Consumați carne de pește cel puțin o dată pe săptămână

1. Ce conține carnea de pui și în ce afecțiuni este recomandată?
Carnea de pui conține aproximativ 20% proteine de cea mai bună calitate, 10% grăsimi din categoria celor saturate, dăunătoare organismului deoarece favorizează apariția aterosclerozei, vitamine din grupul B, vitamina A, acid folic și minerale ca fierul, fosforul, calciul și zincul.
În cazul diverselor afecțiuni, dietele trebuie individualizate strict, astfel încât să răspundă cerințelor suferinței persoanei.
În general, se va restricționa consumul de carne și preparate din carne persoanelor cu anume afecțiuni renale, dar și pentru alte categorii de afecțiuni. Se poate recurge la aport crescut de carne în cazul malnutriției, dar pentru perioade scurte.

2. Care este deosebirea dintre carnea de pui și cea de curcan sau rață?
Carnea de pui și cea de curcan au conținutul cel mai mic de grăsimi și din acest motiv sunt de preferat cărnii de rață sau gâscă. La același aport de proteine de care organismul uman are
nevoie, se consumă mai puțină grăsime saturată, reducând astfel riscul aterosclerozei. Tot din cauza conținutului de grăsime mai mare, carnea de rață sau gâscă este mai indigestă. De asemenea, conținutul în fosfați este diferit, dar de acest aspect trebuie să țină cont mai ales persoanele cu suferințe renale.
Pentru persoanele sănătoase nu există restricții legate de consumul de fosfați.
3. Ce conține carnea de pește și în ce afecțiuni este recomandată?
Din punctul de vedere al nutriționistului, carnea de pește este cea mai bună varietate de carne. Are cam același conținut de proteine ca și carnea de pui, dar conține grăsimi recunoscute ca având efect benefic asupra sănătății. Dacă grăsimea din carnea de pui, vită sau porc este nefavorabilă sănătății, cea din pește asigură organismului protecție împotriva bolilor cardiovasculare. De aceea se recomandă consumul de pește cel putin o dată pe săptămână.
4. Dar carnea de vită?
Dezavantajul major al cărnii de vită este conținutul de grăsimi saturate, aproape dublu față de carnea de pui, despre care menționam anterior că promovează dezvoltarea aterosclerozei, ale cărei consecințe sunt infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral ș.a. De aceea este important să fim atenți la ce mâncăm alături de proteine atunci când ne alegem mâncarea. Dacă preferăm carnea de vită trebuie alese porțiunile cele mai slabe și eventual îndepărtată grăsimea. Și totuși, carnea de pește și de pasăre rămân alternativele cele mai bune.
5. La masă, e bine să asociem carnea cu garnituri de orez sau cartofi sau să o consumăm doar cu salate?
Fără îndoială că salata nu va lipsi de lângă o porție de carne, indiferent de garnitură, vârstă și greutate. Este preferabil pentru persoanele care doresc să scadă în greutate să consume doar salată alături de porția de carne, dar o cantitate mică de orez, eventual alături de alte legume fierte sau coapte, nu poate decât să aducă savoare cărnii.
Persoanele sănătoase ar trebui să prefere garnituri care să conțină cartofi, orez, paste făinoase sau pâine pentru a reduce consumul de proteine și a preveni astfel pierderile de calciu ce provin din dietele hiperproteice.

6. Carnea de pui îngrașă?
Orice mâncare îngrașă dacă este consumată în cantități mari. Carnea este un component important al unei diete echilibrate și sănătoase, atâta timp cât grăsimea este îndepărtată și face parte dintr-o dietă cu alimente variate.

7. La ce neplăceri sau pericole ne expunem consumând carne necontrolată sanitar-veterinar?
Orice fel de carne necontrolată sanitar-veterinar poate cauza probleme de sănătate mai mari sau mai mici. Carnea poate produce îmbolnăviri generate de bacterii, paraziți și virusuri, cum este cel al gripei aviare. Riscul de apariție a îmbolnăvirilor depinde de modul de preparare și păstrare a cărnii. Mai mult, să nu uităm că putem suferi consecințele substanțelor toxice acumulate în carne din dieta animalului.

8. Consumul de carne trebuie diferențiat pe grupe de vârstă?
La oamenii sănătoși, consumul de carne nu trebuie diferențiat. La adulți, trebuie să existe un aport zilnic de 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală. Copiii în procesul de creștere necesită cantități mai mari de proteine, dar nu trebuie să uităm că aportul de proteine trebuie adaptat greutății fiecăruia.

Interviu cu
Dr. Alina Jiletcovici
Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Cabinet de diabet zaharat, obezitate și nutriție
Calea Moșilor nr. 201, Sector 2, București
Telefon: 021/210.61.09

Interviu realizat de Daniela Șibaev și publicat în Cărticica nr.1/2007Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *