Chutney cu roșii și mere

Foto Elena Tănăsescu
Foto Elena Tănăsescu

Ai nevoie de:
2 kg roșii
5 mere
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
100 g stafide
50 g caise deshidratate
300 ml oțet de 9°
1 vârf de cuțit ghimbir măcinat
1 linguriță scorțișoară măcinată
1 praf boia de ardei iute
2 lingurițe sare

Cum procedezi:
1. Decojești roșiile, usturoiul și ceapa. Tai roșiile în sferturi, iar usturoiul, ceapa și caisele deshidratate, mărunt. Cureți merele de coajă și le tai cubulețe.
2. Le pui la fiert într-o cratiță emailată sau din oțel inoxidabil, împreună cu stafidele, condimentele și 100 ml apă. Le fierbi timp de 1 oră și jumătate la foc mic, amestecând continuu și picurând din când în când puțin oțet. Spre sfârșit, adaugi sarea și boiaua și omogenizezi.
3. Sterilizezi borcanele, le așezi pe un suport metalic și le umpli cu sosul fierbinte. Elimini aerul prin scuturarea borcanelor, le ștergi la exterior cu o cârpă umedă și le închizi ermetic.
Le fierbi timp de 10 minute, la bain-marie, apoi le lași să se răcească în apa în care au fiert.

Sfaturile mele: Poți să folosești boia dulce, dacă nu vrei un sos foarte condimentat. După ce l-ai fiert, poți pasa sosul în blender.

Ioana-Maria Davidescu, București

Sfatul nostru: Sosurile chutney sunt preparate, de obicei, din legume și fructe, oțet și condimente. Denumirea de chutney vine de la cuvântul indian “chatni”, care înseamnă puternic condimentat. Chutney se folosește la condimentarea fripturilor de vită, porc și pui, a spaghetelor, dar poate fi servit și ca atare, pe biscuiți sărați sau pâine prăjită.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *