Broccoli și conopida, legume ideale în lupta contra cancerului

Conopida este o legumă care face parte din familia Cruciferelor. Cunoscută de peste 2500 de ani, a fost cultivată în Egiptul și Persia antică. La început a fost numită varză de Cipru, iar în secolul al XIV-lea s-a răspândit în întreaga Europă, preferând zonele cu o climă temperată. De la această legumă se consumă mugurii tineri, de culoare albă. Conopida are foarte puține grăsimi, 21 kcal/100 g, un conținut bogat în fibre, acid folic (cunoscut și sub denumirea de vit. B9), apă, vitamina C, K, B1, B2, B6, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor. 
 
Cunoscut din Antichitate, din timpul Imperiului Roman, fratele verde al conopidei și al verzei, broccoli rivalizează cu portocala și lămâia în conținutul de vitamina C (egală cu a lămâilor și dublă față de portocale) și cu laptele în ceea ce privește conținutul de calciu. Din compoziția sa nutrițională de excepție mai fac parte vitaminele A, B1, B2, B5, B6, PP, K, acidul folic, fierul, potasiul, fosfor, seleniul, fibrele și foarte puține calorii: 27 kcal/100 g. 
Originar din bazinul Mediteranei, broccoli a devenit popular  în Europa secolului al XVI-lea, de unde emigranții italieni l-au dus în Statele Unite. Consumul de broccoli s-a răspândit după Primul Război Mondial, cele mai mari consumatoare fiind Italia, Grecia și Anglia. 
 
Beneficii aduse sănătății 
 
1.Broccoli este o excelentă sursă de antioxidanți, prevenind apariția unor forme de cancer: de sân, de prostată, gastric, melanom malign, leucemii. Compușii din sulf pe care îi conține blochează divizarea celulelor cancerigene şi împiedică dezvoltarea ulterioară a bolii. Broccoli eliberează un compus din sulf-sinigrin, care inhibă înmulțirea celulelor canceroase. Întărește de asemenea sistemul imunitar, conținutul bogat în sulf având importante proprietăți antivirale și antibiotice.

2.Broccoli luptă împotriva gastritei, ulcerului și a cancerului gastric, reprimând bacteria Helicobacter pylori. Această proprietate este datorată sulforafanului, o substanță cu efect demonstrat antitumoral. Un studiu efectuat pe un grup de 48 de pacienți japonezi care au consumat zilnic, timp de 8 săptămâni, 70 de grame de germeni de broccoli, a relevat o scădere cu 40% a indicelui Helicobacter pylori. Concluzia a fost că broccoli consumat regulat previne cancerul de stomac, a doua cauză de mortalitate în lume.
3.Prin conținutul bogat în calciu, broccoli și conopida întăresc oasele și previn osteoporoza. Cercetări științifice recente au demonstrat rolul acestui mineral în cazul celor care suferă de hipertensiune, dar și în prevenirea cancerului de colon.
4.Provitamina A (betacarotenul) din broccoli distruge radicalii liberi și previne afecțiunile oculare, inclusiv cataracta, dar și bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
5.Broccoli protejează sistemul cardiovascular, controlează tensiunea arterială și luptă împotriva stresului, a bolii Alzheimer și a artritei. 
6.Prin conținutul bogat în fibre, broccoli accelerează digestia, scăzând totodată nivelul colesterolului. 
7.Acidul folic pe care îl conțin ajută la regenerarea țesuturilor la femei și este folosit adesea sub formă de suplimente în cazul femeilor care folosesc contraceptive orale sau sunt însărcinate. De asemenea este extrem de important în perioadele de creștere rapidă sau de diviziune celulară, acidul folic fiind esențial pentru formarea de celule roșii sănătoase și pentru prevenirea anemiei. Acidul folic și-a dovedit beneficiile și în cazul altor afecțiuni: afecțiuni cardiace, depresie, cancer, probleme mentale și de fertilitate.
8.În timp ce conopida stimulează funcționarea tiroidei, broccoli influențează negativ funcționarea tiroidei, deoarece substanțele goitrogene pe care le conține pot provoca mărirea tiroidei. 
9.Apa în care a fiert conopida este bogată în sulf, fiind recomandată în tratamentul eczemelor și inflamațiilor.
10.Având puține calorii și creând senzația de sațietate, conopida și broccoli sunt indicate în dietele de slăbire.
 
11.Conopida conține fitonutrienți benefici pentru sănătatea organismului, printre care sulforafan, un compus anticancerigen eliberat atunci când conopida este mestecată sau ruptă. În plus, beneficiază și de prezența în componența sa a unei substanțe numite indol-3-carbinol, care funcționează ca antiestrogen, având rolul de a împiedica creșterea tumorilor, mai ales a celor cauzate de disfuncții hormonale, diagnosticate la nivelul sânilor sau prostatei. 
 
12.Conopida conține sinigrin și sulforafan, substanțe care îmbunătățesc capacitatea ficatului de a elimina substanțele cancerigene, ajutând  la detoxificarea organismului. Dacă nu sunt eliminaţi la timp, compuşii toxici pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, împreună cu vitaminele şi mineralele conţinute în conopidă, dau acestei plante proprietăţi anticancerigene.
 
Cum le consumăm?
1.Pentru a beneficia de toate proprietățile nutritive ale acestor legume, broccoli și conopida trebuie consumate sub formă de suc proaspăt, eventual combinat cu zeamă de lămâie, sau crude, în salate.
2.Cea mai indicată modalitate de gătire este fierberea buchețelelor la aburi, timp de 20 de minute.
3.Se pot consuma și fierte în apă sărată, timp de aproximativ 10 minute; în acest caz se folosesc 4 litri de apă pentru 1 kg de legume.
Un articol de Daniela Șibaev


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *