Ce sunt inimile de palmier și ce gust au?

_MG_1394

Dragă Lili,

Răspunsul cu privire la confierea cojilor de portocală mi-a fost de mare folos, căci de atunci am tot confiat cu succes astfel de coji, să le am pentru creme. Îți mulțumesc și revin cu o întrebare pentru tine. Am văzut la o emisiune culinară un bucătar care pregătea o salată cu inimi de palmier. La puțin timp, mergând în supermarket, am găsit pe rafturi cutii metalice care purtau eticheta „coeurs de palmiers”. Te întreb ce gust au aceste inimi de palmier, ce sunt, de fapt și ce gust au, dacă ai mâncat așa ceva? De asemenea, m-ar interesa cum le pot găti, dacă poți să-mi oferi o rețetă.
Îți mulțumesc anticipat.

Monica Prohaska, Sibiu

**********************************

Dragă Monica,

Dacă vei cumpăra o astfel de conservă, trebuie să privești produsul ca pe o delicatesă obținută după multă muncă. Am avut privilegiul să văd un documentar în care era descris modul de obținere a inimilor de palmier, de la plantarea seminței până la sterilizarea inimilor. Impresionat cât de multă muncă înglobează acest produs, o muncă aproape neplătită pe care o fac muncitori de pe plantațiile din Costa Rica!
Gustul inimilor de palmier depinde foarte mult de soluția în care au fost conservate, compoziția acesteia putând să imprime produsului o tentă acrișoară sau să-i accentueze gustul ușor dulceag. Au o aromă discretă, asemănătoare țelinei fierte. Sunt benefice pentru sănătate datorită conținutului lor de potasiu, zinc, cupru, vitamina B6 și C. Trebuie să știi că, dacă deschizi o conservă și folosești o parte din inimi, va trebui să păstrezi ce a rămas în frigider și să completezi soluția cu apă rece, astfel încât inimile să stea mereu în lichid. Întrebuințează restul de inimi în cel mult o săptămână.
Într-adevăr, cel mai adesea aduc o notă exotică salatelor, dar pot fi adăugate sub formă de rondele în supe dulci, cu tentă exotică, la sfârșit, fără să mai fie fierte. În general, nu trebuie combinate cu arome puternice, care să le acopere aroma delicată. Puțină coajă rasă de lămâie, un strop de pătrunjel sunt suficiente într-o salată cu inimi de palmier.
Fiindcă tot suntem la tema sosuri, inimile de palmier pot fi ingrediente pentru sosuri calde, lângă fripturi fragede de pui sau vită. Poți să le adaugi într-o frittata sau să le gratinezi pentru scurt timp, pe un pat de pesmet, cu puțin cașcaval deasupra.
Ca să fim în ton cu tema, îți ofer o rețetă de sos rece, în care poți să înmoi dovlecei pane, fâșii de pui Shanghai și cartofi. Mixezi în blender inimile de palmier dintr-o cutie împreună cu 1 lingură zeamă de lămâie și 1 lingură de smântână. În pasta obținută, încorporezi 100 g smântână și 2-3 fire de pătrunjel fin tocate.

Vă doresc tuturor să „bucătăriți” cu spor și cu aceeași pasiune, iar dacă ați obținut ceva inedit, nu uitați că aveți la Cărticică prieteni care așteaptă să le împărtășiți rețetele!
Cu drag, Lili2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *