru că la început, fiind cetățean străin, nu aveam voie în spitale și m-am gândit să fac ceva, iar acel ceva au fost varicele.

3. Care sunt simptomele cu care bolnavul se prezintă la cabinet?

Este singura boală când bolnavul vine, cum se spune, cu diagnosticul în dinți: “Am varice”, deoarece este o boală care se vede și se simte. Există și varice care nu se văd și pe care noi le numim varice ascunse, care se găsesc sub 3-4 cm de grăsime. Bolnavul vine cu un picior de plumb, greu, care i se umflă, îl doare. Sunt simptome neplăcute atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Varicele nu sunt numai o boală hemodinamică, pot fi și o boală genetică, prin malformații congenitale, intrauterine.

4. Varicele se pot moșteni din punct de vedere genetic?

Ele se moștenesc din punct de vedere genetic în proporție de 99,9%. Aici intervin gene care sunt pe cromozomi și care produc un efect hemodinamic recisiv, adică unii copii pot face varice, alții nu.

5. În ce măsură stilul de viață influențează apariția bolii și cum poate ea să fie prevenită?

Boala poate fi prevenită numai dacă este depistată corect, medicul descoperă cauza și pacientul urmează apoi tratamentul adecvat. De aceea eu tratez vasul, tubul, dar și partea din interior.
Stilul de viață este foarte important, însă varice fac doar persoanele care au o predispoziție genetică. Desigur că fumatul este dăunător, dar nu poate afecta sistemul venos. Trebuie să avem o alimentație sănătoasă pentru echilibrul întregului organism. De exemplu, constipația este cauza mecanică a slăbirii valvei interne, la fel cum și hemoroizii sunt un factor favorizant.

6. Care sunt fazele evolutive ale bolii varicoase?

Boala varicoasă este specifică omului, din cauza poziției sale bipede și constă într-un flux invers: un reflux venos varicos din cauză hemodinamică, adică trebuie să ducă sângele de jos în sus și din afară înăuntru și se întâmplă invers, dinăuntru în afară și de sus în jos. La persoanele care au problemele cu varicele, în momentul în care stau mult în picioare, imediat se observă varicele.

7. Care este legătura dintre varice și sarcină?

Legătura dintre sarcină și varice este o legătură foarte bine delimitată. Nu toate femeile care rămân însărcinate fac varice, însă este un factor favorizant, determinat de faptul că sarcina face presiune mecanică asupra sistemului venos inferior, care produce dereglare hemodinamică. Aceasta este teoria mecanică, dar mai există și o teorie hormonală: insuficiența venei ovariene care poate produce multe vase sparte. De aceea noi trebuie să vedem care este cauza, apoi tratăm efectul.

8. Pentru femeile însărcinate este indicată operația?

În general da, după metoda nouă, cu laserul endovenos. Trebuie făcut mai întâi un examen clinic general și local. Pe un ecran iluminatoriu se poate vedea tot ceea ce înseamnă varice, iar după ce se face o cartografie venoasă bună pot hotărî dacă se poate opera sau nu, sau pot dau un tratament compresiv, cu acei ciorapi medicinali.

9. Există varice și la copii?

Varicele la copii intră în zona malformațiilor congenitale. Aceste malformații congenitale, în patologia vasculară, sunt sub forma unui sindrom și apar ca o pată roșie cu care copilul se naște, iar mai târziu devin vene varicoase.

10. Care sunt noutățile în tratarea varicelor cu medicamente?

Sunt medicamente care tratează tromboflebita. Este Faxodin, care din păcate nu se găsește în România, în schimb se găsește în toată comunitatea europeană. Este făcut special pentru tratarea tromboflebitei profunde. Este păcat că nu apare și la noi în țară, ar fi un mare ajutor pentru pacienții noștri. Un bolnav tratat corect înseamnă și un rezultat corect. Există și o compresă externă etajata, un fel de ciorapi care însă nu se găsesc la noi.

11. Se pot trata varicele numai cu injecție sclerozantă?

Și da, și nu, dar în momentul în care refluxul este mare, nu se pot trata cu astfel de injecții. Mai întâi trebuie căutată cauza refluxului venos și apoi se trece la tratare, însă de obicei nu într-o singură ședință.
12. Care este cauza apariției vaselor sparte?
Vasele sparte se întâlnesc la femei, rar se întâmplă să apară la bărbați. Aceste vase sparte sunt cauzate mai mult de hormoni. De faptele sunt niște varice epidermice, făcute în acel strat al pielii în care sunt epidermi. De aceea trebuie făcut un examen foarte atent, pentru a vedea originea lor, deoarece există o venă mamă. Cauza lor poate să fie una hormonală sau o injecție sclerozantă care a cauzat vase sparte. Nimeni nu știe până în prezent care este cauza lor.

13. Tromboflebitele superficiale se tratează sau se operează?

Metoda veche propune tratamentul medicamentos cu heparină. Noi, medicii, trebuie să știm că, dacă un bolnav are tromboflebită superficială sau varico-flebită, în momentul în care stă culcat și ridică piciorul acele varice nu au rămas libere, ci prezintă căldură, o culoare roșiatică, durere, imposibilitatea de a merge, înseamnă că are un trombos, care poate fi observat și la ecograf.
Tromboflebita venoasă varicoasă poate fi tratată fără niciun fel de probleme, dar tromboflebita venoasă profundă dă cele mai multe probleme medicului. Tromboflebita superficială poate fi tratată ambulatoriu, însă cea profundă necesită internare.

14. Ce înseamnă sindromul posttrombotic?

Tromboză înseamnă cheag. Sindromul posttrombotic apare după o tromboflebită profundă și depinde de nivelul de afectare a membrului inferior. Înseamnă că de fapt s-a produs o cauză, tromboza, adică închiderea vasului din interior, care poate să fie totală, când intervin niște dilatații venoase varicoase cu flux, nu cu reflux, sub formă de mătură lateral, care nu trebuie operate. Acestea sunt niște varice de by-pass, adică de ocolire. Este vorba despre un trombos care închide parțial sau este reorganizat.
Bolnavul este deranjat mai ales de tromboflebita profundă, caz în care are un picior mai gros decât celălalt. Tromboza trebuie tratată imediat, pentru că este de fapt o tromboflebită profundă, ca la femei după naștere. După o naștere sau după orice operație, se poate forma o tromboflebită profundă și aceasta poate ajunge la un vas inferior sau poate să fie la una dintre venele femurale profunde sau superficiale, sau pe una dintre iliacele externe.

15. Care este legătura dintre varice, eczemele varicoase și ulcerul varicos?

Ulcerul varicos este o fază evolutivă mai tardivă; el apare în faza numărul 4 sau numărul 6 a bolii, chiar și la o femeie gravidă, dar poate fi asociat și cu varicele. Varicele pot fi o disfuncție internă sau externă, pot apărea pe un membru sau pe ambele. Ulcerul varicos este o suprafață de piele infectată, o discontinuitate epidermică.
Eczemele varicoase preced fazele de origine varicoasă sau pot fi separate de acestea. Eczema varicoasă este o boală dermatologică, cauzată de refluxul sangvin din varice. Nu toți bolnavii cu varice fac eczeme varicoase și nu toate persoanele care au astfel de eczeme varicoase pot face ulcer varicos.

16. Cum se tratează vasele sparte de pe față și varicele de pe mâini?

Se spune că apariția vaselor sparte pe față (cuperoză) este o boală a bețivilor, deși boala apare și la persoane care nu beau. Aceasta zonă a feței căreia i se spune “obraji roșii” se tratează cu subtanțe sclerozante, dar și cu laser. Este de preferat ca tratamentul să se facă iarna, pentru că bolnavul nu trebuie să se expună ulterior la ultraviolete, mai puternice vara și care sunt dăunătoare.
Varicele de pe mâini pot fi tratate cu injecții sclerozante sau printr-o metodă care se numește flebectomie. Varicele de pe mână nu pot cauza ulcerul varicos sau hemoragia varicoasă.

17. Ce este hemoragia varicoasă?

Hemoragia varicoasă este ca și cum o roată de la mașină se strică și poate fi schimbată, or la oameni nu mai poate fi vorba de a schimba “o roată”. Am făcut această analogie pentru că de la presiunea interioră, poate să se slăbească un perete din interior și din cauza presiunii se dezumflă roata. La noi, pentru că sângele (avem 5-6 litri de sânge) se află într-un sistem vascular închis, în momentul în care produce hemoragia, sângele se elimină în afară sau, la hemoragia internă, apare hematomul. Ruptura acelui vas, fie în interior, fie în exterior este alarmantă. De regulă, se întâmplă când omul face baie, în somn sau mergând. În aceste cazuri persoana trebuie să se întindă imediat și să ridice piciorul, înlăturând astfel scurgerea venoasă, apoi să pună un pansament compresiv și să se adreseze unui chirurg.

18. În ce constă noutatea tratamentului dumneavoastră?

Înainte de toate încep cu poziția bolnavului pe masa de operație, o poziție aparte de cea folosită în mod normal. Medicul trebuie să se așeze la dreapta pacientului, între picioarele bolnavului, pentru că vena internă este în interior. Folosesc niște tehnici mai aparte, rapide, cu acțiune locală. După operație, bolnavul poate sta în picioare, se mișcă normal și poate pleca imediat acasă.
Metoda face parte din seria de 7 brevete pe care le-am obținut. Este foarte greu pentru un inventator, deoarece nu este încurajat de nimeni și cu nimic, chiar dacă invenția înseamnă elemente noi, de progres pentru medicină sau pentru orice alt domeniu.
Am fost unul dintre pionierii medicinii private din România. Din 1991 am deschis un cabinet unde tratez numai varicele și cred că este un câștig pentru medicina privată. Pretutindeni unde am reprezentat Romania la cercuri științifice internaționale (Germania, Argentina, Italia, Franța, SUA ș.a.), eu am lăudat România, care este țara mea, chiar dacă adoptivă.

19. Ce tipuri de laser folosiți în cabinetul dumneavoastră?

Laserul este o concentrare de energie care este transformată la o diodă laser, transmisă la capătul unei fibre optice. Căldura prin energie vine și închide zona de reflux prin îngustarea lumenului venos. Laserul endovenos este folosit la cei care au varice, dar numai în urma unui examen ecografic. Noi spunem că facem un tratament selectiv cu laserul endovenos, pentru că el poate fi folosit numai pentru anumite tipuri de varice, iar restul se face prin micropuncție, metodă prin care se scot ramurile venei, sau prin tratarea cu spumă sclerozantă sau injecție sclerozantă, care înseamnă că se face o închidere a venelor pentru a nu mai veni fluxul. În momentul în care se face operație cu laserul endovenos, nu mai apare riscul unor infecții. Laserul exclude apariția unor complicații în timpul și după operație. În general, închidem vena prin laser sau chirugical, păstrând țesutul nervos dimprejur. Când tratez o tromboflebită varicoasă, o tratez imediat, cu anestezie locală ecoghidată, iar după operație bolnavul este în picioare și poate pleca acasă. Fac aceste operații pentru a evita apariția tromboflebitei profunde, care este o vectomie, adică vasele cu cheaguri sunt scoase afară.

20. Care sunt cazurile în care tratamentul cu laser se poate asocia cu cel chirurgical?

Aceste cazuri apar când există un reflux mare, dat de o venă internă sau dacă este vorba despre flebectomie, când se face o micropuncție sau o microincizie. În cazul varicelor se pune problema și aspectului estetic, de aceea pacienții trebuie să vină la început, nu în fazele târzii. Trebuie să tratăm boala de la început, astfel încât să nu apară alte neplăceri. Țelul nostru este să trăim frumos și sănătos, pentru că trăim o singură dată.

21. Cum este pregătit bolnavul înainte de operație și ce tratament trebuie să urmeze după aceasta?

După ce bolnavul este consultat, i se face un ecomarcaj, pentru că trebuie văzute care sunt cauzele apariției varicelor. Mai există un aparat, transiluminator, cu ajutorul căruia pot să văd venele. Se fac analizele de rutină, mă interesează ca pacientul să nu aibă o afecțiune cardiacă sau coagulopatie. După operație, bolnavul trebuie să folosească tratamentul compresiv, ciorapul medicinal și să urmeze un tratament cu heparină cu greutate moleculară mică.

22. Care sunt factorii de risc care impun restricții operației?

Boala trebuie corelată cu vârsta. Dacă am o pacientă care este gravidă în luna a IX-a și este prima ei sarcină, este cam greu să faci operație, pentru că la o sarcină atât de avansată orice tip de operație poate să aducă probleme. În momentul în care bolnavul are o afecțiune cardiacă, eu trebuie să mă consult cu un medic de specialitate. Orice operație trebuie să fie un succes, trebuie să fie făcută în echipă.
Eu întotdeauna examinez pacientul atât din punct de vedere clinic general, cât și local. Varicele nu se operează atunci când pacientul are o cardiopatie, o aritmie cardiacă, are hipertensiune arterială, boli de sânge sau boli asociate sarcinii.
Dacă folosim anestezia generală, sunt riscurile anesteziei generale. Cel mai bine este să se folosească o anestezie locală, dacă pacientul nu este alergic la o anumită substanță anestezică. De aceea astfel de operații trebuie făcute într-o sală de operații, nu într-un cabinet, pentru că nu poți ști ce probleme apar pe parcursul operației.

23. Pot apărea complicații în urma operației?

Sigur, mai ales dacă medicul nu dă o medicație bună, pot apărea tromboflebite profunde, tromboembolii pulmonare sau infecții.

24. Ce tratament postoperatoriu recomandați?

La tromboflebită profundă eu dau heparină cu greutate moleculară mică, antibiotic de tipul oxacilină și indometacin, un fel de antiinflamator, plus comprese. Riscurile unei operații de genul celei pe care o facem noi sunt minime. Întotdeauna după operație dansez cu bolnavul, deoarece mie îmi place să abordez psihicul bolnavului, care este cea mai buna metoda de tratament. Bolnavul trebuie să aibă întâi încredere în tine, ca medic, după aceea în actul tău. Dacă nu știi să-i explici despre ce este vorba, nu va avea încredere în tine. Trebuie să vorbești cu bolnavul, să îi dai încredere, iar după operație el trebuie să știe că poate să meargă fără frică.

25. Care este anotimpul cel mai propice pentru operația de varice?

În general nu există o limitare de anotimp. Pentru varicele fără probleme de vase sparte este indiferent când se face, dar în momentul în care varicele sunt pe picioare, în zone care se văd, este de preferat să se facă iarna sau toamna.
26. Ce se întâmplă dacă boala varicoasă nu este tratată la timp?
Orice afecțiune care nu este tratată la timp produce insuficiențe. Boala varicoasă care netratată la timp poate ajunge la fazele evolutive ale ei. Bolnavul poate ajunge la hemoragie de varice, pielea devine negricioasă, pot apărea tromboflebite profunde etc.

27. Ce părere aveți despre metodele empirice folosite?

Nu le recomand deoarece, de exemplu lipitorile sug sânge, dar nu au cum să ajungă profund în vena respectivă, la fel și înțepaturile de albine, metodă veche, dar care nu are efect. Întotdeauna trebuie să tratezi cauza ca să ajungi la efect.

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica nr. 30/2007Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *