Ce îndulcitor sintetic să folosesc?

Dragă Lili, 
Citesc cu mult interes și pun în practică multe dintre prețioasele tale sfaturi, de aceea îți cer părerea în privința îndulcitorilor. 
În urma unui set de analize, am aflat că sunt predispusă la diabet (toată viața am fost dependentă de dulciuri), iar pe tine te rog să-mi spui cu ce să înlocuiesc zahărul: cu zahăr dietetic sau cu zaharină?
Știu că preparatele cu înlocuitori nu mai au același gust, dar de părerea ta am să țin cont. 
 
Sofia Hrelea, Topleț, jud. Caraș-Severin
——————————————————————————————
Dragă Sofia, 
Îmi pare rău că treci prin această situație, dar gândește-te mereu că sunt alte lucruri mult mai rele, iar această situație o poți gestiona cu ajutorul medicului specialist, care îți va da cele mai bune sfaturi în ceea ce privește menținerea echilibrului alimentar. 
Cu ce te pot ajuta eu? Cu puțina mea experiență în ceea ce privește utilizarea în bucătărie a îndulcitorilor, în preparate. 
Dacă întrebuințezi aspartam, acesta își pierde din capacitatea de a îndulci, dacă e supus la temperaturi ridicate. Dacă prepari, de exemplu, o cremă fiartă, ideal ar fi să adaugi acest tip de îndulcitor după ce crema a ajuns la consistența dorită și ai oprit focul. 
Zaharina nu-și pierde capacitatea de a îndulci, dar, adăugată în aluaturi care necesită coacere îndelungată, dă un gust ușor amărui preparatului. Și pe acesta e bine să nu-l supui mult timp la temperaturi mari și să-l adaugi la sfârșit. Adăugată în lichide calde, are un gust ușor metalic. 
Cu zahăr dietetic am lucrat mai mult în bucătăria Practică, îți pot spune că nu se dizolvă ca zahărul obișnuit, dacă îl mixezi într-o spumă de albușuri, de exemplu, nu te aștepta să se dizolve complet. Și acest tip de îndulcitor dă o ușoară tentă amăruie aluaturilor coapte. 
Am folosit pentru lichide calde îndulcitorul cu extract de ștevie sub formă de praf și pastiluțe (am înțeles că există și sub formă lichidă), dar nu l-am probat în produse coapte deoarece mi s-a spus de la bun început că schimbă gustul preparatului. 

Medicul tău va ține cont și de alte afecțiuni de care suferi și sunt sigură că îți va recomanda cel mai potrivit produs de îndulcire și cantitatea maximă de îndulcitor pe care o poți ingera pe parcursul unei zile.

Cu drag, Lili

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *