Budincă din griș, cu gem

Foto: Mihai Nicolae, Burda Romania

6 porții; 1 h

Ingrediente
• 3 ouă
• 6 linguri zahăr
• 1 praf de sare
• 9 linguri griș
• coaja de la 1 lămâie
• 1 lingură unt pentru tavă
Pentru sirop şi decor
• 500 ml lapte dulce pasteurizat
• 50 g zahăr
• 1 lingură frișcă
• 1 lingură dulceață acrișoară, de preferinţă de caise
• 1 plic zahăr vanilinat

Preparare
1. Separi albuşurile de găl-benuşuri. Mixezi gălbenu-șurile cu sarea. Baţi albuşurile spumă tare, apoi adaugi zahărul şi continui să baţi până când se dizolvă cristalele de zahăr.
În spuma de albuşuri, în-corporezi treptat crema de gălbenușuri, apoi coaja de lămâie proaspăt rasă şi grişul, amestecând uşor, de jos în sus, ca să păstrezi compoziția cât mai pufoasă.
2. Ungi cu unt o tavă mică, de 15×25 cm sau o formă termorezistentă cu diametrul de circa 20 cm.
Torni uniform compoziția și o coci la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 20 de mi-nute.
3. Când budinca a început să se rumenească pe margini, scoți vasul și torni laptele fierbinte, îndulcit cu  zahărul și zahărul vanilinat și mai lași la cuptor 1-2 minute.
4. După ce s-a umflat, lași budinca să se mai răcească. O ungi cu dulceaţă de caise cât e călduță. După ce s-a răcit complet, o decorezi cu frişcă și o consumi, de preferință, după ce ai răcit-o în frigider.

Elena Fărăgău, Sângeorgiu de Mureș, jud. Mureș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *