Ciorbă de cartofi cu năut

Ingrediente

  • 400 g năut
  • 3 cartofi (300 g)
  • 1 ceapă (100 g)
  • 2 morcovi (100 g)
  • 1 rădăcină de pătrunjel (50 g)
  • 5 căței de usturoi
  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură busuioc
  • 1 foaie de dafin
  • sare

Preparare
1. Cu 12 ore înainte de preparare, pui năutul la înmuiat în apă rece. A doua zi înlocuiești apa și fierbi boabele timp de 20 de minute. Schimbi apa și continui fierberea timp de 2 ore, în apă cu puțină sare, până când boabele se înmoaie.
2. După ce a fiert năutul, cureți, speli și tai legumele după preferință. Într-o oală de 3 litri, le înăbuși puțin cu uleiul și 100 ml apă.
3. Stingi cu 1 litru de apă fierbinte, pui foaia de dafin și busuiocul și fierbi legumele acoperit, timp de 15 minute.
4. La sfârșit adaugi năutul fiert, sare după indicația medicului și mai lași ciorba pe foc pentru câteva clocote.

Florin Fredy Dinescu, com. Țițești, jud. Argeș
8 porții
3 h
Știați că…
…persoanele care suferă de depresie trebuie să evite cafeaua, ceaiul negru, coca-cola, țigările și alcoolul? Alimentația lor trebuie să cuprindă alimente bogate în magneziu, zinc, crom și vitamina B6, în principal cereale, legume, lactate.

„Topul” alimentelor care conțin magneziu:

Tabel
Conținutul de magneziu (mg/100 g aliment)

Alge marine            2500
Germeni de porumb       550
Germeni de grâu         400
Linte                   300
Migdale                 250
Germeni de orz          225
Arahide                 175
Alune caju              167
Alune de pădure         150
Fulgi de ovăz           145
Fasole uscată           140
Nuci                    129
Boabe de porumb         120
Mazăre verde            105
Smochine uscate          77
Vinete                   65
Curmale                  64
Caise                    62
Nucă de cocos            60
Năut                     48
Ape minerale           3-11

În afară de magneziu, 100 g năut conțin și 2,89 mg fier, 1,53 mg zinc și 0,14 mg vitamina B6.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *