Ciorbă de zarzavat cu zeamă de varză

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 l apă
200 ml zeamă de varză
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 țelină
1 păstârnac
2 ardei grași
2 roșii conservate în bulion
2 cartofi
1 fir de praz
750 g varză acră sau dulce
1 legătură verdeață
50 ml ulei
1 linguriță făină
2 linguri bulion
sare
piper

Cum procedezi:
1. Cureți și speli zarzavatul. Tai 1 morcov, pătrunjelul și țelina în bastonașe subțiri, albitura și ardeii cubulețe, prazul mărunt, iar cartofii în cuburi. Pui la fiert legumele în apa fierbinte cu puțină sare. În oala cu zarzavat aproape fiert, adaugi varza tăiată fideluță și lași să fiarbă acoperit.
2. Decojești și tai mărunt roșiile. Le pui în ciorbă împreună cu bulionul și făina dizolvate în 100 ml apă. Razi fin morcovul rămas, îl călești în ulei și îl adaugi în ciorbă pentru a da acesteia o culoare mai apetisantă. Separat fierbi și spumezi zeama de varză. Acrești ciorba cu zeamă de varză, apoi o sărezi și condimentezi după gust și presari verdeața tocată fin.

Sfaturile mele: Ai grijă la timpul de fierbere al verzei: cea murată fierbe mai greu decât cea dulce. Pentru cei care preferă ciorba mai acră, servește-o la masă cu lămâie alături. Dacă ai musafiri din Ardeal, nu uita să așezi pe masă smântâna și chimenul măcinat, care dau mai multă savoare acestei ciorbe.

12 porții
Timp de preparare: 55 minute

Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *