Șofrănel (șofran indian)

Ce folosim de la planta de șofran?

Dragă Lili,
Te rog foarte mult să-mi spui ce părți ale șofranului se folosesc de la șofran – frunza sau semințele, și cum? Copil fiind, mama planta în grădină și îl folosea pentru a colora în galben aluatul de cozonac; mama nu mai este, dare u am căpătat anul trecut semințe, am plantat și aș vrea să-l folosesc, știu că este o mirodenie scumpă. Mulțumesc.
Florentina Ștefanov, jud. Constanța

***

Dragă Florentina,
Șofranul care se găsește în comerț, ambalat în pachețele, este șofranul acela scump despre care ne vorbești. Dacă ai cumpărat un astfel de pachet, ai vazut că în interior se află o capsulă mică și plată, cu câteva firișoare roșii-portocalii în interior. Sunt ambalate astfel ca să nu se umezească. Acestea sunt staminele florii de Crocus sativul, o specie de floare înrudită cu brândușa. O astfel de floare are doar 3 stamine și sunt culse manual. Aroma și culoarea șofranului se extrag cel mai bine dacă mărunțești delicat staminele și le pui într-o cantitate mică de lichid călduț, pentru 15-20 de minute. În cazul cozonacului, pui șofranul în puțin lapte, dar pentru alte preparate, după caz, folosești ca lichid apa, supa sau vinul, în niciun caz uleiul. Adaugi în aluat sau în mâncare atât lichidul, cât și petalele.

Șofrănel (șofran indian)
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România
La noi în țară se cultivă, însă, șofrănelul, acesta fiind o alternativă mai spornică și mai ieftină a șofranului. Chiar și în piețe am văzut comercilizate petalele subțiri, uscate, ale florilor acestei plante. Aceste petale se folosesc asemenea șofranului.

Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *