Caisele, o sursă delicioasă de sănătate

Caisele aparțin familiei Rosaceae, originară din China, fiind cunoscute încă din anul 3000 î.Hr. Arabii au fost cei care au răspândit aceste fructe în bazinul Mediteranei, după ce Alexandru cel Mare a descoperit Armenia, loc care s-a dovedit ideal pentru cultivarea lor, astfel încât romanii le numeau ”mere armene”. Romanii le-au introds inițial în Italia și Grecia, în jurul anului 70 î.Hr.
Fructele cu formă ovală sunt foarte parfumate, au coaja subțire și catifelată, de culoare galben-portocalie și pulpa moale, suculentă, ușor acrișoară. Miezul conține o substanță cu proprietăți toxice, de aceea se recomandă să nu fie consumat.
 
Unde se cultivă?
Principalele țări în care se cultivă sunt Statele Unite, Italia, Franța, Spania, Grecia și Turcia, printre varietățile cele mai cunoscute numărându-se Monaco, Luizet sau Nancy. Proaspete, se pot consuma de la sfârșitul primăverii și până la mijlocul verii, iar uscate sau conservate, tot timpul anului. 
Cum le consumi?
Dacă ai cumpărat caise nu foarte coapte, este bine să le ții într-o pungă de hârtie, la temperatura camerei, până se coc suficient, apoi le poți păstra în frigider, într-o pungă de plastic cu mici găuri, pentru maximum 5-6 zile, spălându-le înainte de consum. 
În gastronomie, caisele devin ingrediente pentru prăjituri, gem, creme, înghețată, compot, nectar, sirop, dar și pentru preparate inedite, precum fripturile cu caise.
 
Sursă de sănătate
 
Caisele au un conținut mare de fibre solubile și, implicit, un indice de sațietate ridicat, de aceea sunt indicate ca gustări între mese sau în dietele de slăbire, iar dacă sunt mature favorizează digestia. Sunt fructe gustoase și au un conținut mare de proteine, zaharuri, calciu, potasiu, caroten și vitaminele A, B, C și PP.
Având proprietăți remineralizante și energizante, caisele se recomandă în stări de slăbiciune, anemie, nervozitate, insomnie, astenie fizică și psihică, convalescențe, hiperuricemie, în cazuri în care este necesară o creștere a rezervei alcaline sau în perioada de creștere. Deoarece caisele au și proprietăți laxative, prin prezența unui zahar numit sorbitol, previn efecte neplăcute ale îmbătrânirii. În schimb, sunt contraindicate celor care au pietre la rinichi.
 
Remediu anticancer
Foarte hrănitoare, pulpa de caise este bogată în vitamina B 17, cunoscută și sub numele de “amigdalină.” Aceasta este un aliat foarte important în lupta contra principalului inamic al sănătății, cancerul, distrugând celulele cancerigene și prevenind astfel această maladie de temut. 
Medicii sunt de părere ca organismul creează continuu celule canceringene dar, în condiții normale, sistemul nostru imunitar poate contracara efectele acestora. În perioadele în care suntem supuși stresului sau factorilor cancerigeni, trebuie să apelăm la surse naturale pentru a ne menține sănătatea. 
Vitamina B17 este principala metodă de tratament pentru bolnavii de cancer în clinici din întreaga lume, asociată obligatoriu cu o alimentație sănătoasă. 
Uleiul de caise este folosit pentru masaj și aromaterapie, deoarece calmează pielea și simțurile prin aroma sa deosebită.
 
Un articol de Daniela Șibaev
 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *