Ce fac dacă gemul mi-a ieșit prea fluid?

Foto Elena Tănăsescu- Burda România
Foto Elena Tănăsescu- Burda România

Buna ziua, stimată doamnă Lili,

Vă stimez si apreciez răspunsurile dumneavoastră, care îmi inspiră multă încredere. De altfel, toate rețetele din Cărticică îmi inspiră încredere fiindcă am încercat multe și nu mi s-a întâmplat să nu-mi iasă. Am văzut că în numerele trecute ați dat răspunsuri cu privire la conserve, de aceea aș vrea să vă pun și eu o întrebare. Dacă am depozitat în cămară borcanele de gem și am constatat după răcire că gemul e prea moale, nu e bine legat, ce trebuie să fac? Le mai pot fierbe o dată și să le reambalez în borcane? Dar dacă gemul dintr-un borcan a făcut deasupra mucegai, pot să înlătur stratul cu mucegai și să consum conținutul?

Maria Porancea, Brașov

*********************************************************************
Dragă Maria,

Încrederea ta și a altor cititori mă onorează, îți mulțumesc mult, dar mă și obligă. În cazul borcanelor care au mucegai, îți voi spune că am citit că mucegaiurile care cresc pe fructe și deasupra gemurilor pot produce niște așa-numite micotoxine foarte dăunătoare sănătății. Nu poți să știi de când a apărut mucegaiul și cât timp a stat gemul astfel, nici cât de gros este stratul de gem care și-a schimbat compoziția. Așadar, cred că este mai prudent să nu consumi gemul din acel borcan. Ca să împiedici apariția mucegaiului, e bine să presari la suprafața gemului aspirină pisată, scorțișoară sau cuișoare pisate, toate acestea având un efect antibacterian.
Pentru situația gemului prea fluid, se impune o analiză a condițiilor și timpului de păstrare. Dacă gemul a fost păstrat cel mult 3 săptămâni, într-o cămară răcoroasă, departe de lumina solară și nu prezintă urme de fermentare sau de mucegăire, poți să treci la operațiunea de „salvare”. Dar reține, Maria, situația trebuie bine analizată, sănătatea familiei fiind mai importantă decât munca sau suma investită de tine, pentru care evident că îți pare rău.
1. Evaluează cantitatea de gem din borcane. Pune gemul într-o crăticioară și pentru fiecare borcan mic, de 300 g, adaugă 2 linguri de zahăr, 2-3 lingurițe de Gelfix , câteva lingurițe de apă și 2 linguri zeamă de lămâie. Dacă nu dorești să folosești acel adaos de pectine, mărește cantitatea de zahăr, dar trebuie să știi că vei mări și timpul de fierbere.
2. Pune crăticioara pe foc mediu și fierbe gemul cu atenție, numai sub supraveghere, amestecând mereu cu lingura special destinată conservelor dulci.
3. Într-o lingură rece, păstrată în apă cu gheață, probezi dacă gemul întărit are consistența dorită. Dacă nu s-a întărit, fie completezi cu pectine (Gelfix) sau zahăr, fie continui fierberea.
4. Iei vasul de pe foc, înlături spuma și umpli borcanele pe care le-ai sterilizat înainte și ai verificat că se închid ermetic capacele. Sigilezi borcanele și le păstrezi în camera răcoroasă.

Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *