Compot de pepene galben

Foto Elena Tănăsescu
Foto Elena Tănăsescu

Ai nevoie de:
6 kg pepene galben
600 g zahăr
1 lămâie
½ l apă

Cum procedezi:
1. Tai pepenii în jumătate, le îndepărtezi semințele și îi cureți de coajă. Tai miezul în cuburi mici. Amesteci zeama de lămâie cu apa.
2. Într-o cratiță emailată, pui pepenele și torni apa cu zeamă de lămâie, apoi fierbi compotul la foc mic, timp de 5 minute. Scoți cuburile de pepene cu o spumieră și le repartizezi în borcanele sterilizate.
Adaugi zahărul și fierbi în continuare siropul până începe să se lege. Îl torni călduț peste pepene, în borcane de 700-800 g, pe care le închizi ermetic.
3. După ce s-au răcit, le sterilizezi timp de 15 minute, apoi le lași să se răcească în apa în care au fiert și le depozitezi în cămară a doua zi.

Sfatul meu: Pepenii pe care îi folosești trebuie să aibă o textură tare.

Violeta Constantiniu, Cluj

—————————————

Sfaturi practice pentru reușita compoturilor:
– Fructele trebuie să umple puțin mai mult de jumătatea borcanului și nu trebuie îndesate;
– Toarnă siropul călduț peste fructe, ținând borcanul aplecat, pentru ca aerul să iasă treptat dintre fructe;
– Completează conținutul borcanului cu sirop, astfel încât să rămână un spațiu de 3 cm până la capac; în acest fel, lichidul va avea loc să se dilate în timpul sterilizării;
– Compoturile fără zahăr, dietetice, trebuie sterilizate un timp mai îndelungat: 30 de minute pentru borcanele de 400 ml și 45 de minute pentru cele de 800 ml.

Minodora Teacă, București



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *