Ce este cardiopatia ischemică?

Foto: Fotolia
Foto: Fotolia

 Este o afecţiune care se referă la muşchiul inimii şi înseamnă, de fapt, lipsa accesului sângelui la nivelului muşchiului cardic, prin urmare o lipsă de oxigenare.
Eu am comparat coronarele cu nişte ţevi prin care curge apa şi pe care se depune calcar. Prin coronară circulă sânge care transportă diferite substanţe, inclusiv grăsimi. În anumite condiţii, ţesutul ce vine în contact cu sângele, ţesut ce poartă denumirea de endoteliu, se poate rupe sau poate fi lezat, rănit. În acea zonă se fixează grăsimile, formând placa de aterom. Aceasta creşte încontinuu deoarece este zona în care se creează turbulenţă şi o predispoziţie spre „acapararea“ de grăsimi care se depun.
Boala are, în principal, două consecinţe:
scăderea contractilităţii muşchiului cardiac;
apariţia tulburărilor de ritm şi de conducere.
Dacă stenozarea coronară este tranzitorie şi de scurtă durată, boala rămâne la nivel de cardiopatie, iar dacă stenozarea apare brusc şi pentru o durată lungă, urmarea este infarctul miocardic.
Placa de aterom poate să devină vulnerabilă pentru că vârful care se găseşte în lumenul vasului sangvin este predispus la rupere. Când placa de aterom se desprinde, organismul încearcă să repare ceea ce s-a stricat, formându-se cheagul care opreşte circulaţia sângelui. Acesta nu mai circulă spre ţesuturile care au absolută nevoie de el. Astfel se produce infarctul.
Într-un fel, cardiopatia poate precede infarctul, uneori la distanţă de ani, alteori la perioade mai scurte. Există situaţii în care infarctele se produc fără ca omul să se fi ştiut bolnav de cardiopatie ischemică, la tineri aparent sănătoşi care nu au dat atenţie simptomelor sau nu au avut niciun fel de simptome.

Care sunt manifestările bolii?

Boala cardiacă ischemică se manifestă de obicei prin durere retrosternală, cu durată relativ scurtă, cuprinsă între 1-2 minute şi 30 de minute. Durerea iradiază spre umeri, coate sau palme, spre gât şi maxilarul inferior. Este însoţită de senzaţie de constricţie, de arsură, stări de anxietate, uneori de palpitaţii şi transpiraţii. Ea apare la stres, la frig, la emoţii, după mese prea bogate, dar şi din senin, chiar şi atunci când bolnavul se află în repaus sau în poziţie culcat, fără să facă vreun efort.

Pot fi confundate simptomele cu ale altor boli?

Desigur, pot fi confundate cu simptomele unei pneumonii, cu o durere reumatismală, de măsea, de umeri, cu o spondiloză, cu o lovitură în torace, cu o răceală, mai ales dacă este iarnă, ştiut fiind că şi atunci când răcim, avem o senzaţie de disconfort retrosternal, de arsură.

Care sunt factorii care determină apariţia cardiopatiei ischemice?

Există elemente pe care le acumulăm pe parcursul vieţii şi care predispun în proporţie covârşitoare la boli cardiovasculare:
-factorul genetic;
-fumatul;
-înaintarea în vârstă;
-diabetul zaharat, un factor de risc extrem de sever, care pune semn de egalitate cu boala cardiacă ischemică;
-hipertensiunea arterială;
-frecvenţa cardiacă;
-valori crescute ale colesterolului; dacă în decursul anilor anteriori, se considera că o valoare a colesterolului de 250 mg/dl era normală, astăzi începem să ne îngrijorăm la valori peste 190 mg/dl;
-sexul: până la apariţia menopauzei, femeile sunt mai protejate decât bărbaţii, dar după menopauză, femeile fac infarcte severe, cu mortalitate mai severă.

Cine stabileşte diagnosticul?

În principal, medicul de familie trebuie să aibă primul contact cu bolnavul. Acesta ia la cunoștință simptomele, apoi face pacientului o electrocardiogramă. Trierea pacienților în funcție de gravitatea bolii se face de către medicul de familie, iar controalele mai amănunțite, de către medicul specialist. Din păcate, în țară sunt foarte puțini specialiști comparativ cu numărul de bolnavi, așa încât este imposibil ca fiecare pacient să fie consultat de un specialist cardiolog.

Care sunt metodele de diagnostic?

Anamneza, discuția cu pacientul, este prima metodă de diagnostic, din care rezultă prezumția de diagnostic, urmată de electrocardiogramă, eventual de o radiografie cardiacă.
Dacă există dubii asupra diagosticului, medicul specialist îi poate face pacientului o electocardiogramă de efort, o ecografie cardiacă. Specialistul cardiolog are mai multă experiență și, în plus, o ușurință în a interpreta electrocardiogramele.
Ca investigații suplimentare, medicul cardiolog poate trimite pacientul la coronarografie, la examinări de tip RMN (rezonanță magnetică nucleară) strict asupra cordului, la scintigrame, monitorizări Holter ale electrocardiogramei, pulsului, tensiunii arteriale. De pildă, monitorizarea Holter a tensiunii se efectuează pe parcursul a 24 de ore: se înregistrează tensiunea arterială conform programării aparatului, la 10-15 minute, se face un grafic și în urma analizei datelor, se stabilește tratamentul adecvat.

Ce se urmărește prin coronarografie?

Se poate vizualiza starea coronarelor, dacă sunt permeabile sau astupate, precum și poziționarea plăcilor de aterom sau trombilor. În același timp sau ulterior coronarografiei, se fac dilatații ale coronarelor cu balonașe speciale, la presiuni dinainte stabilite sau se pun stenturi, un fel de microvase care țin dilatat segmentul respectiv al coronarei, astfel încât sângele să poată trece și iriga țesuturile în mod normal. Cu ajutorul acestor dispozitive, se elimină zonele generatoare de tulburări de ritm sau de conducere, o parte dintre țesuturile sau zonele de periferie încep să fie irigate, iar țesutul afectat își revine într-o proporție mare. Având o bună contractilitate, se înlătură durerea, disconfortul, se întârzie apariția insuficienței cardiace.

Ce ne puteți spune despre tratamentul cardiopatiei ischemice?

Tratamentul medicamentos prescris de medic trebuie urmat toată viața  și se adaptează în funcție de starea bolnavului, la trei luni, la șase luni sau, după caz, mai devreme. Programul de controale stabilit de medicul de familie sau de specialistul cardiolog trebuie respectat. Este bine ca atunci când bolnavul are dubii asupra eficienței unui medicament sau când apar efecte adverse, să consulte medicul pentru adaptarea sau schimbarea tratamentului. În niciun caz nu se vor lua medicamente „după ureche“ sau pentru că un vecin, o cunoștință, o rudă, a luat un medicament și s-a simțit bine. Dacă un medic învață șase ani la facultate, apoi face încă șase ani de specializare, înseamnă că i-a trebuit mult să învețe, să cunoască și să adapteze medicația funcție de organismul pacientului.

Ce li se poate întâmpla pacienților indisciplinați?

Din păcate, printre pacienții din România există și mulți indisciplinați. Indisciplina duce la complicații severe sau la recădere. Dacă nu-și controlează periodic valorile tensiunii și colesterolului, dacă nu respectă regimul impus, apar fibrilații, insuficiență cardiacă, pacientul nu mai este capabil să ducă o viață normală. Este bine să fii disciplinat, sever cu tine și să desfășori o viață aproape normală timp de mai mulți ani, decât să bravezi și să regreți în scurt timp, trecând printr-o perioadă dură, în care nu mai poți face ceea ce ți-ai dori.

Ce regim alimentar trebuie să urmeze bolnavul?

Respectarea regimul alimentar este regula de bază pentru bolnavul de cardiopatie ischemică.
Regimul alimentar trebuie să cuprindă cât mai multe fructe și legume crude, care furnizează antioxidanți, protectori ai organismului, apoi cereale, pâine integrală. Noi avem un fruct autohton minunat: mărul, dar au apărut și fructele exotice, de asemenea bogate în antioxidanți.
Vinul negru, prin taninul pe care îl conține, scade colesterolul, o cantitate de 50 ml zilnic fiind permisă. De multe ori noi, medicii, evităm să specificăm bolnavilor acest aliment deoarece pentru unii devine un „medicament“ extrem de îndrăgit, cantitățile multiplicându-se și generând afecțini hepatice, mergând până la ciroză.
Total interzise sunt grăsimile de origine animală. Sunt contraindicate zaharurile, în special cele dublu rafinate, gălbenușurile se consumă cu restricție la 1-2 pe săptămână. Pielița de la carnea de pasăre, care unora li se pare delicioasă, conține colesterol și nu trebuie consumată. Carnea roșie presupune o digestie mai greoaie, se consumă de asemenea cu restricții și datorită conținutului de grăsimi saturate.

Un bolnav de cardiopatie ischemică își poate desfășura activitatea în mod normal? Cât efort are voie să facă?

Majoritatea bolnavilor își pot desfășura activitățile cotidiene obișnuite. Fiecare bolnav își dozează singur efortul, prin tatonări. De exemplu, dacă astăzi poate să meargă 400 de metri fără să respire greu, se va opri, se va odihni, urmând a aprecia singur dacă poate continua cu aceeași distanță. Progresiv, distanța parcursă poate crește.
Eu nu am fost niciodată de acord cu efortul brusc, care poate crea probleme cardiovasculare, disconfort și crampe musculare chiar și unui om sănătos. Un astfel de efort brusc rămâne o amintire neplăcută și conduce la ideea că mișcarea trebuie evitată.
În concluzie, efortul depus depinde atât de gravitatea bolii, cât și de starea generală a organismului. Dar bolnavul nu trebuie să renunțe la a face mișcare, care este benefică pentru organism.

Este necesar cardiacilor un supliment de acizi grași omega 3?

Așa cum v-am spus, sunt adeptul regimului alimentar corect și respectat zilnic. Omega 3 reprezintă o alternativă foarte bună, un complex de substanțe care ajută la scăderea colesterolului. Desigur, substanțele  furnizate de alimentele sunt de preferat, dar de multe ori insuficiente. Pe de altă parte, într-o formă sau alta, medicamentele suferă deprecieri în cadrul proceselor de fabricație. Avantajele folosirii suplimentelor de omega 3 sunt, însă, o mai corectă dozare zilnică. Din acest punct de vedere, recomand fără probleme omega 3 și coenzima Q 10. Ne adaptăm, în general, posibilităților pe care ni le oferă viața, optând și pentru produse farmaceutice, alături de cele din farmacia naturii. Dar nu trebuie să uităm respectarea regimului alimentar!

Interviu cu dr. Mihai Predescu, medic primar cardiolog, şeful Secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti
Publicat în Carticica practica nr. 7/2009Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *