Borș cu găluște de mămăliguță

Foto: Mihai Nicolae

Ingrediente
1 țelină mică
1 ceapă
1 rădăcină de pătrunjel
2 ardei grași
1 morcov
1 păstârnac
4 roșii
1 legătură de pătrunjel verde
1 l borș
1 lingură ulei
sare, smântână
Pentru găluște
3 linguri unt
3 felii mămăligă
100 g telemea

Preparare
1. Cureți rădăcinoasele, le speli, le tai cubulețe și le pui la fiert în 2 litri de apă. După circa 20 de minute, adaugi ceapa decojită și tocată mărunt, ardeii și roșiile decojite tăiate în cubulețe. Pui la fiert borșul într-un alt vas.
2. Când legumele au fiert, torni borșul și uleiul, sărezi ciorba după gust și presari verdeața fin tocată. Acoperi vasul și pregătești găluștele.
3. Frămânți mămăliga rece cu 2 linguri de unt. Iei în palmă bucăți de dimensiunea unei caise, pui în mijloc o linguriță de brânză rasă și acoperi brânza cu mămăligă, modelând mici sfere. Ungi o tavă cu restul de unt, așezi găluștele și le coci 20 de minute, la foc mediu, în cuptorul cald.
4. Aduci la masă porții cu 2-3 găluște în fiecare farfurie, alături de smântână, pentru ca fiecare mesean să-și adauge după gust.
Melania Comănescu, Vadu-Pașii, jud. Buzău



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *