Ce consumăm? Pepene galben sau verde?

La sfârșitul verii se pârguiesc pepenii, lubenițele sau cantalupii inundă piețele, iar precupeții te invită să-i deguști. Rotunjori sau ovali, mustind de apă și de prospețime, se lasă devorați de copii și adulți deopotrivă. Dar pepenii sunt adesea subiectul micilor dispute în familie, căci unii îi preferă pe cei cu miez roșu, alții pe cei cu miez galben, parfumat. 
 
Ce au în comun?
1. Fac parte din marea familie botanică a cucurbitaceelor, alături de castraveți și dovleci. Sunt diuretici, aducându-și contribuția la detoxificare, la o bună funcționare a rinichilor și la eliminarea calculilor renali, dacă urmezi o cură. 
2. Prin aportul de antioxidanți, ajută la neutralizarea radicalilor liberi, factori declanșatori de cancer.
3. Consumul lor îți aduce mari cantități de minerale, fără să ingerezi multe calorii.
4. Te hidratează organic, nemaifiind nevoie să apelezi la suplimente de băuturi răcoritoare. 
 
De ce unii sunt mai valoroși decât ceilalți? 
1. Pepenii galbeni se pot găti și gustul lor poate fi asociat în salate cu legume și carne. Pepenii roșii nu suportă tratament termic, ne se întrebuințează la înghețate și pot fi asociați doar cu alte fructe, în salate; în schimb pot fi murați. 
2. Existenți într-o varietate mult mai mare de soiuri, pepenii galbeni oferă plăcerea unor arome deosebite, în timp ce la noi în țară pepenii verzi îți satisfac papilele cu mici diferențe de gust dulce, în funcție de gradul de coacere și de zona în care au crescut. 
3. Cei verzi: mai multă hidratare (92% apă), mai puține zaharuri (6% zaharuri), dar și fibre (0,4%). Galbeni: ceva mai puțină hidratare (89% apă), mai multe zaharuri (8%) și fibre (0,8%). 
4. Cum stăm cu vitaminele? Pepenii galbeni au de două ori mai multă vitamina C, de 3 ori mai multă vitamina B9 decât cei verzi și ceva mai multe procente de vitamine B1 și B3. În ceea ce privește vitamina A, verdele este de 9 ori mai bogat decât cel galben. Ca toate fructele roșii, pepenii verzi conțin mai mult licopen și betacaroten decât cei galbeni și, în ansamblu, mai mulți antioxidanți. 
5. Care e situația la capitolul minerale? Procentele de magneziu, fosfor și zinc nu diferă mult, dar pepenii verzi au mai mult fier, în timp ce pepenii galbeni au de 2 ori mai puțin potasiu. 
6. Numai în pepenele verde se găsește un aminoacid denumit citrulină, care ajută la sinteza ureei.
 
Un articol de Sonia Stanciu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *