Borș bulgăresc cu legume umplute

Ingrediente

  • ½ kg carne
  • ½ kg oase
  • 3 ardei grași
  • 1 dovlecel
  • 3 pătlăgele verzi
  • 2 linguri orez
  • 3-4 roșii
  • 2 cepe
  • 2 gălbenușuri
  • ½ l borș
  • 1 legătură leuștean
  • ½ legătură pătrunjel sau mărar
  • sare
  • piper

Preparare
1. Pui oasele la fiert în 1 litru apă cu sare, pentru 30 de minute, îndepărtând spuma care se formează la început. Între timp, pregătești legumele și umplutura. Speli și cureți ardeii, pătlăgelele și dovlecelul. 2. Tai dovlecelul în 2-3 bucăți. Îndepărtezi miezul gogonelelor și dovleceilor. Cureți și tai mărunt ceapa. Toci carnea și o amesteci cu ouăle bătute, orezul spălat, o ceapă, verdeața fin tăiată, sare și piper după gust.
3. Umpli legumele pregătite și le fierbi la foc mic în supa fierbinte de oase, strecurată în prealabil. Separat fierbi borșul și iei spuma. Adaugi în ciorbă ceapa rămasă, iar când carnea din umplutură e aproape fiartă, pui roșiile decojite, curățate de sâmburi și tăiate felii, apoi borșul fierbinte, sare și piper după gust.
4. Stingi focul după 5 minute, dregi ciorba cu gălbenușurile și acoperi oala cu un capac.
Presari leuștean proaspăt tocat când o aduci la masă.

Sfatul meu: Folosește de preferință carne și oase de vită și servește ciorba cu smântână alături.

Rodica Doina Crăciun, Galați
8 porții
1 oră

Sfat practic
Dacă vrei să prepari borșul în propria ta gospodărie, iată câteva sfaturi:
– Pregătește borșul în putini mici de stejar, mai înguste în partea de sus, bine spălate și opărite. Dacă nu ai putină, folosește un vas mare de lut sau un borcan de sticlă.
– Umple un sfert din volumul vasului cu tărâțede grâu amestecate cu o mână bună de mălai și umezește-le bine cu borș deja preparat.
– Toarnă apă clocotită cât să umple trei sferturi din volumul vasului și amestecă bine cu o lingură de lemn.
– Acoperă vasul cu un șervet curat și lasă-l la cald, în vecinătatea aragazului.
– După 2-3 zile, strecoară borșul și păstrează-l la rece în sticle, dar păstrează ¼ din tărâțele fermentate pentru o nouă umplere.

Angela Zgulea, Tulcea



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *