Consumați cu măsură cartofii

Salata calda de cartofi_MG_0658_1. Care este conținutul nutritiv al cartofului?

Cartofii conțin în cea mai mare parte amidon care este o substanță complexă, având la bază molecule de glucoză. Amidonul este digerat și absorbit ca glucoză, ajungând în sânge relativ repede. Din cauza rapidității cu care ajunge în sânge și a lipsei complete a fibrelor care se găsesc în compoziția altor legume, cartoful trebuie consumat mai rar. În locul cartofilor, este de preferat să alegeți produse mai puțin rafinate din făină integrală. Alături de amidon, cartoful conține proteine, dar în cantitate mică, vitamine din grupul B, în principal B6, vitamina C și minerale ca potasiul.

2. În ce afecțiuni se recomandă consumarea cartofului (și a sucului de cartof) și în ce afecțiuni este contraindicată?

Sucul extras din cartofi este cunoscut ca remediu tradițional pentru tulburările dispeptice. De asemenea, s-a observat la un număr mic de animale de laborator efectul hepatoprotector al extractului de cartofi roșii împotriva anumitor substanțe toxice, dar se așteaptă o confirmare a acestor observații. Practic, nu există contraindicații pentru consumul de cartofi, dar în colita de fermentație trebuie consumați numai în măsura în care sunt tolerați, deoarece pot agrava simptomele.

3. Care este diferența dintre cartofii cu coajă roșie și cei cu coajă galbenă și care sunt indicați a fi consumați?
Din punctul de vedere al compoziției, toate speciile de cartofi sunt similare. Ar trebui totuși preferați cartofii roșii, deoarece amidonul este mai rezistent la prepararea termică, astfel încât eliberează mai lent glucoza conținută în tubul digestiv și de acolo în sânge, solicitând mai puțin răspunsurile adaptive ale organismului. Cartofii albi cu o textură mai făinoasă sunt cel mai rapid absorbiți în sânge, nefiind recomandați pentru consumul curent.

4. Prin ce mod de preparare este de preferat să consumăm cartofii?

Este de preferat prepararea prin fierbere a cartofilor în locul prăjirii, pentru a elimina consumul de substanțe toxice rezultate prin încălzirea uleiului la temperaturi înalte. Indiferent dacă sunt fierți sau copți, cel mai sănătos mod de a consuma cartofii este în preparate reci, eventual cu sos vinegretă.

5. Se consumă cartofii încolțiți?
Prin încolțire, în cartof se formează glicoalcaloizi toxici, cum este solanina, dar rareori pot conduce la intoxicații. Se poate reduce conținutul toxic îndepărtând coaja și porțiunile verzi din cartof.

6. De ce trebuie să evităm consumul cartofilor congelați și apoi prăjiți, de tipul celor de la fast-food?
Prin congelare, cartofii își pierd conținutul de vitamina C, dar cea mai nocivă trasformare apare chiar la nivelul amidonului, unde o parte din glucoză își modifică structura, astfel încât ulterior, prin prăjire, care este dăunătoare în sine, consumul de cartofi se asociază cu creșterea nivelului substanțelor pro-oxidante, cu efect nefavorabil asupra sănătății pe termen lung.

7. Cartoful are aplicații și în cosmetică?

Deși există câteva studii în care se arată efecte benefice al cartofului (antioxidant, regenerant al rănilor), totuși specialiștii dermatologi nu recomandă utilizarea sa în scop cosmetic. În plus, la persoanele predispuse poate determina reacții alergice de tip imediat sau întârziat (urticarii de contact, dermatite de contact la proteine).

Interviu cu dr. Alina Jiletcovici, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica practică Rețete rapide (nr.1/2007)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *