Ciorbă de burtă

Foto: Mihai Nicolae, Burda Romania

Ingrediente
Pentru o oală de 4 l
1,5 kg burtă de vită prefiartă
0,5 kg os de vită (de preferință cu măduvă)
½ căpățână de usturoi
250 ml smântână
100 ml oțet
sare
piper
5 gălbenușuri
1 lingură cu vârf făină
2 linguri muștar
2 morcovi
1 ceapă
1 păstârnac
Pentru dressing
100 ml ulei
300 g gogoșar murat

Preparare
1. Eu utilizez două vase pentru ciorbă: în primul pun la fiert oasele și burta netăiată. Adaug 1 lingură de sare, spumez după nevoie. După vreo oră adaug legumele întregi și las să mai fiarbă până se înmoaie acestea. Iau o strecurătoare mare și strecor lichidul în cealaltă oală. Las să se răcorească, apoi scot măduva și o adaug în vas, iar burta o tai fideluță. Legumele le dau deoparte.
2. Pun pe foc și mai las să fiarbă dacă mai e nevoie. Fiecare burtă diferă ca timp de fierbere. Se oprește cel puțin 1 l de zeamă, la rece.
3. Separat se amestecă ingredientele care fac diferența: gălbenușurile se freacă cu făină, smântână, muștar și piper. Se amestecă bine și se diluează cu supa răcită. Se strecoară.
4. Dacă burta s-a înmuiat (și pentru aceasta trebuie să treacă cam 2 ore), se reduce focul, se adaugă o cană de apă rece (ca să nu mai clocotească) și se toarnă încet compoziția smântânoasă. Se amestecă ușor cât mai dă câteva clocote, preț de vreun sfert de oră și se oprește focul.
5. Se dă gust și față ciorbei: se prepară un mujdei care se subțiază cu oțet. Se pun vreo 2 linguri de ciorbă pentru gust și 50 ml oțet. Se potrivește de sare, după gust.
6. Într-un vas mic se pune la încălzit uleiul, se taie cuburi gogoșarul murat și se pune la prăjit. Se amestecă și se ține pe foc până își lasă culoarea în ulei. Cu el se pictează farfuriile înainte de servire, iar restul se toarnă în oală.

Eu vă doresc să vă iasă, așa încât ai voștri să vă spună cum mi-a zis mie Roxana: „Să-ți dea Dumnezeu sănătate, că bună ciorbă ai mai făcut!”
La mulți ani alături de noi, dragilor!
Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *