Care e diferența între piperul alb și cel negru?

Dragă Lili,
Am și eu o întrebare: în unele rețete apare piper alb, în altele piper negru. Care e diferența de aromă și la ce se folosește fiecare dintre ele?
Alina Marcu, Brăila

———————————————–

_MG_4580Dragă Alina,
Piperul negru şi cel alb sunt, de fapt, acelaşi fruct procesat diferit. Piperul negru este recoltat aproape copt, apoi uscat la soare şi astfel stratul exterior al boabelor devine negru, bine uscat şi încreţit uşor. Pentru a obţine piper alb, acest strat este îndepărtat fie înainte, fie după uscare, prin diferite metode chimice sau mecanice. Așadar, este de înțeles de ce piperul alb este ceva mai scump decât cel negru.
Piperul alb proaspăt râşnit este mai iute decât cel negru. Din motive estetice, piperul alb este folosit la preparate deschise la culoare, cum ar fi sosurile albe şi piureurile, care vrei să rămână „curate”. La piperul alb, este important să fie proaspăt râşnit. Piperul alb este preferat în gastronomia mexicană, dar și în cea asiatică, îndeosebi în China și India, unde alături de piper sunt folosite și alte arome, de aceea e nevoie de o aromă mai discretă de piper.
Așadar, în rețetele în care vei găsi piper alb, e nevoie de o aromă mai discretă și de mai puțină culoare.
Este de remarcat că piperul își pierde tăria dacă îl păstrezi măcinat, e aceea e bine să îl macini imediat înainte de utilizare.

Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *