Cappuccino sau latte machiato?

Dragă Lili,
Deși nu am mai avut timp pentru corespondență, am urmărit cu mult interes aparițiile Cărticelei. Mergând adesea cu prietenele la restaurant, am comandat uneori latte, alteori cappuccino. Mie mi s-a părut cam același lucru, de aceea aș vrea să te întreb dacă știi care ar fi diferența între aceste băuturi?
Monica Prohaska, Sibiu

———————————————————————-

Dragă Monica,
Am remarcat lipsa ta dintre corespondente, dar înțelegere se găsește pentru oricare dintre noi, așa că îți mulțumim că urmărești aparițiile și te mai așteptăm cu rețete.
Sinceră să fiu, a fost o perioadă în care și eu m-am întrebat acest amănunt, mai ales că rețetele nu se respectă și se ajunge la confuzii.
Latte este o băutură americană, foarte populară în SUA, în care se combină lapte fierbinte și spumă (există un procedeu și un aparat special, cu ajutorul căruia se obține spuma) cu espresso, în proporție de 8:1 (8 părți lapte și 1 parte espresso). În mod obișnuit, latte se servește în căni și are un aspect marmorat sau poate fi prezentat cu diferite modele, pe care un barman experimentat le realizează cât mai artistic.
Cappuccino ni se pare mai comun fiindcă este de origine italiană. Vei obține cappuccino din espresso, lapte fierbinte și spumă de lapte, în proporție de 33% fiecare. Cappuccino este servit într-un pahar înalt, pe o farfurie pe care a fost așezat un șervețel. La o porție de cappuccino se remarcă spuma deasă, care stă deasupra lichidului și ocupă o treime din pahar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *