Ce faci când se taie frișca?

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Dragă Lili,

Intenționând să prepar un produs mai bun, mai natural, am cumpărat smântână pentru frișcă și am vrut să o prepar. Am mixat-o ca pe frișca vegetală și mare mi-a fost mirarea să o văd cum se separă, se „taie”. Am încercat să mixez în continuare, dar n-am rezolvat nimic. A trebuit să arunc bunătate de material fiindcă nu s-a mai putut face nimic. Poți să-mi spui ce am greșit? Aș fi putut să dreg cumva frișca?
Mulțumesc anticipat.
Alina Marcu, Brăila

Dragă Alina,
Într-adevăr, frișca vegetală este diferită de produsul de origine animală. Odată ce smântâna pentru frișcă s-a întărit, trebuie să te oprești din mixat, altfel începe să se separe untul. Vei recunoaște momentul în care trebuie să te oprești prin faptul că smântâna a devenit spumoasă și mai tare, iar la suprafață se formează niște mici movilițe. Dacă ridici paletele mixerului, frișca trebuie să formeze niște vârfuri asemănătoare crestelor de munte. Este important să alegi vasul adecvat, în concordanță cu volumul de smântână pe care îl ai de bătut, astfel încât paletele mixerului să ajungă până la baza vasului, ca să nu rămână frișcă nebătută.
– Dacă ți s-a întâmplat să ți se „taie” și ai observat imediat, oprește-te din mixat. Renunță la ajutorul mixerului electric, toarnă puțină smântână nebătută și amestecă ușor, manual, cu telul în formă de pară. Dacă frișca s-a legat, nu insista, ai încheiat procesul și frișca e numai bună de folosit.
Așa cum frișca vegetală nu se întărește dacă nu a fost bine răcită în frigider, același lucru e valabil și pentru smântâna pentru frișcă. Ajută la un rezultat mai bun și un bol răcit în frigider, înainte de a începe să mixezi smântâna.
În cazul în care smântâna pentru frișcă nu este din cea pasteurizată și puțin îndulcită, zahărul și esența se adaugă imediat cum începe să se îngroașe.
– Dacă însă nu ai observat la timp când a început să se separe untul, e păcat că nu mai poți folosi crema la prăjituri, dar nici nu este de aruncat. O poți mixa în continuare până când separi untul și apoi să scurgi lichidul, obținând astfel unt de casă.

Cu drag, LiliOne comment

  1. Bună,
    Tocmai ce am citit un se repară frișcă și am stricat o definitiv.
    Ca să n o arunc,am incercat si alta metodă, oricum nu aveam ce pierde.
    Surpriza a fost mare,pentru că am obținut un desert delicios.
    Iată ce am facut: am pus frișcă ,,tăiată,, pe foc mic (plita electrica) cu 2 galbenusuri și 2 linguri făină. Am amestecat continuu până s a topit unul și s a omogenizat. Am lăsat o să dea în clocot mic 5 6 minute amestecand continuu fara sa se prindă. Am pus gelatina în apă călduță apoi am scos o și am pus o în crema de pe foc cand s a mai racit(să fie caldă să nu omoare gelatina).Am pus o intr un bol de sticlă și am adăugat capsuni în ea ( câteva taiate) SI Pe deasupra am pus jumătăți.A iesit o minune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *