Bulion țărănesc

Foto Elena Tănăsescu
Foto Elena Tănăsescu

Ai nevoie de:
25 kg roșii bine coapte
sare după gust
zahăr
aspirină
verdeață

Cum procedezi:
1. Speli roșiile, apoi le îndepărtezi cotoarele. Le tai în felii mari, le scurgi de zeamă și, pe cât posibil, le cureți de semințe. Le pui într-un ceaun mare cu puțină apă, cât să poată fierbe. După ce au fiert, le lași să se răcească de seara până dimineața. Le treci printr-o sită specială, mare, ca să separi pulpa de coajă și semințe.
2. Pui din nou pe foc piureul de pulpă obținut, întâi la foc iute, până la primul clocot, apoi la foc moderat. Când bulionul s-a îngroșat, scoți la răcit o cantitate mică (200 ml), în care dizolvi aspirinele pisate (1 aspirină la 1 l de bulion fiert). Adaugi în ceaun, pentru câteva clocote, verdeața tocată, sare și zahăr după gust. Stingi focul, torni bulionul cu aspirina și omogenizezi.
3. Pui bulionul fierbinte în sticle sterilizate, încălzite în prealabil și așezate pe suporturi metalice. Închizi ermetic sticlele, le acoperi cu pături și le depozitezi la rece numai după ce s-au răcit complet.

Sfatul meu: Dacă ai, poți pune în bulion și ardei roșu copt. Adaosul de verdeață este opțional.

Maria Pădure, București



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *