Caltaboși bănățeni

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
700 g ficat de porc
700 g slană
400 g rinichi
1 kg ceafă de porc
400 g carne de porc
100 g șorici
3 morcovi
2-3 rădăcini de pătrunjel
3 cepe mari
intestinul gros al porcului
1 linguriță piper boabe
foi de dafin
sare

Cum procedezi:
1. Pui la fiert într-o oală slana și ficatul, împreună cu boabele de piper, ½ lingură cu sare, câteva foi de dafin, morcovii și pătrunjelul curățate. Le fierbi bine, iar după ce s-au răcit, treci ficatul și slana prin mașina de tocat.
Separat fierbi rinichii, ceafa, carnea și șoriciul. Le scurgi și le tai în cubulețe după ce s-au răcit. Cureți, tai mărunt și călești ceapa.
2. Amesteci pasta de ficat cu ceapa și cubulețele de carne și organe. Adaugi piper, sare și alte condimente după gust. Cu această compoziție umpli intestinul gros, curățat și păstrat în prealabil în oțet.
Delimitezi caltaboșii legând intestinul la fiecare 20 cm.
3. Îi înțepi cu un ac gros și îi fierbi la foc mic, fără să clocotească, timp de 1 oră, în apă cu foi de dafin.

6-7 bucăți
Timp de preparare: 3 ore

Elisabeta Duhanek, Caransebeș, jud. Caraș-Severin



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *