Ciorbă cu ciolan afumat și cârnați

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
500 g ciolan afumat
2 cârnați
125 g kaizer
1 crenvurst
½ țelină
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
300 g ceapă mică
3 roșii din bulion
3 linguri bulion
4 castraveți murați
50 g măsline
2 linguri unt
125 g smântână
1 legătură pătrunjel
câteva fire de mărar
sare
piper negru măcinat

Cum procedezi:
1. În 2 litri de apă, fierbi la foc mic ciolanul, timp de 1 oră, îndepărtând spuma care se formează la începutul fierberii.
2. Între timp, cureți și speli legumele. Tai țelina cubulețe, morcovii și pătrunjelul rondele. Tai kaizerul în felii subțiri, iar castraveții și crenvurstiul în rondele. 3. Înăbuși legumele în unt topit, împreună cu feliile de kaizer și cepele întregi sau tăiate în jumătăți.
4. Scoți ciolanul fiert, cureți carnea de pe os și o tai în cuburi mari. În supa rămasă, pui la fiert legumele, mezelurile și castraveții murați.
5. După 5 minute adaugi bucățile de ciolan, roșiile curățate de coajă și tăiate mărunt și bulionul. Lași ciorba să dea în câteva clocote, pui măslinele, apoi o sărezi și condimentezi după gust.
6. Stingi focul, presari pătrunjelul și mărarul tocate fin și acoperi cu un capac. Servești supa cu smântână și oțet alături.

Sfatul meu: Am rețeta acestei supe consistente de la bunica mea ucraineană. Ea o numea “Soljanka”, o prepara cu mezeluri făcute în gospodăria ei și ne-o servea fierbinte, când veneam iarna de la săniuș.

12 porții
Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute

Anna Kolanovski, Sighetu Marmației, jud. Maramureș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *