Cistita, tratată cu remedii homeopatice

Ce este cistita și cum se manifestă?
Cistita este o inflamație a vezicii urinare.
Simptomele prezente sunt:

 • -urinarea dureroasă, mai frecventă, uneori și noaptea;
 • -nevoia de a merge urgent la toaletă când apare senzația de a urina;
 • -incontinența urinară (pierderea involuntară de urină);
 • -de cele mai multe ori, cantitatea de urină eliminată este mai mică (uneori doar câteva picături);
 • -mirosul și culoarea urinei sunt modificate;
 • -foarte rar este prezentă febra.

Care sunt cauzele apariției cistitei?
Dintre cauzele cele mai des întâlnite, amintim:

 • -adenomul de prostată și prostatita la bărbați;
 • -infecțiile genitale la femei;
 • -infecțiile intestinale,
 • -constipația;
 • -frigul.

Cistita este întâlnită mai frecvent la femei, pentru că la acestea uretra este mai scurtă decât la bărbați.
Urocultura poate fi negativă sau pozitivă, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre bacteria numită Escherichia coli.

Ce remedii homeopate pot contribui la rezolvarea acestei probleme de sănătate?
homeopathic drugTratamentul homeopat, ca în cazul tuturor afecțiunilor, este bine să fie individualizat, adică prescris de medicul homeopat, pe baza caracteristicilor/particularităților fiecărui pacient, atât în cazurile acute, dar mai ales, în cele cronice, putând preveni astfel recidivele/apariția altor episoade de acutizare și, deci, curele repetate cu antibiotice.
Desigur că sunt situații când pacientul nu poate ajunge la un medic homeopat în timp util. Ținând cont că simptomele enumerate mai sus creează un real disconfort, vă prezint mai jos câteva remedii homeopate mai frecvent indicate în cistite.
CANTHARIS – durerea este puternică, arzătoare sau ca de cuțit, înainte, în timpul urinării și după aceasta. Pacientul urinează puțin, câteva picături, cu nevoia urgentă de a urina și de multe ori urina este roșie, datorită hematuriei, adică a prezenței sângelui în urină.
MERCURIUS CORROSIVUS – sunt prezente tenesme vezicale puternice (senzația continuă, permanentă și dureroasă de a urina, ca și cum vezica nu se golește complet), transpirații abundente, agravare a simptomelor noaptea și pacientul poate prezenta halenă importantă (miros urât al respirației).
PULSATILLA – durere arzătoare în timpul și după urinare, agravată în poziția culcat.
SARSAPARILLA – dureri în timpul, dar mai ales la sfârșitul urinării, putând fi prezentă și hematuria. Dacă e vorba despre un copil, acesta țipă înainte și când urinează.
ACONITUM – simptomele apar după expunerea la frig uscat (vreme, vânt, curent de aer), debutul este brusc, este prezentă febra mare, durerile sunt puternice, urina este roșie, fierbinte, iar copilul e agitat, nu vrea să urineze din cauza durerii și își duce mâna la organele genitale.
După cum observați, simptomele sunt variate, chiar asemănătoare la prima vedere, dar pentru alegerea remediului sunt importante simptomele caracteristice remediului și cele mai puternice, care afectează cel mai mult pacientul: febra mare și agitația la Aconitum, tenesmele vezicale puternice la Mercurius, durerile mai mari la sfârșitul urinării la Sarsaparilla, durerea arzătoare în timpul urinării și după urinare pentru Pulsatilla sau cea ca o arsură foarte puternică, dar care este atât înainte, cât și în timpul și după urinare. la Cantharis.
În homeopatie, observația este foarte importantă. Recomand 5 granule cu diluția 30 CH, la 1-2 ore, în funcție de intensitatea simptomelor, cu rărirea progresivă a dozelor, când apare o ameliorare importantă. Dacă remediul este bine ales, această ameliorare se observă după 3-4 administrări.

Ce rezultate ale investigațiilor trebuie să prezinte pacientul la cabinetul medicului homeopat, în cazul cistitelor?
Este indicată prezentarea la consultația homeopată cu rezultatele analizelor de laborator vizând, în primul rând, funcția aparatului urinar: sumarul de urină, urocultura, ureea și creatinina sangvină, dar și alte analize cu caracter general, ca hemoleucograma, VSH sau/și altele, de la caz la caz. Rezultatele analizelor de laborator sunt importante atât pentru o evaluare din punct de vedere medical a situației, așa cum se face la orice specialitate medicală și homeopatia nu face excepție, pentru că este o practică medicală, cât și pentru posibilitatea folosirii remediului Colibacilinum în cazurile de infecție cu Escherischia Coli, atunci când medicul homeopat consideră necesar.

În cazul infecțiilor, asociați tratamentul homeopat cu cel alopat?
În cazul infecțiilor urinare, nu asociez tratamentul homeopat cu cel alopat din două motive: tratamentul alopat suprimă simptome importante, care mă ajută în alegerea remediului, iar în unele cazuri reduce din efectul acestuia, putând chiar să-l inactiveze.

În cazul cistitei, tratamentul homeopat exclude anumite plante folosite în fitoterapie? Foto-Fotolia
Asocierea fitoterapiei cu tratamentul homeopat, după opinia mea, este uneori utilă. Sunt situații în care tratamentul homeopat este suficient pentru vindecarea pacientului, mai ales atunci când simptomele prezentate conturează tabloul clar al unui remediu. Sunt însă situații când tabloul unui singur remediu nu este clar și atunci folosesc și fitoterapia. Desigur că este o gamă largă de astfel de produse, dar cele cu care eu m-am familiarizat sunt gemoterapicele și am folosit extractele de mlădițe de iarbă neagră, afin, merișor (vezi foto), ienupăr, în diverse asocieri.

Interviu cu Greta Niță, medic homeopat, Hyperclinica Medlife Grivița

Interviu realizat de Sonia Stanciu, publicat în Cărticica practică nr. 65 (3)/2011Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *